“ZAČARANI” – Božični bal Lipicanaca ergele Đakovo

I ove godine ergela Đakovo uljepšala je božićne blagdane svojim sugrađanima novom glazbeno-scenskom predstavom sa konjima pod imenom “ZAČARANI” prigodne predbožićne tematike sa jahačima, vozačima i statistima obučenih u raskošnu baroknu odjeću. Bal je održan u zatvorenoj jahaonici ergele u Đakovu, a manifestaciji je nazočilo oko 1200 gledatelja. U blagdanskom ozračju i uz veliko oduševljenje publike ovaj će Božić mnogima ostati u lijepoj uspomeni, sa željom da iduće godine jahaonica ergele Đakovo ponovo otvori svoja vrata sa novom božićnom pričom.

izvor informacija >>>> ergela Đakovo, Video >>>> Etno Media

KUD “Rakalj” u Brodsko – Posavskoj županiji

KUD Rakalj

Proteklog vikenda KUD “Rakalj” boravio je u Brodsko – Posavskoj županiji. To je ujedno i prvi put da rakljanci gostuju u tom dijelu Hrvatske.Na poziv HKUD-a “Trenk” iz Nove Gradiške, gostovali su u Novoj Gradiški na tradicionalnom koncertu “Sačuvajmo običaje stare”, kojeg trenkovci već godinama organiziraju povodom proslave dana grada. Kako je Advent doba darivanja i bliskosti domačini HKUD “Trenk” i gosti KUD “Rakalj” upriličili su cjelovečernji koncert tradicije, prenoseći snažne i duboke poruke kroz riječi i melodije, prenoseći naslijeđe. U prepunoj dvorani Doma Kulture sjedinilo se bogatstvo tradicijske kulture i starih običaja Istre i posavskog kraja. Rakljanci su….
Pročitaj više….. →

Milka-Katarina T(e)rnini-hrvatski slavuj – 150-ta obljetnica rođenja

Ivan Milat,Milka Trnina, treščica

Milka Trnina rođena je 19.12. 1863. godine u Doljnjem Sipu, malom mjestu udaljenom 50-ak kilometara od Zagreba, a nakon očeve smrti u dobi od šest godina došla je u Zagreb u kuću ujaka, književnika i vladinog savjetnika Janka Jurkovića gdje je stekla svjetske manire. Glazbeni konzervatorij je završila u Beču kod tada poznatog glazbenog pedagoga Josepha Gansbachera, a debitirala je u Zagrebu kao Amelija u Verdijevu “Un ballo in maschera”. Zatim je bila članica opere u Grazu, Dvorske opere u Münchenu, a 3. lipnja 1898. godine prvi put je nastupila u Royal Opera House kao Isolda u Wagnerovoj operi “Tristan i Isolda”. Zatim ju je čula Cosima Wagner, skladateljeva supruga i direktorica Wagnerovog festivala u Bayreuthu, te je pozvala da pjeva Kundry…..
Pročitaj više….. →

10. Večer selskih gucov

Večer selskih gucov

U dvorani Doma OS RH Zrinski održana je jubilarna 10. Večer selskih gucov. Cilj koncerta je ponajprije njegovanje muziciranja guca – tradicijskih sastava Karlovačke županije, koji su odlukom Ministarstva kulture RH 2010.godine upisani u nacionalnu listu zaštite nematerijalne kulturne baštine. Upravo na ovom koncertu, daleko više nego na smotrama folklora, gucima je pružena prilika za izravno i potpunije predstavljanje publici. Njihov repertoar čine primjeri svirke plesova starije (drmeš, hrvacka, đikalica, polka) i mlađe tradicije (sving i rašpa),te primjeri vokalno-instrumentalnog tradicijskog repertoara nastalog pretežno u prvoj polovici 20. stoljeća.
Koncert „Večer selskih gucov“ potaknuo je i obnavljanje rozganja, koje je također jedno od istaknutih dobara tradicijske kulture Karlovačke županije. Uz gotovo svaku skupinu guca nastupaju i izvođači rozgalica…..
Pročitaj više….. →

Miss Festivala slanine i čvaraka

Slavoski Brod

U sklopu Katarinskog sajma koji se ove godine u Slavonskom Brodu održavao po osamnaesti put i 1. Festivala slanine i čvaraka, birana je Miss “Festivala”. Kandidatkinje su imale zadatak žiri osvojiti svojim šarmom i pokazati znanje o tradicionalnoj slavonskoj kuhinji. Na izboru je sudjelovalo 10 natjecateljica obučenih u narodne nošnje a laskve titule ponijele su:
Maja Zvirotić – Miss Festivala
Branka Peh – 1. pratilja
Anita Zirdum – 2. pratilja

Pogledaj galeriju….. →

“Fešta” – Hrvatski festival hrane i vina – Adelaide, Južna Australija

Kotoriba

Prije 10 godina, mala grupa volontera iz Hrvatskog športskog centra SA Inc, imala je veliku želju da predstave svoju hrvatsku baštinu kroz otvoreni „piknik“ s naglaskom na posebnost Hrvatske kuhinje, a to je i prilika da se Hrvati diljem Australije okupe i slave ono što Hrvati zaista vole – dobru hranu, vino i zabavu. „Fešta“ Hrvatski festival hrane i vina godišnja je jednodnevna manifestacija koja se održava svakog studenog već 10. godinu za redom. Mjesto održavanja festivala je Hrvatski športski centar SA Inc, Gepps križ, Adelaide, Južna Australija. Fešta je postala tradicionalna proslava hrvatske kulinarske kulture koja se odražava kroz hranu, vina, glazbu, pjesmu i ples. Obitelji dolaze i uživaju u ukusima hrane koja su kuhana na tradicionalan domaći način kako su kuhale naše bake. Mogu se kušati jela iz raznih regija lijepe naše Hrvatske. Stoga je taj festival jedinstven jer otkriva raznolikost ukusa i okusa. Svake godine posjećenost festivala hrane i vina je sve veća, a volonteri „Fešte“ sve se više trude privući što veći broj posjetitelja bogatstvom Hrvatskih običajima.
izvorni tekst >>>> www.croatianfesta.org.au
Pogledaj galeriju….. →

Kotoriba – prva željeznička postaja u Hrvatskoj

Kotoriba

Samo trideset pet godina nakon otvaranja željezničkog prometa na lokomotivsku vuču na svijetu u Engleskoj godine 1825. Kotoriba je kao prvo mjesto u Hrvatskoj dobila željezničku prugu 24. travnja 1860.
Pruga je povezivala Veliku Kanižu u Mađarskoj s Pragerskim u Sloveniji, a kroz Hrvatsku je od Kotoribe, preko Čakovca do Macina prolazila u dužini od 41 km.
U Austriji je prva željeznička pruga otvorena 6. siječnja 1837. između Beča i Wagrama, a u Mađarskoj 1846. na potezu Pešta-Solnok i Požun-Trnava.
Do godine 1848. u Austriji je bilo…..
Pročitaj više….. →

KUD Sveta Ana Vučjak – Karlovac

Gajeta

Dana 12. ožujka 1995. godine u MO Zagrad – Kalvarija – Vučjak, u prostoru kapele sv. Ane na Vučjaku osnovana je Sekcija žena (okupila je 70-ak žena) sa zadaćom očuvanja kulturnog blaga našega kraja. Iduće godine, točnije 02. ožujka 1996. godine, Sekcija žena MO-a prerasta u KUD “Sv. Ana – Vučjak” s ciljem njegovanja i promicanja izvorne narodne i…….
Pročitaj više….. →

Izložba i promocija kataloga Fotografije ‘z ladlina

Muzej Moslavine

Etnografski odjel Muzeja Moslavine Kutina 2013. godini obilježava 50-tu obljetnicu rada i prvog etnografskog postava u Muzeju, te tom prigodom posvećuje Kutini i Kutinčanima Fotografije ‘z ladlina, tj. izložbu i katalog sa starim razglednicama Kutine s kraja 19. i prve polovice 20. stoljeća, tj. iz vremena kada ona postaje značajno obrtničko-trgovačko središte, kao i stare fotografije koje prikazuju tradicijsku odjeću Kutinčana, a čuvaju se u Muzeju Moslavine. Tradicijsko ruho Kutinčanki i Kutinčana oblačilo se za razne crkvene blagdane, prošćenja, na svadbe, pojedinici u školu, kao i druga lokalna…..
Pročitaj više….. →

KUD “Slavko Janković” Šikovci

Stavljanje pletenice
Stavljanje pletenice

Šokačka soba
Šokačka soba

16. smotra povijesnih i građanskih plesova i starogradskih pjesama Hrvatske

U organizaciji Saveza KUD-ova Slavonije i Baranje, Saveza KUD-ova Grada Đakova, Grada Đakovo i Turističke zajednice Grada Đakova urednika i redatelja Josipa Vinkeševića održana je 16. smotra povijesnih i građanskih plesova i starogradskih pjesama Hrvatske. Nastupili su; KUD “Sklad” Đakovo, KUD “Jelsa”, KUD “A. Mihanović” Klanjec, MPG “Lipa” Vinkovci, KUD “Marko Markota” Rogotin, PU “Stari fijaker” Đakovo, Pjevački zbor Matice umirovljenika Đakovo, KUD “Koledišće”, GKUD “Požega” Požega, Pjevački zbor Matice umirovljenika Đakovo.
Video snimka; Etno Medija