Šuškanje kukuruza – KUD “Slavko Janković” Šiškovci

Galerije KUD “Slavko Janković” Šikovci

Djevojke i momci
Djevojke i momci

Snaša Janja
Snaša Janja

30-ta obljetnica djelovanja Hrvatskog pjevačkog zbora „Ivan pl. Zajc“

KUD Slavko Janković

Hrvatski pjevački zbor “Ivan pl. Zajc“ ove godine bilježi 30-tu obljetnicu djelovanja (osnovan je 18. ožujka 1983. godine). Zbor njeguje širok repertoar skladbi (a cappella i oratorijskog izraza) od starih majstora polifonije do suvremenog izraza. Praizveo je stotinjak skladbi hrvatskih skladatelja, kao i nekoliko vokalno-instrumentalnih djela (I.Kuljerić: Hrvatski glagoljaški rekvijem i Kanconijer; Z.Novačić: Kajkavska misa; oratorij D.Bobić: Kralj Tomislav; N.Njirić: Raspela; te djelo Corvus Corax….
Pročitaj više….. →

KUD „Slavko Janković“ održao fotografiranje narodne nošnje svoga sela

KUD Slavko Janković

Od 09. do 14. rujna Kulturno umjetničko društvo „Slavko Janković“ iz Šiškovaca, organiziralo je fotografiranje svečane i polusvečane nošnje u svrhu trajne foto- građe društva , te u svrhu promocije na facebook stranici društva (http://www.facebook.com/kud.slavkojankovic.siskovci), ali i na ostalim stranicama i portalima, kao i na portalu selo.hr. Albumi su tematski obrađeni, od kojih izdvajamo: Nedjeljno popodne, Cure i momci u crkvi, U šokačkoj sobi, Snaša Janja, Stavljanje pletenice, Šuškanje kukuruza, te album Retro….
Pročitaj više….. →

Dana otvorenih vrata agroturizama Istre 2013.

Istra

AZRRI-Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. Pazin organizira 4. Dane otvorenih vrata agroturizama Istre koji će se održati kroz sve nedjelje studenog mjeseca. Termini su sljedeći: 3.11.2013.; 10.11.2013.; 17.11.2013. i 24.11.2013. U Dane otvorenih vrata agroturizama Istre biti će uključeno 11 seljačkih domaćinstva koja će nuditi tipična jela njihovog podneblja spremljena po tradicionalnim recepturama vlasnika seoskih domaćinstava. Program će biti upotpunjen i sa raznim radionicama starih zanata u sklopu pojedinih seljačkih domaćinstava.
Cilj navedenog projekta „Dana otvorenih vrata agroturizama Istre“ je promovirati seoska domaćinstva i njihovo imanje te istarsku gastronomiju kao zaštitni znak ruralnog prostora sa svrhom da nadrastu regionalni značaj i postanu međunarodno zanimljiva destinacija.
Pročitaj više….. →

Međunarodni glazbeni doživljaj u Muzeju Moslavine

Muzej Moslavine

U organizaciji Klape Škrlet KUD-a Moslavina i Muzeja Moslavine, u prepunom etnografskom odjelu, u subotu je tj. 9. 11. 2013. u povodu Dana grada Kutine, priređen Međunarodni glazbeni događaj u kome su sudjelovali gosti iz….
Pročitaj više….. →

Narodne nošnje nacionalnih manjina

Muzej Moslavine

Izložba sadržava originalne odjevne, uporabne i dekorativne predmete, te rekonstrukcije odjeće iz vremena dolaska pojedinih manjinskih skupina u naše krajeve.Vrijeme njihova dolaska je od sredine 19. do prvih desetljeća 20. stoljeća….
Pročitaj više….. →

3. mjesto PS KUD-a “Kondrićani” na 16. Smotri folklornog pjevanja

KUD Kondrićani

03.11 2013 održana je 16. Smotra folklornog pjevanja u Đakovu u organizaciji SAKUD-a Đakovštine. Posebnost smotre je što su se društva natjecala sa ženskom, muškom i mješanom pjevačkom skupinom. Repertoar se mora sastojati od jedne izorne slavonske, jedne novokomponirane i jedne deseteračke pjesme, a nastup je ograničen na 8 minuta. U iznimno jakoj konkurenciji PS KUD-a „Kondrićani“ iz Kondrća osvojila je 3.mjesto. Prvo mjesto podjelili su PS KUU „Naša grana“ Budrovci i ŽPS „Druge“ KUD-a „Šokadija“ Strizvojna, drugo MPS „Bećarine“ KUD-a „Tena“ Đakovo.

Fenix – izvandomovinski dvojezični njemačko-hrvatski Portal

Fenix

Fenix dvojezični mjesečnik na hrvatskom i njemačkom jeziku kojeg možete naći na svim značajnijim kioscima u Njemačkoj, Švicarskoj i Austriji upravo slavi prvi rođendan. Tiskan u 18000 primjeraka urednice Marijane Dokoze. Tematika portala i čime se bavi ukratko je opisala urednica; “Bavimo se hrvatskim, njemačkim, austrijskim i švicarskim javnim životom, ali i životom običnog čovjeka. Pratimo politička i sportska zbivanja, kulturu, showbizz, modu, lifestyl. Svaki broj imamo jednog njemačkog gosta komentatora, političara koji prema vlastitoj volji odabire temu svog komentara.” Osim magazina od siječnja ove godine na internetu je izašao i Portal fenix-magazin. U svom zadnjem broju svojoj publici predstavili su i Portal selo.hr, članak možete vidjeti na sljedećem linku. Iskrene čestitke povodom prvog rođendana.

Uginulo 37 milijuna pčela na području Elmwooda i Ontarioa

ELMWOOD – Lokalni pčelari Elmwooda nailaze na milijune mrtvih pčela nekoliko tjedana po završetku sadnje kukuruza. Dave Schuit, koji se bavi pčelarstvom u Elmwood, izgubio je 600 košnica, tj, ukupno 37 milijuna pčela.
“Nakon što je započela sadnja kukuruza naše pčele umiru u milijunima”, rekao je Schuit. On, a i mnogi drugi, uključujući i Europsku uniju, upiru prstom u klasu insekticida poznatih kao neonicotinoids, koji se koristi u sadnji kukuruza i nekih drugih usjeva. Europska unija nedavno je izglasala zabranu ovih insekticida na dvije godine, počevši….
Pročitaj više….. →

9. Kestenijada povodom 9. rođendana Projekta gerontološki centar

9. Kestenijada

KUD „Valentinovo“ nastupio je u Domu za starije i nemoćne osobe Maksimir, koji je jedan od devet Domova u kojima se provodi Projekt gerontološki centar. Stoga je povodom 9. rođendana, organizirana 9. Kestenijada. Svojim nastupom, članovi KUD-a, razveselili su volontere i korisnike Gerontološkog centra, kao i osoblje Doma Maksimir. Projekt gerontološki centri Grada Zagreba prvi puta prezentiran je 2006. u Skupštini Grada Zagreba, a idejni tvorci su Gradski ured za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje, uz stručno-metodološku pomoć Centra za gerontologiju Zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar. Cilj Projekta je razvoj humanijih i racionalnijih oblika skrbi, što u praksi znači omogućavanje starijim osobama što duže moguće ostanak u krugu obitelji, susjedstva i u poznatoj okolini. Projektom se želi naglasiti važnost sportsko-rekreativnih aktivnosti i medicinske gimnastike. U cilju što kvalitetnijeg i aktivnijeg provođenja vremena organiziraju se različite kulturno-zabavne i radno-kreativne aktivnosti poput likovnih i keramičkih radionica, informatičkih tečajeva, tečajeva stranih jezika, plesnih večeri, recitiranja poezije…Lijep jesenji dan, omogućio je ovo lijepo druženje na otvorenoj terasi. Stolovi su bili puni kestenja i kolača koje su ispekle vrijedne ruke volontera. Osim pjesme i plesa, birao se je najteži vrganj , najukusniji kolač od kestenja…
Đurđa Cecelja Čelić

19. Tamburaška smotra Siačko-moslavačke županije

Moslavina

U društvenom domu Budaševu 26. listopada 2013 održana je 19. po redu županijska tamburaška smotra pod pokroviteljstvom Sisačko-moslavačke županije na kojoj su sudjelovali ; KUD Posavina Budaševo, Kud Repušnica, FA I. G. Kovačić Sisak, KUD Sloga Hrastelnica, KUD Sunjanka Sunja , KUD Seljačka Sloga Greda Sunjska, KUU Seljacka Sloga Graberje, KUD Hrastovička gora, Hrastovica, HAKUD Topusko, TO Janko Repušin, Martinska Ves, KUD Ivančica Kutina , TO Ratimir Joža Prosoli Popovača . Smotru je otvorio pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu , kulturu i šprt prof. Ivan Lovreković, izrazivši zadovoljstvo brojem sudionika uz pohvale organizatorima, istaknuvši kako Sisačko-moslavačka županija amaterskom radu pruža punu potporu.
Pogledaj galeriju….. →

Tradicionalno hodočašće u jedno od najmanjih marijanskih svetišta u Hrvatskoj

Hodočašće

Blagdan Gospe od Zdravlja,kojoj su u krajevima negdašnje Mletačke Republike bile podignute brojne crkve i kapele, vezan je uz jedan događaj. Kada je 1630. Na području Metačke Republike harala strašna kuga, koja je u samoj Veneciji pokosila više od 80 tisuća života, mletački se Senat obratio Gospi za pomoć. Učinjen je zavjet,da će Mariji ako prestane kuga, podići crkvu. Kuga je prestala, a zavjet je ispunjen. Podignuta je 1637. Veličanstvena crkva Madonna della Salute. Pobošnost prema Gospi od Zdravlja došla je iz Venecije i u južne hrvatske krajeve.
Prije tri stoljeća crkvu u svom kraju nisu imali žitelji Belavića, Bratulića, Kuići, Hreljići, Manjadvorci i Biletići, pa su se još od srednjeg vijeka služili misnikom kod crkve Sv. Dionizija na tromeđi Barbana, Mutvorana i Raklja. Međutim ta je crkva ipak bila predaleko da bi se, tada pješice, stiglo nedjeljom i blagdanom nazočiti sv. Misi, a nakon toga još je trebalo i odvesti stoku na ispašu. Stoga se pet lokalnih seoskih dužnosnika 24. Siječnja 1724…….
Pročitaj više….. →

Iz Povjesti – Bitka pod Siskom 1593. godine

Bitka pod Siskom

Od 1215. do 1848. godine Sisak i okolica bili su u posjedu zagrebačkog Kaptola. Kad su turski napadi na hrvatsku u 16. stoljeću postali sve učestaliji i opasniji, Kaptol je od 1544. do 1550. godine na otoku Kupe u Savu dao podići jaku zidanu tvrđavu prepoznatljiva trokutasta oblika. Gradnja sisačkog kaštela označava prekretnicu u shvaćanju i stvaranju obrambene granice protiv turskih osvajanja, ali i novo doba u povijesti hrvatskog fortifikacijskog graditeljstva. Njezin poligonalni oblik govori o novom načinu prilagodbe djelovanju vatrenog oružja. Njezin pologonalni oblik govori o novom načinu prilagodbe djelovanju vatrenog oružja. Kaštel iznutra posjeduje stambene i skladišne prostore, a izvana dobiva nove obrambene sadržaje, poput širokih prokopa za dovod vode oko zidina……
Pročitaj više….. →

Festival tamburaške i zabavne glazbe Brod 2013

Vlado Bašić – “Ćaća”
U Slavonskom Brodu od 17.do 19. listopada 2013. u dvorani “Vijuš” održan je “Festival tamburaške i zabavne glazbe BROD 2013” glazbeno-scenski događaj. Zamišljen kao sajam hrane i pića naših satrih po tradicionalnim receptima te kao glazbeni spektakl. Na sajmu je nastupilo 50-tak izlagača. Prva večer bila je namjenjena tamburaškoj glazbi, a druga zabavnoj glazbi. Organizator je najavio izdavanje festivalskog CD-u koji će biti izdan 15.10.2013., a bit će predstavljen na posljednjoj press konferenciji festivala. Želja organizatora je da ovaj festival zaživi i postane tradicionalana manifestacija Slavonskog Broda. Prema odluci prosudbene komisije pobjednička pjesma je “Magija” u izvedbi Vlade Bašića.

9. Bučijada u Ivanić-Gradu

Ivanić Grad

Tradicionalna turističko-gastronomska i gospodarska manifestacija Bučijada, održava se svake godine treći vikend u listopadu. Izložbeno-prodajni sajam buča, bučinog ulja, proizvoda od buča i ostalih eko-etno proizvoda. Sajam je organiziran na gradskoj tržnici Maznica i na više lokacija u samom centru grada. Ova manifestacija u Ivaniću prošle je godine okupila preko 190 izlagača i više od 15.000 posjetitelja. Također se organiziraju i “Dani bučinog ulja” s edukativnim sadržajima i kušanjem bučinog ulja. Proizvođači bučinog ulja su iz cijele Hrvatske, a svi su udruženi u Udrugu proizvođača bučinog ulja Republike Hrvatske. Turističko-izletničkim vlakom imena „Bučko express” za vrijeme Bučijade organiziran je prijevoz posjetitelja iz Zagreba. Svi oni koji su posjetili Ivanić-Grad u vrijeme Bučijade, uživali su u raznim zabavnim sadržajima poput: vožnje kočijama i buča-kočijom s Pepeljugom i njenim princem, oldtimer motorima, ponijima, eko-dvorište s bučama za djecu, kazališne predstave, igraonice i radionice s bučama za najmlađe, izložbe…..
Pročitaj više….. →

Crtice iz prošlosti – Obrambena magija

Istra, 1842.

Među glavnijim načinima obrambene magije jest skrivanje od tuđih (mogućih zlih) pogleda. Najprirodnija je, naime, zaštita u tome da im čovjek ne bude izložen. Za to su potrebne ograničena komunikacija i mobilnost posebice ugroženih osoba, a kako je već spomenuto, to su prije svega osobe u posebnome stanju i prijelaznim status ima (iz čega izvire spiritualna komponenta opasnosti o kojima je riječ). Primjeri koji se iznose manje-više su isti za cijelo hrvatsko područje. Trudnoća se po svim hrvatskim krajevima smatrala stanjem izrazito ugroženim od zlih sila i zlih ljudi. Zbog toga je kretanje trudnice bilo ograničeno na dom i blizinu doma. Tako je bilo uobičajeno da trudnica uopće ne izlazi iz kuće kako……
Pročitaj više….. →

Jerry Grcevich virtuoz iz Pennsylvanije

Općepriznat kao jedan od najboljih tamburaša u Sjedinjenim Državama, a i u svijetu, Jerry Grcevich je rođen u malom mjestu Turtle Creek, kraj Pittsburgha. I njegovi roditelji su rođeni u Americi, a njihovi u Ameriku došli iz raznih mjesta u Hrvatskoj – iz Ozlja, Karlovca, sela Segetac, u Podravini. Jerry je odrastao u glazbenoj obitelji. Njegov otac Joseph Grcevich, također dobro poznati tamburaš, uvršten je u Tamburitza Hall of Fame kao sto je, uostalom, i sam Jerry, kao najmlađi tamburaš kojemu je ta čast ukazana. Svoje prvo glazbeno obrazovanje i dobio je od oca, još kao dijete od nekih 7 godina…..
Pročitaj više….. →

15. 10 – SVJETSKI DAN SEOSKIH ŽENA

Dan Seoskih žena

Ideja o obilježavanju Svjetskog dana seoskih žena pokrenuta je 1995. godine tijekom 4. UN-ove Konferencije o ženama u Pekingu te se obilježava svake godine, 15. listopada. Iako seoske žene širom svijeta imaju važnu ulogu u razvoju seoskih područja, poljoprivrednoj proizvodnji te gospodarskom opstanku svojih obitelji, još su uvijek izložene različitim oblicima diskriminacije. Njihova uloga, kako u društvu i zajednicama u kojima žive, tako i u obiteljima, još je uvijek neprepoznata i marginalizirana…..
Pročitaj više….. →

Obnavljamo baštinu

Obnavljamo baštinu

U Trnjanima kod Slavonskog Broda, 6. listopada 2013. godine održala se po treći put manifestacija „Obnavljamo baštinu“ – revija rekonstruiranih narodnih nošnji. Organizatori manifestacije su bili „Kulturni centar Travno – Posudionica i radionica narodnih nošnji“ iz Zagreba i KUD „Lovor“ Trnjani.
Revija je bila natjecateljskog karaktera, a stručna komisija u sastavu Branke Uzalec i Katarine Bušić (obje diplomirane etnologinje) te magistre etnologije i kulturne antropologije Marije Gačić nije imala lagan posao.
Na samom početku manifestacije, sve prisutne pozdravili su Slobodan Bakavić, predsjednik KUD-a „Lovor“ iz Trnjana i Josip Forjan, ravnatelj Posudionice i radionice narodnih nošnji iz Zagreba.
U revijalnom dijelu programa predstavili su se KUD „Lovor“ Trnjani izvedbom svatovskih običaja iz sela Trnjani, KUD „Slavko Janković“ Rokovci – Andrijaševci koji su se predstavili pjesmama i plesovima Rokovaca i Andrijaševaca te…..
Pročitaj više….. →

10. Gernološki tulum

Gernološki tulom

U organizaciji Grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, u suradnji sa Zakladom „Zajednički put“, 1. listopada tradicionalno je organiziran X. gerontološki tulumom, na Trgu