Nikole Šubića Zrinjskog, u povodu…..
Pročitaj više….. →
[/one_half]

Prije 3.000 godina ‘bogato’ ….

Alilovci

Razdoblje belegiške kulture iz srednjeg brončanog doba, odnosno vremenu između 1600. i 1300. godine prije Krista bilo je gotovo nepoznato na tlu Hrvatske do arheološkog otkrića nalazišta Lipje u Alilovcima. Na njemu već petu godinu……
Pročitaj više….. →

Hrvatske svjetske igre u Zagrebu od 22. do 26. srpnja sljedeće godine

Hrvatske svjetske igre

Nakon sastanka Središnjeg odbora nedavno održanoga u Zagrebu te današnje telefonske konferencije, Izvršni odbor HSK-a donio je odluku kako će se Hrvatske svjetske igre sljedeće godine od 22. do 26. srpnja održati u Zagrebu. Igre se održavaju pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića te u suorganizaciji i sponzorstvu Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Grada Zagreba, Hrvatske matice iseljenika te Hrvatskog olimpijskog odbora.
– Kako se na Igrama očekuje oko tisuću sportaša-sudionika u raznim sportskim disciplinama te iz čak trideset i sedam zemalja ……
Pročitaj više….. →

Oktoberfest – O’zapft is!

“O’zapft is!” rekao je Christian Ude gradonačelnik Münchena kad je postavio pipu na prvu bačuvu piva. Prvu kriglu natočio je bavarskom premijeru Horst Seehoferu u Schottenhamel šatoru. Okupljenom mnoštvu zaželio miran Oktoberfest i dobro vrijeme. I krenulo je, 6,5 milijuna posjetitelja iz Münchena i cijelog svijeta na najvećem svjetkom sajmu popilo je 6,7 milujuna litara piva. Pojelo se 114 volova, 58 teladi, 5 000 pilića i potrošilo 400 milijuna eura. Policija je morala intervenirati u 2031 slučajeva, a pomoć Crvenog križa zatražio je 7551 posjetitelj. No svi su uživali u šest vrsti piva koja sadrže do 6 posto alkohola a to su Augustiner, Hacker-Pschorr, Hofbräu, Löwenbräu, Paulaner i Spaten koja se poslužuju još od 1818. godine.

Svadbeni običaji u Hrastelnici

Snimljeno u Hrastelnici SO-ih godina 20. st. Snimatelj nepoznat.

Svadba predstavlja jedan od najveselijih pučkih običaja. Običajima vezanima uz sklapanje braka se u seoskoj sredini pridavalo posebno značenje koje je bilo više društvenog negoli individualnog značenja. Svadbeni običaji tako odražavaju ne samo način života, već i kulturu određenog kraja. Vidljiva je tu i organizacija društvenog života, života unutar obitelji, društvene norme, sustav vrijednosti, ali i materijalne značajke te narodno, umjetničko stvaralaštvo. Iako i u današnje vrijeme to znači prijelaz mlade žene u…..
Pročitaj više….. →

KUD Valentinovo u Garden Mallu

Nastup u Garden Mallu

Na Jesenskom sajmu Proizvoda hrvatskog sela u Garden Mallu, uživali su ljubitelji hrvatskih domaćih proizvoda. Ponuda je uistinu bila izvrsna i kako pjesma kaže: „…sira, putra, vrhnja, mleka, jajec i krumpira – vse to ide v beli Zagreb grad“. Povrćari iz Vidovca su ponudili lijepo, zdravo i svježe povrće za ukusnu zimnicu. Slavonci domaćim kulen, čvarke, slaninu, kobasice, šljivovicu, vilijamovku… Iz Primorja i Dalmacije došlo je maslinovo ulje, maraština, suhe smokve, domaći sirevi… Međimurci su se predstavili sa ekološkim proizvodima, žitima, brašnom, domaćim rakijama i likerima… Preko 80 izlagača izvrsna ponuda meda i ostalih pčelinjih proizvoda, bučinog ulja, kolača, domaćeg kruha, začinskog bilja…Pekla se slavonska šljivovica, bilo je uprizorenje Vidovačke zeljarijade sa rezanjem i gaženjem zelja za kiseljenje, kuhanje ajvara, vrcanje meda.
Uz bogatu ugostiteljsku ponu za dobar štimung su se pobrinuti tamburaši, KUD Vidovec i KUD Valentinovo.

Pečenje rakije za vlastite potrebe

Pečenje rakije

Proizvodnja i oporezivanje alkohola i alkoholnih pića (u ovom slučaju pečenje rakije) regulirano je Zakonom o trošarinama NN 22/2013, 32/2013., 81/2013. i Pravilnikom o trošarinama NN 64/2013. Mali proizvođač jakih alkoholnih pića smatra se onaj koji proizvodi alkoholna pića za vlastite potrebe, potrebe članova kućanstva. Dozvoljena količina proizvedenog alkohola u ovom slučaju iznosi 20 litara čistog alkohola, što znači 50 litara rakije sa 40 % alkohola ili 50 litara rakije od 16 gradi (pretvorba gradi u alkohole = broj gradi x 2,46= volumnih % alkohola)….
Pročitaj više….. →

Čuda prirode – Novozelandski kauri

Agathis australis

Impozantna stabla kaurija su jedini predstavnik porodice Araucariaceae koji potječe s Novog Zelanda. Neka od njih pripadaju najmoćniim stablima na Zemlji. Najveće primjerke kaurija moguće je vidjeti u Waipoua Forest Parku. Tane Mahuta, stablo koje se u mitologiji Maora štuje kao “Bog šuma”, s visinom od 51,2 m i opsegom debla 14 m najveći je kauri. Drvna masa mu se procjenjuje na 245 m3. Drugi primjerak po veličini je Te Matua Ngahere, “Otac šuma”, čiji opseg debla 16,5 m premašuje……
Pročitaj više….. →

48. Tjedan kajkavske kulture

Od 7 do 14 rujna održan je 48. Tjedan kajkavske kulture. Tradicionalna manifestacija koja nastoji sačuvati kajkavski jezik i običaje Zagorja obilovala je kulturnim i sportskim događanja. Izložba “Kaj u riječi, slici, pjesmi i plesu”, recital kajkavske poezije, sajam “Gde se još to kupiti more”, znanstveni skup “Kajkavski jezik, književnost i kultura kroz stoljeća”, igre naših starih, samo su neka od događanja. 20 novih kajkavskih popevki u sklopu Festival kajkavske popevke održanog u festivalskoj dvorani “Domače popevke i tanci” ponovno je oduševio publiku.

Upoznajmo KUD Valentinovo – Zagreb

KUD Valentinovo

KUD “Valentinovo” osnovano je 2001. godine na Valentinovo. U vrijeme gubljenja identiteta, jezika i granica, njegujući stare pjesme, plesove i običaje pokušavaju ih sačuvati od zaborava, za buduće naraštaje. U sklopu društva djeluje mješoviti pjevački zbor, tamburaška sekcija, literarna sekcija, folklorna sekcija i dramska sekcija. Dio nošnji je privatno vlasništvo, isto tako i obuće. Instrumenti su vlasništvo KUD-a, a i dio nošnji i obuće. Od važnijih nastupa spomenuti ćemo gostovanje na Međunarodnoj smotri folklora u gradu Łódź u Poljskoj gdje su nastupali kao gosti grada Poddębice, na međunarodnom folklornom festivalu “Razigrano oro” na Ohridu u Makedoniji, u Kulen Vakufu u Bosni i Hercegovini. te na Međunarodnom festivalu folklora u Castelraimondu u Italiji.
Pročitaj više….. →

“IŽIMAČA” – Beravci 2013

Beravci

Na malu Gospu, 08.09. 2013. održala se 32. Ižimača, kulturna manifestacija jedinstvena u Hrvatskoj. Na manifestaciji se prikazuje proces ižimanja jabuka, ali i nastupa nekoliko kulturno umjetničkih društava iz gotovo svih krajeva Hrvatske, ali i iz inozemstva. Ove godine nastupilo je 12 društava, a to su: 1. KUD “Ivan Goran Kovačić”, Beravci 2. ŽPS “Đakovčanke”, Đakovo 3. KUD “Mladost”, Lapovci 4. KUD “Zagorci”, Beljevina 5. IFD “Paklarevo”, Travnik – BIH 6…..
Pročitaj više….. →

Svečano otvaranje 48. Vinkovačkih jeseni – Vatromet

48. Vinkovačke jeseni Največe Šokačko kolo

PUDARSKI DANI U KAPTOLU «PUDARIJADA» 6.listopada 2013

Pudarijada

Podno papučkih obronaka pudarenje ima dugogodišnju tradiciju. Nekad poznate pudare (Frc, Minks, Tauš, Golić,…) danas zamjenjuju članovi Udruge V.V.V. koji su uvršteni u službu čuvanja, a sve kako ova, nekada časna profesija ne bi pala u zaborav. Tokom pedesetodnevnog čuvanja oko 60 pudara čuvat će vinograde na području Općine Kaptol. Pudari će predahnuti na jedan dan, podnijeti izvještaj o «stanju vinograda», a prisutnim gostima pudari će spraviti «pudarski kotlić».
Kuhanje pudarskog kotlića središnji je dio manifestacije. Svim prisutnim gosima na ponudi je domaći «pudarski kotlić» te vina kaptolačkog kraja.
Ova manifestacija jedinstvena je u ovom kraju i kao takva pokušat će se uvrstiti u kalendar događanja Općine Kaptol. Štovatelji kaptolačkog kraja organizacijom ove manifestacije i «pudarske službe» zasigurno će omogućiti da zanimanje «pudar» još dugo živi u našim vinogradima.
za Portal Selohr >>>> Tomislav Ciganović

Veliki uspjeh KUD-a „Slavko Janković“ Šiškovci na ovogodišnjim Vinkovačkim jesenima

Vinnkovačke jeseni

KUD „Slavko Janković“ Šiškovci sudjelovao je u sklopu ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni na 20. županijskoj smotri folklora, poznatijom još i pod nazivom „Folklorne večeri“ , gdje je osvojio prvo mjesto .
Na osnovu nastupa 52 KUD-a tijekom 6 dana, Izbornički tim u sastavu mr.sc. Ljubica Gligorević i Aleksandar Nović za skupinu koja je najbolje dočarala izvornost pjesme, plesa, običaja, nošnje, kao i prikaza skladnosti proglasio je ……
Pročitaj više….. →

Županijska stočarska izložba – Alilovci

Tomislav Ciganović

Pod ugodnim rujanskim suncem, po lijepm vremenu, održana je u Alilovcima 15. rujna županijska stočarska izložba. Ove je godine bilo osjetno manje izlagača goveda i konja, što je odraz trenutno loših uvjeta za poljoprivrednu proizvodnju a time i stagnacije sela. U prvom dijelu izložbe, nakon izvršenog ocjenjivanja, uzgajivači su nagrađeni novčanim nagradama i diplomama. Titulu šampionke ispred konkurencije odnijela je krava Ruth, uzgajivača Ivice Ribičića iz Grabarja. Od 26 izloženih grla prve nagrade u ostalim kategorijama odnijeli su uzgajivači: Ivica Ciganović iz Alilovaca….
Pročitaj više….. →

Govor predaka i koraci naraštaja na danima piva u Karlovcu

Dani piva Karlovac

Potkraj kolovoza i početkom rujna na desnoj obali karlovačke ljepotice Korane živi cijeli jedan mali grad zabave i gastronomije, kojim tih dana poteče i peta rijeka, rijeka piva. Dio čarolije u slavu piva bio je i KUD Rakalj koje je proteklu subotu gostovalo u Karlovcu, na poziv KUD-a Sv. Juraj iz Draganića i turističke zajednice grada Karlovca. U Sportsko-rekreacijskom centru Korana, na Trgu susreta u jednosatnom zajedničkom programu KUD Rakalj i KUD Sv. Juraj Draganić….
Pročitaj više….. →

Veliki uspjeh dječje skupine KUD-a “Posavec” na ovogodišnjim dječjim Vinkovačkim jesenima

Dječje Vinkovačke jeseni

Kulturno umjetničko društvo “Posavec” Dubrovčak Lijevi i Topolje 07. i 08. rujna 2013 godine gostovalo je na ovogodišnjim dječjim Vinkovačkim jesenima u Vinkovcima. Dana 07. rujna društvo se kao predstavnik Zagrebačke županije,predstavilo na međužupanijskoj smotri folklora dječjih folklornih skupina na kojoj je ukupno sudjelovalo 13 Kud-ova iz cijele Hrvatske, te je izvelo koreografiju pod nazivom “I ja jesam Posavačko dete”-pjesme i plesovi sela Dubrovčaka i Topolja,koju potpisuju Ivana Bajt i Marko Klak.
Pročitaj više….. →

PUDARSKI DANI U KAPTOLU «PUDARIJADA» 6.listopada 2013

Pudarijada

Podno papučkih obronaka pudarenje ima dugogodišnju tradiciju. Nekad poznate pudare (Frc, Minks, Tauš, Golić,…) danas zamjenjuju članovi Udruge V.V.V. koji su uvršteni u službu čuvanja, a sve kako ova, nekada časna profesija ne bi pala u zaborav. Tokom pedesetodnevnog čuvanja oko 60 pudara čuvat će vinograde na području Općine Kaptol. Pudari će predahnuti na jedan dan, podnijeti izvještaj o «stanju vinograda», a prisutnim gostima pudari će spraviti «pudarski kotlić».
Kuhanje pudarskog kotlića središnji je dio manifestacije. Svim prisutnim gosima na ponudi je domaći «pudarski kotlić» te vina kaptolačkog kraja.
Ova manifestacija jedinstvena je u ovom kraju i kao takva pokušat će se uvrstiti u kalendar događanja Općine Kaptol. Štovatelji kaptolačkog kraja organizacijom ove manifestacije i «pudarske službe» zasigurno će omogućiti da zanimanje «pudar» još dugo živi u našim vinogradima.
za Portal Selohr >>>> Tomislav Ciganović

KUD „Tounjčica“ predvodio liturgijsko pjevanje

KUD Tounjčica

U sklopu proslave blagdana Velike Gospe u svetištu Gospe od Čudesa u Oštarijama, dana 18. kolovoza 2013. godine u 19:00 sati služena je Sveta misa za bolesne, stare i nemoćne. Svetu misu predvodio je vlč. Ferdinand Vražić, župnik Župe sv. Franje Ksaverskog u u Švarči, Karlovac…..
Pročitaj više….. →

13. Međunarodni festival folklora “Leron”

13. Međunarodni festival folklora Leron

Neznam koliko je vas zapravo čulo za Vodnjan, ali ako niste znali radi se o simpatičnom malom istarskom gradiću u kojem prevladava stanovništvo talijanske manjine, a smješteno je svega desetak kilometara od Pule, a odprilike i od Raklja. Pored čuvene zbirke vodnjanskih mumija….
Pročitaj više….. →