PREMINUO IVICA POSAVEC, PREDSJEDNIK FOLKLORNOG ANSAMBLA “IVAN GORAN KOVAČIĆ” SISAK I PREDSJEDNIK ZAJEDNICE UDRUGA U KULTURI GRADA SISKA

ivica_posavec
U Staroj Drenčini kod Siska u utorak, 11. kolovoza, u 54. godini života, iznenadno je, gaseći požar, čineći dobro djelo, pomažući drugima, žrtvujući se za druge, preminuo Ivica Posavec, dugogodišnji predsjednik Folklornog ansambla “Ivan Goran Kovačić” Sisak i Zajednice udruga u kulturi grada Siska, predsjednik Mjesnog odbora Stara Drenčina, te predsjednik Temeljnog ogranka HDZ-a Stare Drenčine i član Županijskog odbora HDZ-a Sisačko-moslavačke županije.
Vijest o smrti omiljenog čovjeka, tamburaša i folkloraša, istinski je duboko ražalostila sve one koji su ga poznavali kao izvanrednog tamburaša, pjevača i folkloraša, velikog zaljubljenika u našu kulturnu baštinu, u folklor našeg Siska i sisačke Posavine. Ivica je bio omiljen u svakom društvu, krasio ga je veseli i dobroćudni duh, kreativnošću i predanošću bio je uzor mnogima, posebno mlađima. Svojim životnim optimizmom bio je oslonac drugima, uvijek spreman pomoći im, ne štedeći sebe i vlastito zdravlje.
Nije se predavao ni u teškim trenucima i situacijama, za njega nije postojala isprika “ne može se”, hrabrio je i vodio druge, časno i s ljubavlju, na čemu će mu članovi sisačkog “Gorana”, njegovi “Goranovci” biti trajno zahvalni. Preuzeo je sisački Folklorni ansambl “Ivan Goran Kovačić” 2002. godine sa željom da posustalo društvo uzdigne, da ne dopusti da duga i bogata tradicija folklora u Sisku i sisačkoj Posavini zamre. Oko sebe je svojim optimizmom i sposobnošću motiviranja, okupio ekipu koja je u proteklih 13,5 godina, koliko je bio predsjednik sisačkog Folklornog ansambla, sisački folklor razvila u respektabilno društvo koje je osvojilo značajna međunarodna priznanja i nastupilo na važnim međunarodnim smotrama folklora. Bez pretjerivanja se može reći da je živio za folklor i “Kovačić”, te da je najzaslužniji što je sisački folklor opstao i zadržao visoke standarde organiziranosti i kvalitete prezentiranja sisačke i hrvatske kulturne baštine.
Ivica Posavec bio je najzaslužniji za utemeljenje Sisačkih lipanjskih folklornih susreta, međunarodne smotre folklora i narodnog stvaralaštva, koja je i ove godine održana u okviru proslave 4. lipnja, Dana grada Siska i blagdana svetog Kvirina, ispred Velikog Kaptola. Među njegove velike zasluge treba upisati i pokretanje programa “Hrvatima u inozemstvu” i povezivanje s Hrvatima u Karaševu u Rumunjskoj, Gradišćanskim Hrvatima u Mađarskoj i Hrvatima u Kiseljaku u Bosni i Hercegovini.
Velike zasluge mu pripadaju i za kontinuirani rad s djecom i organiziranje sekcije malog folklora po sisačkim školama, te time osiguravanje plesača, tamburaša i pjevača za prvu seniorsku folklornu skupinu koja je njihov Ansambl uspješno predstavljala na nastupima u zemlji i inozemstvu.
Sva folklorna društva na području grada Siska mogu mu biti zahvalna na uspješnom dugogodišnjem vođenju Zajednice udruga u kulturi grada Siska jer je unatoč ekonomskoj krizi uspio osigurati redovno financiranje kulturnog amaterizma iz proračuna Grada Siska, te održati folklorne susrete u naseljima sisačkog kraja, od Crnca, Budaševa, Sela…
Ne smiju se zaboraviti niti njegove zasluge u organizaciji mnogobrojnih kulturno-umjetničkih događaja u gradu Sisku, kao što su na primjer, božićni koncert FA “IGK” Sisak u sisačkoj katedrali Uzvišenja svetog Križa, “Dani kruha”, itd.
Ivica Posavec
U cilju podizanja kvalitete izvedbe folklornih koreografija, uspješno je organizirao radionice o vođenju folklornih društava, o očuvanju naše baštine, potičući druga kulturno-umjetnička društva i folkloraše da njeguju izvorni folklor kao baštinu i bogatstvo našeg Siska i Hrvatske.
U trenucima oproštaja od Ive, kako su ga zvali svi prijatelji, potrebno je posebno naglasiti da je bio među osnivačima HDZ-a u svojoj Staroj Drenčini, da se među prvima u svom selu i kraju stavio pod hrvatski barjak prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana i HDZ-a, sudjelujući od prvog dana u stvaranju samostalne i suverene hrvatske države, u obrani Hrvatske kao hrvatski dragovoljac i branitelj.
Njegova smrt je i veliki gubitak za HDZ. Bio je predsjednik Temeljnog ogranka HDZ-a u Staroj Drenčini, pod njegovim vodstvom HDZ je uvjerljivo pobijedio na zadnjim mjesnim izborima, a on je izabran na časnu i odgovornu dužnost predsjednika Mjesnog odbora svoje Stare Drenčine, koju je toliko volio, s kojom se dičio i za čiji je napredak neumorno, s ljubavlju i požrtvovnošću, samozatajno radio.
Kao istaknuti član HDZ-a, aktivno i intenzivno sudjelovao je u aktivnostima HDZ-a grada Siska, te je obnašao dužnost člana Županijskog odbora HDZ-a Sisačko-moslavačke županije. U političkom djelovanju krasila ga je vrlina da je neumorno radio i izvršavao svaki zadatak koji mu je povjeren.
Hvala mu na svemu što je požrtvovano i samozatajno učinio za svoju Staru Drenčinu, za sisački folklor, za kulturno-umjetnička društva na području grada Siska, za naš hrvatski Sisak i za hrvatsku domovinu.
Sprovod Ivice Posavca održat će se sutra, u četvrtak, 13. kolovoza, na mjesnom groblju u Staroj Drenčini,s početkom u 11.30 sati.
Željko MALJEVAC