Europski susret nacionalnih ravnatelja Papinskih misijskih djela

Sudionici susreta europskih nacionalnih ravnatelja Papinskih misijskih djela na povratku iz Marije Bistrice posjetili su nas u našem Društvenom domu Staro Brestje gdje smo im predstavili našu kulturnu baštinu izvođenjem pjesama i plesova iz Prigorja, Turopolja, Pokuplja, Like i Zagorja. Domaćin ravnatelj Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj, preč. Antun Štefan podario nas je prekrasnim riječima i blagoslovom. Hvala! >>>>> KUU Staro Brestje


Prvi festival Kulinove seke u Velikoj kraj Požege

Dana 28.2.2015. je održani prvi festival Kulinove seke u Velikoj kraj Požege. Za najbolju kulinovu seku (uskrsnjača) prijavilo se preko 70 natjecatelja iz Slavonije. Održano je i natjecanje za najljepšu djevojku u narodnoj nošnji. Najljepša djevojka je bila iz KUD-a “Požeška dolina”, prva pratilja Katarina Vidakušić iz KUD-a “Rama” i druga pratilja iz KUD-aa “I.G.Kovačić” iz Velike. KUD-o Rama aktivan je i ove godine, za sada imamo 15 poziva za gostovanje; ako bude financijskih sredstava- odazvat ćemo se svima. Pozdravljamo portal Selo i hvala na suradnji.
Jure Vidakušić, KUD-o “Rama” Pleternica


Čijanje perja – Majur

U Majuru se održala osma po redu manifestacija “Čijanja perja” koju organizira Kulturno umjetničko društvo Sloga Majur. Uz samo čijanje perja na manifestaciji su gostovala sljedeča društva, KUD “Sunjanka” Sunja, KUD “Seljačka sloga” Greda Sunjska, KUD “Seljačka sloga” Bobovac, KUD Šartovac i KUD Kostajničko Selište. Program su otvorile predsjednica KUD-a “Sloga” Majur Tihana Gavrić i općinska načelnica Općine Majur Klementina Karanovic, program je vodila gospođa Karmen Valenta. Šečer na kraju bila nam je gospođa Ana Mateković koja nas je svojim stihovima sve dobro nasmijala….


Dragi članovi KUD-a ”Jedinstvo”, dragi prijatelji, dragi sugrađani i prijatelji folklora!

KUD Jedinstvo Split

Samo tri mjeseca nakon što smo naše sugrađane i goste oduševili nastupima u HNK Split na svečanom obilježavanju 95. godišnjice društva, naše vrijedne nošnje koje su izazivale divljenje i oduševljenje publike, nemarom i bezobzirnošću jednog čovjeka su gotovo uništene!

Poplavom do sada neviđenih razmjera koja je potopila našu plesnu salu i garderobu u noći sa subote na nedjelju, a zbog nezavršenih i nestručnih radova na katu iznad naših prostorija u vlasništvu privatnika, koji ničim nije osigurao građevinu od kiše i plavljenja, dovedeni smo u situaciju da smo morali spašavati pred vodom sve ono što su generacije 95 godina stvarale. Naših oko 320 kompleta narodnih nošnji, odnosno preko 2.500 dijelova odjeće, košulja, podsuknji, obuće i nakita natopljene su vodom.
Pročitaj više….. →

Prehrana – nekad

alt

Prehranu kakva je u većini seoskih kućanstava na tlu Hrvatske prevladavala u razdoblju od kraja 19. do sredine 20. stoljeća, odlikovala je zamjetna jednostavnost. Ona se očituje i u odabiru namirnica i u postupcima pripremanja jela, a prati je oskudnost kuhinjskoga i stolnog pribora te relativno priprosta prehrambena kultura. No, određena sklonost….
više… →

Sibinjske žrtve

Jednom davno (veljača 1935.) u Općini Sibinj vladala je sloga i jedinstvo. Župnici su branili vjernike, vjernici su štitili jedni druge. Režimski predstavnici, tj. žandari su u takvim trenutcima pred masama mnogih stanovnika brojnih naselja unutar te općine bili nemoćni te su bježali. U tom razdoblju među narodom je vladalo jedinstvo ( nije bilo nikome bitno tko je iz kojeg naselja i koje političko opredjeljene zastupa) koje je bilo ubojito oružje protiv onih koji su ga ugnjetavali, predstavnika velikosrbske hegemonije iz Beograda. U tom razdoblju su žandari samo mogli bježati i tražiti pomoć iz Slavonskog Broda. To je bilo razdoblje….
Pročitaj više….. →
[/one_half_last]

Hrvatske legende – Legenda o Katici
Za turskog pašaluka u Vukovaru živio je ondje čestiti kršćanin Marko Lukić, te je imao u sretnome braku jedinicu Katicu. Zamalo umre on i žena mu, te sirota Katica ostade sama kao prst. Kako je bila pobožna, zavjetovala se dragoj Gospi da će ostati djevicom…..

15. Čepinsko Čijalo

Čepinsko Čijalo 15. po redu, ponovo je oživilo stari običaj čijanja perja. U veseloj atmosferi uživala je brojna publika uz nastup KUD-a Ivan Kapistran Adamović te goste iz Velike Kopanice, KUD-a Ivan Filipović koji su izveli splet plesova i pjesama iz svog kraja.


Kako su Hrvati pobijedili Avare i došli u svoju novu domovinu

Avar

U 6. i 7. stoljeću na prostorima današnje Hrvatske i ovog dijela Europe vladali su Avari ili Obri. Gospodarili su cijelom tadašnjom rimskom provincijom Dalmacijom koja se protezala od Jadrana do Save. U Panonskoj nizini bilo je središte njihove države – tzv. Kaganata. Bilo je to i vrijeme stalnih borbi Avara protiv Bizanta i Bugara, koje su svoj vrhunac dosegle 630. godine. Oko te godine došlo je i do borbi za kagansko prijestolje između Avara i Bugara.
To su iskoristili nadolazeći Hrvati te su između 630. i 632. godine više puta pokušavali prijeći Dunav. To im je uspjelo 632. kada su hametice porazili Avare. Prema bizantskim zapisima cara Konstantina Porfirogeneta (10. stoljeće). Hrvati su na ovo podrućje došli pod ….
Pročitaj više… →

Županjska 2.večer folklora

Županjska dvorana „Mladost“ ugostila je 2. večer folklora. Predivne nošnje, plesove i igrokaze oduševljenoj publici prikazali su: KUD „Posavac“ Vrbanja, KUD „Kralj Tomislav“ Tolisa, KUD „Tomislav“ Cerna, KUD „Seljačka sloga“ Gradište, HKUD „Beli Manastir“ Beli Manastir i KUU „Kristal-Sladorana“ Županja.