Županijska stočarska izložba

Pod ugodnim rujanskim suncem, po lijepm vremenu, održana je u Alilovcima 15. rujna županijska stočarska izložba. Ove je godine bilo osjetno manje izlagača goveda i konja, što je odraz trenutno loših uvjeta za poljoprivrednu proizvodnju a time i stagnacije sela. U prvom dijelu izložbe, nakon izvršenog ocjenjivanja, uzgajivači su nagrađeni novčanim nagradama i diplomama. Titulu šampionke ispred konkurencije odnijela je krava Ruth, uzgajivača Ivice Ribičića iz Grabarja. Od 26 izloženih grla prve nagrade u ostalim kategorijama odnijeli su uzgajivači: Ivica Ciganović iz Alilovaca, Dubravka Hajduh iz Trapara, Ivan Bobek iz Novoselaca, Stjepan Grbić iz Vetova.
U drugom dijelu izložbe,vožnjom kroz selo, pozornost su privlačile uređene svatovske zaprege, prikaz pastuha Lipicanske pasmine, demonstracija kasačke trke, jahanje teklića te utakmica brzine – vožnja zaprega. U kategoriji najljepše uređene zaprege i posade, od 21 prikazane, prvo mjesto odnio je Ivan Krolo iz Batrine.
Posjećenost izložbe je bila jako dobra. Kao i svake godine posebnu pozornost privlače konji u svečanim svatovskim zapregama, a zatim, kod djece osobito, izložba malih životinja: peradi, golubova i kunića. Mnogima je bilo zanimljivo vidjeti autohtonu slavonsku crnu svinju – krmaču s praščićima. Mnogi su posjetitelji rođeni u vremnu kada je ta svinja već nestala iz slavonskih torova.
U sažetku se može zaključiti: i ova je izložba bila uspješna i zanimljiva. S novom radošću čekat ćemo narednu za godinu dana.

za Portal Selo.hr Tomislav Ciganović

Županijska stočarska izložba

Uređene svatovske zaprege


Izlagači

Jahanje teklića i utakmica brzine – vožnja zaprega