TKO JE IVO ČAKALIĆ

Ivo Čakalić u narodnoj nošnji
Hrvatska enciklopedija bilježi da je Ivo Čakalić hrvatski pučki pjesnik i sakupljač narodnog blaga, običaja i pjesama svojega rodnog kraja a to je podpapučki dio Požeške kotline. Marno je zapisivao sve što je čuo od mladosti, a prema podacima Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti njegova ostavština broji 18 rukopisa predanih toj nacionalnoj instituciji. No, poznato je da je dio rukopisa spremljen u Hrvatskom institutu za etnologiju i folkloristiku, dio u Požeškom gradskom muzeju, dio u Župnoj knjižnici u Kaptolu a dio u Muzeju Slavonije u Osijeku. Svakako zavidan broj radova, zapisa, pjesama i pripovijedaka. Na veliku žalost sve je još uvijek u rukopisu. Samo mali dio je objavljen u akademijinom Zborniku. Dio njegove građe i to onaj koji je pohranjen u HAZU ove je godine digitaliziran i dostupan javnosti na traženje i zaslugom našeg kaptolčanina, mladog učitelja Tihomira Šmitpetera, koji se na poseban način založio za očuvanje imena i djela Ive Čakalića. Za čudo, niti Matica hrvatska niti Gradski muzej Požega nisu dalje iskoračili od marnog čuvanja njegove građe, a to znači da ona još uvijek nije dostupna niti objavljena, pa ni djelomično. Kaptol i njegova okolica djelomično su se odužili jer su Kulturno-umjetničkom društvu dali ime: KUD Ivo Čakalić, Kaptol.
Pročitaj više….. →

Lidas

Za Lidas pleterničani kažu: “Lidas” je manifestacija nastala iz težnje da se sačuva ono što je vrijeme počelo pokrivati patinom zaborava. Želimo svo narodno blago iznijeti i prostrti i time oplemeniti sveukupnu kulturnu pozornicu pleterničkog kraja. Ugledu ove smotre, čak i izvan Požeštine pridonose i sadržaji poput likovnih, etnografskih, i druge izložbe, te predstavljanja knjiga. Likovno-reklamna ponuda očituje se u uređenju grada, izloga i prozora stanova građana folklornim motivima. Tu je niz sitnih elemenata: doček gostiju na ulazima u mjesto, gostoprimstvo, ugostiteljska i gastro ponuda, opremanje konjskih zaprega, prodaja predmeta starih obrta, licitari… dakle sve što oplemenjuje dušu ljepotom i vrijednostima koje je iznjedrio naš zavičaj.
Život ovog kraja utkan je u hrvatsku narodnu nošnju i održavanje narodnih običaja, i promoviraju se odabirom najljepše nošnje u kategorijama “baje”, “snaše” i “djevojke”. Kandidati i kandidatkinje dolaze opremljeni kao kosci, čaje, djeveri, prelje, reduše, žetelice, ručkonoše, a nisu izostale ni svečane bogate oprave djevojaka za udaju i snaša za crkvene godove. Domaćin i organizator smotre je KUD “Orljava” Pleternica.


Ivanje u Novom Čiču

2015_IvanjeOdržana je 10. međunarodna smotra folklora “Ivanje u Novom Čiču” u organizaciji KUD “Čiče”, a gosti su bili: KUD “Zavičajni klub Odžak” (Zagreb) , KUU “Zasadbreg” (Zasadbreg), KUD “Šiška” (Šiškovci) HAKUD “Glinska Tamburica”Glina , Etno udruga Petrovo Polje (Ružići) , KUD “Vrnograč” (Vrnograč, Bosna I Hercegovina), KUD “Kolovit” Gradiška (Bosna I Hercegovina), KUD “Izvor” Žabljak (Bosna I Hercegovina), FS “Kres” N.Mesto (Slovenija), KUD “Ravangrad” Sombor (Srbija), KUD “Kitka” Dračevo (Makedonija) i KUD “Bjelovar”. Manifestacija je i ove godine privukla veliki broj posjetitelja koji su osim u programu uživali i u prekrasno uređenoj Etno kući. Slike možete ogledati ovdje

Druga revija i izbor naljepše hrvatice u narodnoj nošnji izvan republike Hrvatske

udruga_stecak

Udruga za očuvanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini „Stećak“ organizira u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika u razdoblju od 23. do 28. lipnja ove godine drugu po redu Reviju tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske. Projekt se održava pod pokroviteljstvom dr. Dragana Čovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda, Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Vlade Hercegbosanske županije i općine Tomislavgrad.

U Reviji i natjecanju sudjeluje 31 djevojka iz 21 zemlje: Argentine, Australije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bolivije, Brazila, Bugarske, Crne Gore, Češke Republike, Čilea, Mađarske, Novoga Zelanda, Njemačke, Rumunjske, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Srbije (Vojvodine), Švedske, Švicarske i Venezuele.
Više o događanju možete pogledati na stranicama udruge: http://udruga-stecak.com/

15. Malogorički susreti

KUD “Ivan Meštrović” Vrpolje i KUD “Šokadija” Budrovci su uz još 8 KUD-ova iz raznih regija Hrvatske nastupili na 15. Malogoričkim susretima u Maloj Gorici, gdje smo bili prekrasno ugoščeni i uz svirku se zabavili do ranih jutarnjih sati. Ovo je mali djelić atmosfere iz Male Gorice, za portal selo.hr Ana Ančić.


Križevačko veliko spravišče

spavisce (6)
Legenda govori da se hrvatsko-ugarski kralj Bela IV. pred najezdom Tatara, sklonio u utvrdu Veliki Kalnik. Kako zbog visokih kalničkih zidina i nedostatka odgovarajućeg oružja Tatari nisu mogli doprijeti do kralja i kalničkih seljaka koji su ga skrivali, dosjetili su se da ih glađu dotjeraju na predaju. Međutim, kako su uz Kalnik rasle šljive, seljaci su šljivama počeli hraniti kralja. Tatari su s vremenom izgubili strpljenje i povukli se, čime je Kalnik postao jedini grad koji žestoki napadači nisu osvojili. U znak zahvalnosti, kralj je seljacima dodijelio plemenitaške titule te su ipak, spasivši kralja, bili u povoljnijem položaju. Na to su Križevčani, stari purgeri bili izrazito ljubomorni, pa su kalničke seljake podrugljivo zvali “plemenitim kalničkim šljivarima”. Poremećeni dobrosusjedski odnosi razdvajali su nekadašnje prijatelje i pajdaše, sve dok se zavađene strane nisu odlučile izmiriti kad se mladić s Kalnika zaljubio u djevojku iz grada. Kako je ljubav prevladala, prije svatova se trebalo pomiriti i „nekaj zajedno spraviti“ te je upriličeno Križevačko veliko Spravišče.
Pročitaj više….. →

18.”Martinski susreti”

Pod pokroviteljstvom Sisačko-moslavačke županije u Martinskoj Vesi održana je 18. Županijska smotra izvornog folklora. Uz domaćine nastupili su; KUD “Kolo” Stari Grabovac, KUU “Seljačka sloga” Graberje, Udruga za očuvanje kulturne baštine Jasenovac, KUD “Vinac” Stankovci, KUD “Kolovrat” Lekenik, Matica Slovačka Međurić – folklorna skupina “Orava”, KUP “Pounjski pleter” Dvor, HKUD “Radost” Sela, KUD “Izvor ” Rakovica, KUU “Viduševac” Gornji Viduševac, KUD “Jeka” Hrvatska Dubica i KUD “Seljačka sloga” Greda Sunjska.


Malo Slovačkog folklora iz 1951 godine


Dani Tolise

Dana Tolise počeli su u Dvoru u Tolisi, a nastavlja se prezentacijom Fotomonografija “Slike iz kredenca”, zajednički projekt Zaklade Terra Tolis i Fotografskog kluba Orton iz Orašja, potom arednim šahovski turnir, dodjela Književne nagrade fra Martin Nedić, biciklijada, kazališna predstava, odbojkaški turnir Čarli-Žiri. Vrhunac je manifestacije je koncert KUD-a Kralj Tomislav s gostima te smotra folklora.


Papa Franjo

papa_franjo
Prije nekoliko dana, Papa Franjo ustao je pred zoru i izašao na hodnik gdje je, pred vratima u stavu mirno, stajao pripadnik švicarske garde. Papa ga je pitao: “A što ti radiš ovdje? Jesi li bio budan cijelu noć?“
“Da”, odgovorio mu je gardist pomalo iznenađeno.
“Cijelo vrijeme na nogama?”, pitao je Papa.
“Vaša Svetosti, to je moja dužnost koju sam preuzeo od svog prethodnika.“
“Nisi li umoran?”
“To je moja dužnost, Vaša svetosti; da pazim na Vašu sigurnost.”
Papa Franjo ga je blago pogledao, onda je ušao u svoj stan i vratio se noseći stolicu: “Sada barem malo sjedni i odmori se.”
Gardist je bio preneražen i odgovorio: “Sveti Oče, oprostite, ali ne mogu! Pravila to ne dopuštaju.”
“Pravila, kažeš?”
“Zapovijedi mog kapetana, Vaša Svetosti.”
Papa se na to nasmiješio i rekao: “Zar zbilja? Pa, ja sam Papa i naređujem ti da sjedneš.”
I tako, našavši se između pravila i Pape, gardist je izabrao stolicu.
Papa je onda ponovno otišao u svoj stan i nakon nekoliko minuta vratio se, našavši gardista kako i dalje poslušno sjedi, i donio mu sendvič s pekmezom koji mu je pripremio.
Prije nego što je vojnik uspio išta reći, Sveti Otac uputio mu je široki osmijeh i rekao mu: “Nakon svih sati koje si proveo stojeći na straži, sigurno si gladan.” Gardist na to nije stigao ništa reći jer je Papa odmah nadodao: “Dobar tek, brate.”
Izvor: A Friar’s Life blog, Laudato.hr

“Igra kolo” Ogulin

Po uzoru na mnogobrojne smotre diljem Hrvatske, od 1997. godine se u gradu podno Kleka, Ogulinu, svakog prvog vikenda mjeseca lipna održava Smotra izvornog folklora Karlovačke županije pod nazivom “Igra kolo”. Smotru organiziraju Pučko otvoreno učilište Ogulin i KUD “Klek” a pokrovitelji su grad Ogulin i Zajednica amaterskih kulturno umjetničkih djelatnosti Karlovačke županije. Smotru financijski podupiru i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske te Karlovačka županija. Smotra surađuje s Institutom za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba, čiji djelatnici redovito smotru prate, te s Posudionicom i radionicom narodnih nošnji iz zagreba, čiji voditelj folklornim skupinama s karlovačkog područja pruža stručnu pomoć prilikom rekonstrukcija nošnji. Iako smotra u Ogulinu “Igra kolo” prvenstveno promovira i prezentira tradicijsku kulturu Karlovačke županije, od njezina osnutka do danas na njoj se predstavilo preko 80 različitih društava, kako iz karlovačke županije tako i iz drugih krajeva Hrvatske.