Seljačka buna i pogubljenje Matije Gubca

Oton Ivekovic

“Nemilosrdan i neumjeren bio je postupak protiv onih, koji su se predali ili bili zarobljeni. Na sve strane po obližnjim stablima i seoskim kućama visjeli su na poprečno spojenim motkama, da ih svatko može vidjeti, a na jednoj vrlo visokoj i razgranatoj divljoj kruški, koja slučajno bijaše izrasla uz vojničku cestu, bijaše o konopcu obješeno šesnaest ili više nesretnih seljaka i izloženo vjetrovima da ih njišu i pticama da ih kljucaju. Nekima su pak bili odsječeni nos i uši, pa su tako osakaćeni pušteni, da trajno nose sramotnu uspomenu na bunu i bezbožno podizanje mača ….”
Pročitaj više… →

Fotografije ‘z ladlina

Ladin

Etnografski odjel Muzeja Moslavine Kutina obilježava 50-tu obljetnicu rada i prvog etnografskog postava u Muzeju, te tom prigodom posvećuje Kutini i Kutinčanima Fotografije ‘z ladlina tj. katalog i izložbu sa starim razglednicama Kutine s kraja 19. i prve polovice 20. stoljeća, tj. iz vremena kada ona postaje značajno obrtničko-trgovačko središte, kao i stare fotografije koje prikazuju tradicijsku odjeću Kutinčana, a čuvaju se u Muzeju Moslavine…..
Pročitaj više… →

Pohađanje škole – 1936.g.

Dragutin Barta sa prvom generacijom učenika u Alilovcima - 1936.

Pohađanje osnovne škole od početka 20. stoljeća je obavezno. Školovanje traje pet godina, tzv. Opetovnica, uvedena je 1879. i trajala do 1929. godine, a obnovljena je opet od 1940. do 1943. Djeca su pohađala školu u Kaptolu. Iako je pohađanje škole bilo obavezno, istu nije pohađalo oko 10% dječje populacije. U vrijeme Kraljevine Jugoslavije đaci su imali ove predmete: narodni jezik srbsko-hrvatsko-slovenački, zemljopis, historija, poznavanje prirode, pouka o zdravlju, račun o osnovama geometrije, crtanje, lijepo pisanje, praktična i prirodna znanja i umijeća, pjevanje, tjelesne vježbe i ćudoredno vladanje.Škola u Alilovcima je otvorena 26. ožujka 1936….
Pročitaj više… →

U Rheinfeldenu je održana tradicionalna humanitarna zabava kluba Pećnik

Rheinfelden

Zavičajni klub Pećnik je u subotu 25. siječnja 2014. u Rheinfeldenu održao tradicionalnu humanitarnu Pećničku zabavu na kojoj se okupilo oko 600 posjetitelja. Tražilo se mjesto više u dvorani. Zabava je započela intoniranjem himne te je odana počast našem priminulom članu – pokojnom Anti Rokiću, koji je sahranjen u Pećniku. Voditelj programa Marko Matijević je nazočne posjetitelje pozdravio u ime društva i njegovog predsjednika Tadije Čolića te im se zahvalio na dosad najboljem odzivu na zabavu.Nazočni su bili i gosti iz domovine, predvođeni predsjednikom skupštine općine….
Pročitaj više… →

U Retkovcima i Prkovcima započelo pokladno jahanje

U Retkovcima i Prkovcima (Vinkovci) započelo je pokladno jahanje i tom prilikom okupilo stotinjak konjanika obučenih u šokačku nošnju u organizaciji Konjogojske udruge “Žeravi” Retkovci – Prkovci. Stari običaj graničara koji se iz Babine Grede raširio širom Slavonije i Baranje potječe iz vremena Vojne granice Slavonske Posavine uz rijeku Savu. Prve zapise o pokladnom jahanju zapisao je Matija Antun Relković rodom Slavonac iz posavskog sela Davor sin graničarskoga časnika.( zaočeo je vojnu karijeru kao običan vojnik i u vojsci stekao čin kapetana. Borio se u dok nije zarobljen….
Pročitaj više… →

IME ISUSOVO

Alilovci

Blagdan Imena Isusova se slavi u Katoličkoj crkvi 3. siječnja. Prije reforme Rimskog kalendara ovaj se blagdan slavio sredinom siječnja, pa se zato u našoj župi, u selu Češljakovci slavi u nedjelju iza nedjelje Krštenja Gospodinova. Selo Češljakovci postoji u Srednjem vijeku, a već iza oslobođenja od Turaka, u kanonskoj vizirtaciji župe Kaptol, spominje se kapela koja postoji u tom selu a posvećena je Preslavnom Imenu Isusovu. Sadašnja kapela Imena Isusova sagrađena je 1782. godine i najstarija je kapela župe Kaptol, od ukupno šest kapela koliko ih u župi ima.Kako je odabran blagdan i njegov naziv za titulara ove kapele ne znamo. Poznato je da je pobožnost Imenu Isusovu širio Sv. Bernard, a da su nakon njega i njegovih redovnika ovu pobožnost prigrlili franjevci, potaknuti pobožnošću njihova osnivača Sv. Franje i Sv. Bernardina Sijenskog. Kako su franjevci u vrijeme Turaka bili jedini dušobrižnici u našim krajevima, moguće je da su oni donijeli pobožnost Imenu Isusovu u Češljakovce.Kršćani su od početka Crkve zazivali Ime Isusovo u molitvi (…sveti se ime Tvoje )…..
Pročitaj više… →

Domovinski susretu u St.Galelenu

Domovinski susretu u St.Galelenu tradicijsko je okupljanje Hrvatica i Hrvata istočne Švicarske i njihovih znanaca i prijatelja iz drugih dijelova ove prekrasne alpske zemlje. Organizator i domaćin susreta je katolička misija St. Gallen. Riječ je o kurtuloškom događaju koji se, tijekom minulih desetljeća, snažno dokazao svojim sadržajem i prograskom raznolikošću, zavidnom umjetničkom razinom i odgojno-obraznovnom dosljednošću. Organizator susreta, sukladno svom izvornom poslanju i stoljetnoj tradiciji Crkve, sustavno i veoma predano radi na očuvanju i promicanju vlastite kulturne, umjetničke i duhovne baštine među Hrvatima u Švicarskoj. Upravo te odrednice i ciljevi i ove godine su bitno utjecali na odabir i konačno oblikovanje naše glazbeno-programske ponude.

KUD “Sveta Ana Vučjak”

Koncert, Dubovac

Ladanje-Oj proljeće,proljeće

Običaji starog zavičaja

Običaji starog zavičaja

KUD Zavičajno društvo rama-pleternica uz pokroviteljstvo grada Pleternice i medijsko pokrivanje Portala Selo.hr po 7.put organizirao je smotru folklora pod nazivom “OBIČAJI STAROG ZAVIČAJA” ovdje u Pleternici u prelijepoj sportskoj dvorani. Smotra se održava povodom dana grada i zaštitnika župe svetog Nikole. Uvijek se održava prvom subotom u prosincu, od sudionika se traži jedan običaj iz kraja iz kojeg dolaze. U to vrijeme su najprikladniji nekakvi Božićni obočaji ili nekakav običaj o sv. Nikoli, naravno da je sve popraćeno lijepom pjesmom i kolom. No nije uvijet da to bude božićni običaj. Smotra je zamišljena kao Hrvatska u malom, jer stalnom seobom iz….
Pročitaj više… →

Tri kralja

Tri kralja

Od 336. godine, kada je kao dan rođenja Isusa Krista prihvaćen 25.12., u Katoličkoj se crkvi 6. siječnja slavi bogojavljanje. Na taj su dan u Betlehem stigli mudraci s istoka, kako bi se poklonili novoređenom djetetu, budućem kralju Židova. Oni su bili prvi koji su saznali da je Isus rođen u štalici. 6. siječnja Katolička crkva obilježava svetkovinu bogojavljenja, nazvanu po grčkoj riječi ‘Epihaneia’. Misli se na prikazanje Boga.
Poklonili se Isusu i darovima priznali Kralja nad kraljevima. Blagdan Sveta tri kralja, predstavlja kraj božićnog razdoblja “dvanaestodnevnice”. Tim danom, poznatim i pod nazivom Bogojavljenje, u ranoj kršćanskoj tradiciji slavilo se Isusovo rođenje, pohod trojice…..
Pročitaj više… →

Odnosi u obitelji i društvena nejednakost

Obitelj za stolom, Mrac1in, Turopolje, tridesetih godina 20. stoljeća.Ljudi se rađaju biološki različiti, žive u različitim društvenim okruženjima, različito su odgojeni i imaju različita iskustva te stječu različite vještine. Društva se različito odnose prema razlikama među ljudima, transformirajući ih u nejednakosti. U velikome broju društava dobne i spolne razlike najčešći su elementi društvene hijerarhije: na hrvatskome selu one su bile razvidne u većemu vrednovanju muškaraca (patrijarhaini poredak) i starijih osoba (starosna načelo). Njima još možemo pribrojiti i razliku u bračnome statusu iz koje proizlazi društveno veće vrednovanje oženjena čovjeka ili udane žene.
Pročitaj više… →

dr.sc. SLAVKO JANKOVIĆ

SLAVKO JANKOVIĆ

1. siječnja 1897. godine u Novim Mikanovcima rođen je: dr.sc. SLAVKO JANKOVIĆ, pravnik, sudac, pjesnik, novelista, dramski pisac, sportski radnik, novinar, skladatelj, dirigent Hrvatskog pjevačkog društva “Reljković”, skupljač šokačkih napjeva, glazbeni pedagog.
Po ocu Janković iz Gundinaca po majci JEMRIĆ “KELJIN” iz ŠIŠKOVACA. Pučku školu završio u Cerni 1907., školovali ga djed i baka jer mu se majka preudala. Klasičnu gimnaziju je pohađao u Vinkovcima od 1907. do 1915. Studirao je pravo u Zagrebu. Zbog rata i «španjolske gripe» više boravio u Vinkovcima nego u Zagrebu. Kako je kao dječak, gimnazijalac i student volio igrati nogomet, dao je ideju tadašnjim gradskim ocima za osnivanje HGŽK «Cibalia» (1919.). Bio je prvi kapetan i stalni igrač, odigrao je 50-ak nogometnih utakmica za «Cibaliu». Osnivač je Šahovskog kluba Vinkovci i prvi predsjednik kluba.
Pročitaj više….. →

Malo dobre razonode

Martin Sagner “Dudek” priča viceve

Regica