HRVATSKA ŽENA – Petrinja – 1990 – 2015

Danas nakon dvadeset pet godina djelovanja udruge Hrvatska žena iznosimo pred Vas umjetnička djela naših žena. Žene su bile i jesu čuvarice svoga doma i obitelji. Za danjeg svijetla uzimale su u ruke platno koje su same istkale. Već kao djevojčice, djevojke, zrele žene, bake vezle su najljepšu bajku. Sve iskri od ljepote i boja. Rascvale ruže, božuri i kitice cvijeća iz njihovog vrta i života. Učile su nas radosti,sreći i poštovanju. Kako biti voljen i voljeti sve što je naše. Kako od zaborava sačuvati ovo blago koje danas ispunjava ovaj prostor. Između sna i jave, gledam kroz neki tuđi prozor u svjetlo Uskrsne svijeće i blistaju slike; Paculice, zastori, rubače,dukati,kraluži, trobojnica oko pasa i suza ispuni oko…….
Mira Bešlić


17. županijska smotra dječjeg folklora

U organizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije održana je 17.Smotra dječjeg folklora. U prepunom Hrvatskom seljačkom domu u Hercegovcu nastupili su najmlađi članovi 15 društava i udruga sa područja županije. Publiku su oduševili dječjim igrama, plesovima i pjesmama. Mladi folkloraši KUD-a Ivan Vitez Trnski iz Nove Rače proglašeni su najboljima i predstavljat će Bjelovarsku-bilogorsku županiju na državnoj smotri folklora.


Velečasni Ivan Faletar i Caritas župe Sunja

Caritas župe SunjaCaritas župe Sunja

Velečasni Ivan Faletar i Caritas župe Sunja kojemu je voditeljica Jasmina Lađević donirali su 23 poklon paketa starijim osobama, koje žive same, u teškim uvjetima i sa minimalnim primanjima. Prilikom blagoslova kuća i kroz razgovor župnik je zabilježio potrebite, te smo jučer i danas skupa razvozili pakete. vlč. Ivan je mlada, dobra osoba koja voli poslušati ali i osoba koja ima veliko srce. Josip Hren.

HKUD „Radost“ Sela na 3. festivalu žganaca u Gredi Sunjskoj>>> Katarina Kaljiković

Treća večer gange, gusala i dipala Ljubuški 2015

U prepunoj dvorani svadbenog salona „Fragola“ u organizaciji udruge „Ganga, gusle, diple“ iz Ljubuškog održana je „Treća večer gange, gusala i dipala Ljubuški 2015“. Nakon himne i minute šutnje nazočne je pozdravio Ante Mišetić, predsjednik Skupštine ŽZH-e, a potom je uz kraći pozdrav Božji blagoslov na sve zazvao fra Velimir Mandić, humački gvardijan. Večer su otvorili ljubuški gangaši Mladan Akmadža, Sire Petrušić i Ikan Kraljević, a iza njih nastupio je Antas Mucić na diplama. Potom su na binu izlazili gangaši, gangašice, bećari, guslari, diplari iz Hercegovine i susjednih općina iz Dalmacije, a na feštu su došli i „reraši“ iz Kamešnice i Otoka kod Sinja. Uz staru, provjerenu gardu, za pohvaliti je i veliki broj mladih, kako u pjesmi tako i na glazbalima. Josip Begić iz Posušja, Marko Čolak iz Dužica, Dario Petrović-Ižić iz Klobuka i Slaven Bunoza iz Radišića pokazali su veliko umijeće na guslama, a Ilkan Babić iz Vitine na diplama. Izvor >>>> radio Ljubuški

3.Festival žganaca – Greda Sunjska

Pobjednička ekipa

Već treću godinu za redom u Gredi Sunjskoj se održao festival žganaca. U subotu 11. travnja održalo se revijalno natjecanje redateljskih ekipa u pripremi žganaca na tradicijski način uz pomoć lokalnih domaćica i domaćina. Pripremljeni žganci su se mogli degustirati uz tridesetak vrsta priloga. Posjetitelji su tako uz tradicionalne žgance s kiselim zeljem, vrhnjem, špekom mogli kušati i žgance sa suhim šaranom, hladnim grahom, vrganjima te brojne druge kombinacije.
Pročitaj više… →

3.Kulturna večer Slovaka, Međurić 2015.
U organizaciji Matice Slovačke Međurić u narodnom domu Međurić, održana je 3.Kulturne večeri Slovaka. Ovo prilikom predstavile su mnogobrojnije sekcije, no najviše simpatije odjeli su dakako najmlađi koje su nastip pripremile nijhove voditeljice Željka Biro i Elena Vasik. Prikazali su kulturu i običaje svog kraja, nastupajači zajedno sa zajednicom Čeha iz Međurića, te gostima; KUD-o Banova Jaruga pod vodstvom gospođe Slavice Moslavac, Folklorna skupina Češke besede pod vodstvom gospođe Dane Stakor te Puhačkog orkestra Češke besede Međurić pod vodstvom prof. Josipa Ferenčakovića.


Tradicionalni Godišnji koncert KUD-a “Kolo Nard” iz Narda


Tradicionalni Godišnji koncert KUD-a “Ivan Filipović” iz Velike Kopanice


Hrvatske velike pisanice


“Ususret Uskrsu” KUD “Lipovac”

U organizaciji KUD-a “Lipovac” u izložbenom prostoru kuće Roka Radočaja u Generalskom Stolu, otvorena je izložba pisanica i ručnih radova članova društva pod nazivom “Ususret Uskrsu”.
Članice dječje folklorne skupine izvele su prigodni program, a prostor je bio premali primiti posjetitelje koji su bili oduševljeni pisanicama koje su tradicionalno, raznim načinima ukrasili Lana Legek, Josipa Radočaj, Branka Pavletić i Petar Malović, koji je ujedno nazočnima prezentirao način ukrašavanja jaja pomoću pera i pčelinjeg voska. Ručne radove izložile su Katica Pavletić, Branka Pavletić i Kristina Moguš. Predsjednica KUD-a, Ivanka Malović, potrudila se za domijenak na kojem su nazočni uživali u tradicionalnim domaćim kolačima, orahnjači, salenjacima, štrudli i kuglofu, a nije nedostajalo ni čašice dobrog pića. 🙂


Prvi Uskrsni sajam Sunja

Na inicijativu udruge “Hrvatska žena” i djece iz Osnovne škole Sunja Turistička udruga Sunja organizirala je prvi Uskrsni sajam u Sunji. Iako je bilo dosta vjetrovito i hladno vrijeme odazvao se veliki broj posjetitelja koji su obišli ukupno 18 izlagača. Na kraju sajma predsjednica TUS-a Višnja Ljubojević Džakula podijelila je svima zahvalnice za sudjelovanje na sajmu.


Uskrs – najveći blagdan

Gradnja uskrsnoga krijesa, Kuljevčica, Hrvatsko zagorje, 1930.

Po suboti, u osvit prvog dana sedmice, dođe Marija Magdalena i ona druga Marija pogledati grob. I gle, nastade žestok potres, jer anđeo Gospodnji siđe s neba, pristupi i odvali kamen i sjede na njega. Lice mu bijaše kao munja, a odjeća bijela kao snijeg. Od straha pred njim zadrhtaše stražari i postadoše kao mrtvi. Kada dakle žene pogledaše,….
Pročitaj više… →

Uskrsni običaji Lađevca

Uskrs

Običaji Uskrsa u Lađevcu i okolnim selima započinju već na Cvjetnu Nedjelju. Za Cvjetnicu se dan ranije nabere cvijeća (jaglaci, ljubičice). Cvijeće se stavi u lavor sa vodom i unutra jaje. Dijete koje na Cvjetnu nedjelju prvo ustane, umiva se u cvijeću i uzima jaje. Nekada su u našim Kordunskim mjestima bile brojne….
Pročitaj više… →

Uskršnje čestitke nekad


KUD “Tančec” Nard


KUD “Tačec” iz Narda na Cvjetnicu je sudjelovao na misnom slavlju u crkvi Blažene djevice Marije u Nartu, na spomendanu Oborovske bitke, a kao šečr na kraju svojim posjetom i poklonima donio osmijeh na lice u ovo predblagdansko vrijeme štićenicima Caritasa u Oborovu.