Vincelovo

Alilovci

Ovaj blagdan je omiljen među vinarima i vinogradarima. Toga dana vinogradari odlaze u vinograd, na prvi trs (panj) vješaju kobasicu, kulen ili švargli i bocu vina. Mole Boga za urod iduće, nadolazeće godine. Vinograd blagoslove svetom vodom, ponekad i vinom. U vinogradu nalože vatru, peku kobasicu i slaninu, pa ovako pripremljeno jelo zalijevaju dobrim vinom, pripovjedaju razne zgode iz bliže i daljne prošlosti, naravno sve uz pjesmu. Pri polasku kući gazda vinograda odreže nekoliko loza koje ponese kući, a kod kuće ih stavi u čašu vode i na pendžer, pa kada loza u toplom potjera nagovješćuje urod dolazeće godine. Ovaj lijepi običaj koji se od starina njeguje, danas su mnogi vinogradarai omalovažili komercijalizacijom tobože za turističku promidžbu u konačnici stvorivši prigodu za nekontrolirano pijenje pića i nedolično ponašanje.

Vincelovo u Doljanovcima

Blagdan svetog Vinka đakona i mučenika se slavi u selu Doljanovci, u kaptolačkoj župi, malom selu zaklonjenom Papukom, a okruženom nepreglednim vinogradima kaptolačkog vinogorja. Možda su ti vinogradi u davnini ponukali seljane da gradeći kapelicu u svojem selu istu posvete Sv. Vinku, iako je nekada stara kapela, jer selo datira iz predturskog vremena, bila posvećena Sv. Luki. Radi smještaja i predivnog pogleda na vinograde i dolinu, naslikao je umjetnik đakona u crvenoj tunici i zelenom ogrtaču kako stoji usred vinograda.

Ttko je bi Sv. Vinko ?

Sveti Vincencije (Vinko) bio je đakon biskupa Valerija u gradu Valenciji, u Španjolskoj. Rođen je također u Španjolskoj sjeverno od grada Zaragose. U 4. stoljeću, u vrijeme progona kršćana za cara Dioklecijana, uhvaćen je i 22. siječnja 304. godine mučen i ubojen. I sveti đakon i njegov biskup su pokazali postojanost u vjeri i nisu se odrekli svjedočenja da je Isus Krist jedini i pravi Bog kojemu treba iskazati štovanje. Iz Španjolske mu se štovanje proširilo u Francusku a zatim u Njemačku, Austriju i tako došlo do Hrvatske. Legenda kaže da je Sv. Vinko prije smrti održao sjajnu propovjed svojim  mučiteljima. Uz Sv. Stjepana i Sv. Lovru, on je treći sveti đakon kojega štuje Katolička crkva. Ime Vinko dolazi od latinskog imena Vincentius, a znači: onaj koji pobjeđuje. Zašto ga se veže uz vinograd i vino mi ne znamo, očito je u pitanju samo sličnost u imenu. Zaštitnik je vinograda, vincilira, šumskih radnika, krovopokrivača, lončara, izrađivača opeke i mornara.

HKD “Tkanica” Alilovci – Tomislav Ciganović

AlilovciAlilovciAlilovciAlilovci