Predsjednik; Petar Pletikosic
Voditeljica; Ivana Prelas

KUD Sinj

KUD Sinj

KUD “Sinj” – Sinj

Sinjsko kolo isprid crkve , KUD “Sinj”

KUD SinjKUD Sinj

KUD Sinj

KUD Sinj
SeloHr

o nama

Kud Sinj je osnovan 27.listopada 2007.god. Od svog osnutka do danas KUD Sinj je nastupao na svim smotrama folklora u lijepoj našoj Domovini. Isto tako smo nastupali više puta u Republici Madarskoj i Austriji na poziv Gradišcanskih Hrvata 2011 god. imali smo zapažen nastup u Austrijskom glavnom gradu Beču. Puno nastupa smo imali u našoj županiji tj. u Splitsko-Dalmatinskoj i ostalim županijama diljem ljepe naše. KUD Sinj njeguje običaje sa prostora Cetinskog i Sinjskog kraja i cijele županije Splitsko-Dalmatinske. Plešemo nijemo Sinjsko kolo (dernek, Splitske plesove, Trogirski šotic, Vrlicko kolo, Kvadrillju i završno kolo “Ero s onog svijeta”. KUD Sinj broji 50 članova mlađeg i starijeg uzrasta.

Grad Sinj

Sinj je grad u Hrvatskoj, koji administrativno pripada Splitsko-dalmatinskoj županiji. Središte je Sinjske, a samim time i Cetinske krajine. Prema popisu iz2001. godine, grad broji 25.373 stanovnika.
Sinj je u Hrvatskoj i šire prepoznatljiv po Sinjskoj alci, viteškoj igri koja se u Sinju održava od početka 18. stoljeća, u znak pobjede nad turskim osvajačima.U kolovozu 1715. godine Turci pokušavaju ponovno zavladati Sinjem te ga drže pod dugotrajnom opsadom. O događajima iz tog vremena postoji svjedočanstvo u pisanom obliku na talijanskom jeziku, tzv. “Dnevnik opsade Sinja”. Prema njemu, tog kolovoza 1715. godine, hrabri puk Sinja i Cetinske krajine ispisao je najslavnije stranice svoje povijesti. Nakon teške opsade, u noći između 14. i 15. kolovoza, Turci su odustali te su bijegom u Livno potražili sigurnost. Za sobom su ostavili oko 10.000 poginulih i golem ratni plijen.Sinjska alka je hrvatska viteška igra. Održava se svake godine u nedjelju u prvoj trećini mjeseca kolovoza u Sinju, na godišnjicu pobjede nad turskim osvajačima 14. kolovoza 1715. Na taj dan je 700 hrvatskih vojnika iz Sinja uspjelo odbiti navaluvojske turskog seraskera Mehmed-paše Čelića koja je brojala 60.000 vojnika.
Sinjska alka je 15. studenoga 2010. upisana na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.Čudotvorna Gospa Sinjska je zaštitnica grada Sinja i u njenu čast se održava Alka.

Gospa Sinjska

Gospa SinjskaGospa SinjskaGospa Sinjska