Korizmeno pjevanje

U vrijeme je korizme, u kojem se kršćani pripremaju za slavljenje Uskrsa molitvom, postom, slušanjem i čitanjem Božje riječi, dobrim djelima, neizostavno je Korizmenimo pjevanje kao bogatstvom hrvatskih običaja. Korizmeno pjevanje U Vrbanji kao dio tradicije i kulture, praznik je za uši, oći i dušu, na zahvalu svim sudionicima i akterima ovog događanja.


Šibensko Kolo oduševilo Zagreb praizvedbom “Mise dalmatine”


Šibensko pjevačko društvo Kolo nastupilo u zagrebačkoj bazilici Srca Isusova, gdje je praizvelo ‘Misu dalmatinu’, djelo maestra Branka Starca, predsjednika hrvatske Udruge zborovođa. Uz Kolo, na misi je nastupila i zagrebačka ženska Klapa Cesarice i muška Klapa Sagena. Misa dalmatina održala se u sklopu manifestacije Pasionska baština, a nastala je po narudžbi preminulog Ljube Stipišića Delmate i trebala je biti izvedena na omiškom Festivalu dalmatinskih klapa prije 15 godina. U međuvremenu, Ljubo je umro i djelo nikada nije izvedeno niti je do kraja ikada završeno. Branko Starc, povodom 40. Obljetnice vlastitog glazbenog djelovanja, završio je misu, posvetio je Ljubi i nazvao po njegovoj najpoznatijoj pjesmi ‘Dalmatino povišću pritrujena’. Više o događaju pročitaje na: www.sibenik.in/

Dani kršćanske kulture u Petrovu Polju

U sklopu manifestacije “Dani kršćanske kulture” u Petrovom Polju održan je “Put križa” s pučkim pjevanjem i svetom misom u crkvi Presvetog Otkupitelja – grobnica obitelji Meštrović.
Križni put i svetu misu predvodio je fra Jozo Jukić, župnik župe Gradac. Svojim prisustvom događaj su obogatili: “Vodičke žudije” – čuvari Kristova groba, KUD “Sveti Ilija” iz Kljaka i Etno udruga “Petrovo Polje”. Svi sudionici Križnog bili su dio milenijske fotografije Šime Strikomana.


Djeca pjevaju djeci

Koncert “Djeca pjevaju djeci” okupio je 220 najslađih folkloroša. Na koncertu su nastupili: KUD-u Dragutin Domjanić-Adamovec, FA Sesvetska Sela, KUD-u Kašina, Dječiji vrtić Sesvete-p.o. Brestje, Kuu Prigorec Sesvetski Kraljevec i Kuu Staro Brestje!


Međunarodni dan Downovog sindroma

Sindrom Down

Prosječno jedno od 650 sve novorođene djece rađa se sa sindromom Down, kromosomskim poremećajem koji nastaje uslijed viška jednog kromosoma ili dijela kromosoma u jezgri svake stanice tijela. Taj poremećaj sprečava normalan fizički i mentalni razvoj djeteta. Sindrom Down uzrokuje pogrešno razvrstavanje kromosoma tijekom stanične diobe spolnih stanica, tako da se u stanici nađe višak cijelog ili dijela jednog kromosoma. S obzirom da postoje tri kopije 21. kromosoma, regularni tip sindroma Down poznat je i kao “trisomija 21”. Sindrom Down pogađa sve rasne skupine i može se javiti u bilo kojoj obitelji, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života….
Pročitaj više… →

Najmlađi ljubitelji folklora diljem svijeta


KUD “Dučec” Mraclin

KUD “Dučec” Mraclin na smotri koreografiranog i izvornog foklora, predstavili su se koreografijom “Dernek u sinjskoj krajini” (Dalmatinska zagora – vrličko, sinjsko i gatsko kolo) i plasirali na Županijsku smotru. Pohvale svim plesačima na velikom trudu i ozbiljnosti i voditeljima: Dejanu, Toniju, Jošku i Studi.


Susret folklornih skupina – Javornik – Slovenija


Starinsko žensko češljanje i opremanje glave

Element u tradicijskom obrascu odijevanja koj i bitno razdvaja tipove i inačice narodne nošnje jest žensko oglavlje koje podrazumijeva način češljanja i opremanjaglave. Njime su se, uz manja odstupanja, u svim kulturnim područj ima Hrvatske najrječitije iščitavale sve one statusne promjene
kroz koje je žena prolazila tijekom života. Po njemu se prepoznavala djevojčica od djevojke udavače, mladenka, mlađa udana žena od starije, udovica. Osim određenja statusa i životne dobi, ono je upućivalo na lokalnu, regionalnu, nacionalnu, a ponegdje i vjersku pripadnost. Unutar svakog kulturnoga područja razlikovala su se svakodnevna, svečana……
Pročitaj više… →

Etnografsko-umjetnička izložba iz Ukrajine

Etnografsko-umjetnička izložba iz Ukrajine u Lipovljanima u knjižnici i čitaonici u Lipovljanima. 15. 03. 2015. bit će otvorena etnografsko-umjetička izložba Petrikivska umjetnost, odnosno Umjetnost sela Petrykivke ) iz Ukrajine, a riječ je o umijeću oslikavanja prirode, unikatnih cvjetnih ornamenta, te slika iz života kozačkog doba u Ukrajini. Naime, Petrykivsko slikarstvo, dobilo je ime po selu Petrykivka koje je utemeljio satnik kozačke vojske, a od 18. stoljeća pa sve do sadašnjeg vremena, prelijepa priroda ovog sela kontinuirano pruža slikarskim majstoricama nadahnuće da u posebno živim bojama utjelove lik prirode i ljepote Ukrajine. >>>>> “Muzej Moslavine”