Predsjednik: Dominik Tomaš
Tajnica: Anita Trstenjak
internetska stranica: www.kas-sisak.hr
e-mail adresa: udruga.kas@gmail.com

Udruga KAS
Udruga KAS
Udruga KAS
Udruga KAS
Udruga KAS
Udruga KAS
Udruga KAS

Udruga KASUdruga KASUdruga KASUdruga KAS

Udruga za terapijsko jahanje “KAS”

KUD Sinj
SeloHr

o nama

Udruga za terapijsko i rekreacijsko jahanje „Kas“ je humanitarna, neprofitna, nevladina udruga građana, osnovana 30. srpnja 2002. godine. Svojim je radom započela na privatnom imanju u Budaševu pokraj Siska, te je pomoću svega jednog konja i predanog rada nekoliko volontera, započela provedbu programa terapijskog jahanja za djecu i odrasle osobe sa različitim oblicima invaliditeta. Kako se broj korisnika i provedenih terapija povećavao, do izražaja je došla i potreba za većim prostorom i većim brojem konja. Predani rad i ozbiljnost udruge ubrzo su prepoznati od strane Grada Siska, te nam je na korištenje ustupljen odgovarajući prostor u neposrednoj blizini grada. Uz nesebičnu pomoć i zalaganje volontera, sisačkih obrtnika i ustanova, prostor je u potpunosti prilagođen postojećim potrebama, te su, osim za kvalitetnu provedbu programa terapijskog jahanja, omogućeni i uvjeti za upotpunjavanje sadržaja kao što su ponuda rekreacijskog i terenskog jahanja, te škole jahanja. Tako udruga danas posjeduje 7 konja različite pasmine, te djeluje na prostoru veličine oko 60 000 m². Posjeduje sve potrebne uvjete i elemente za provedbu programa terapijskog jahanja, s posebnim naglaskom na ponudu rekreacijskog i terenskog jahanja, te škole jahanja. Spomenuti odgovarajući uvjeti su:

  • zidana staja sa 7 odgovarajuće opremljenih boksova (hranilice, pojilice, ventilacija), te pomoćni prostor
  • suvremeni jahaći prostor, tj. dresurni manjež veličine 20×60 m s pomoćnim prostorom i potrebnim elementima (drenaža, osvijetljenje) pogodan za razvoj konjičkog sporta, te održavanje škole jahanja i natjecanja u dresurnom jahanju
  • okrugli manjež promjera 18m namijenjen za trening i lonžiranje konja
  • prostrani pašnjak sa nadstrešnicom namijenjenom boravku konja na otvorenom
  • sjenik, skladišta i sedlarnu sa opremom za jahanje
  • dječje igralište
  • prostrani parkirališni prostor
  • uređene staze pogodne za terensko jahanje

Budući da u našoj zajednici postoji nedostatak kvalitetnih sadržaja za mlade, kroz postojeću ponudu programa rekreacijskog, sportskog i terenskog jahanja, te škole jahanja, uz mogućnost aktivnog sudjelovanja u volonterskom radu, mladima u našoj sredini pružamo mogućnost za kvalitetno provedeno slobodno vrijeme na otvorenom, što već dugi niz godina nailazi na stalan interes mladih. Osim promicanja vrijednosti volonterizma, takvim aktivnostima doprinosimo produbljivanju ekološke svijesti i ljubavi prema životinjama.
Udruga „Kas“ je uvijek prepoznata i rado viđena kod našeg građanstva zbog redovitog sudjelovanja u različitim kulturnim i zabavnim manifestacijama grada i suradnje sa Turističkom zajednicom Grada Siska. Redoviti smo sudionici Sajma cvijeća, Srednjovjekovnog festivala (poznatijeg kao Sisački viteški turnir), Keltske noći i drugih manifestacija, čime značajno doprinosimo turističkoj ponudi naše sredine i pozitivnoj slici grada u očima javnosti.

Lokacija

Prostor na kojemu Udruga djeluje, nalazi se u neposrednoj blizini grada Siska, u Savskoj ulici bb, na prostoru Humanitarnog centra Galdovo. Naša nas lokacija čini povezanima sa Parkom prirode Lonjsko polje, budući da se nalazimo upravo na putu prema rado posjećenom Parku. No nije potrebno dugo čekati na otkrivanje čari prirode – samo 30ak minuta šetnje od centra grada, nalazi se jedno, prema riječima mnogih, čarobno mjesto sa kojega nitko ne odlazi ravnodušan: neposredno uz tok rijeke Save, u mirnoj sredini okruženoj bujnim zelenilom ljeti, a netaknutim snijegom zimi, uz česte posjete čak i skrovitih, divljih životinja kao što su lasice, fazani, lisice i razne vrste ptica; obitavaju naši Lisko, Sywal, Neron, Hanocas, Nada, Crni i Fleki – naši konji koji imaju sposobnost dio svoje plemenitosti prenesti i na onoga tko se njima bavi. No, neka vas njihov mir ne zavarava – naše će vas životinje na svojim leđima u trenu povesti u avanturu jahanja u prekrasnom prirodnom okruženju. Naša je želja omogućiti svakom posjetitelju uvid u gotovo zaboravljenu, sad već pomalo tradicijsku vještinu – vještinu jahanja. No, kako bismo vama osobno prepustili otkrivanje vrlina ovih predivnih životinja i zaboravljenih vrijednosti kojima nas uči boravak u prirodi, pozivamo vas da nas posjetite na našem prostoru u Galdovu pored Siska. Dobrodošli!

Udruga KAS

…..