18. Tradicionalna Livanjska noć – Zagreb


Graničarsko šokačko sijelo – Zagrađe


Tradicionalna 15. običajna priredba „Graničarsko šokačko sijelo“ u Zagrađu koju organizira tamošnje Kulturno umjetničko društvo i ove je godine okupilo više stotina sudionika koji su se opremili u narodne nošnje i uredili svoje stolove na starinski način, na kojima sus e mogla naći neka i zaboravljena jela koja su pripremale naše bake. Uz tamburašku glazbu igralo se i plesalo kojom prilikom se i ove godine predstavila dječja i odrasla folklorna skupina KUD-a Zagrađe. Najšokicom u izvornoj nošnji ovog kraja proglašena je Andrijana Štimac iz Zagrađa, a najšokcem Mario Mikajević iz sela Banovaca u brodskom kraju.
izvor >>>> http://www.pozega.eu/

FA “Ivan Goran Kovačić” Sisak

KUD I.G.K. Sisak

lklorni ansambl “Ivan Goran Kovačić” – Sisak je osnovan 10. lipnja 1951. godine kao Kulturno-umjetničko društvo “Ivan Goran Kovačić” – Sisak pri INA-rafineriji nafte Sisak. Skupština u siječnju 2003. godine donosi odluku da se mijenja naziv u Folklorni ansambl “I. G. Kovačić” i kao takav radi i djeluje sve do današnjih dana. Naš Ansambl trenutno broji 111 članova koji rade u pet sekcija i to: dječja folklorna sekcija, seniorska tamburaška i folklorna sekcija i ženska pjevačka sekcija Goranke.

KUD I.G.K. Sisak

Kroz naš Ansambl su prošle nebrojene generacije plesača, pjevača, muzičara, književnika, pjesnika i mnogih drugih umjetnika. Možemo se pohvaliti da su naši članovi cijenjeni, ugledni i poštovani u svojim sredinama kao obrtnici, inženjeri, profesori, magistri, pa i doktori nauka. U našem Ansamblu vlada jedna …….
Pročitaj više….. →

Pokladno jahanje Ilok


Vicelevo Kutjevo 2015.g.

I ove godine je održana specifična tradicionalna pučka svetkovina u čast blagdana sv. Vinka, zaštitnika vinogradara kojom vinogradari kutjevačkog kraja kroz stoljeća obilježavaju početak rezidbe vinove loze u svojim vinogradima u kutjevačkom vinogorju. Poznata je po „vincelovskoj vatri“, te bogatoj vinskoj i gastro ponudi slavonskih i dalmatinskih obrtnika, uz nastupe: KUD-a Poljadija Grabarje, KUD-a Bektež, KUD –a Češka beseda, Bjeliševac, KUD-a Seljačka sloga, Šljivoševci, KUD-a Luka Ilić Oriovčanin, Oriovac te više tamburaških sastava.


KUD “Lađevčani” iz Lađevaca kod Slunja

Đurđevac

Malo Kordunsko mjesto Lađevac sa desetak sela i zaseoka nalazi se nedaleko od Slunja. Povratkom iz progonstva krajem 2000. godine nakon obnove svojih domova, Lađevčani su sa 20-ak entuzijasta na čelu sa gđom. Dragicom Bijonda prvi puta u novijoj povijesti prišli obnovi svoje baštine osnutkom kulturno- umjetničkog društva imenom „Lađevčani“.
Društvo broji tridesetak članova sa pjevačkom i tamburaškom sekcijom koji posebno njeguju sviranje naše izvorne tamburice-samice.
Važno je istaknuti da jedan broj članova živi i radi u Zagrebu, u svakoj prigodi su s nama i velika potpora radu KUD-a „Lađevčani“.
Članovi društva pronoseći ime svoga mjesta s ljubavlju njeguju pjesme, plesove i običaje kao i sakralnu baštinu svog kraja. Dio svjetovne i sakralne baštine zabilježen je na AUDIO, CD i DVD nosačima zvuka.
Pročitaj više….. →

Rađanje i odgoj djece u seoskom je okružju

Rađanje i odgoj djece u seoskom je okružju bilo glavnom svrhom bračnog i obiteljskog života. U odgoju djece sudjelovala je, a negdje i bila odlučnija obitelj negoli sama majka, posebice u obiteljskim zajednicama, odnosno zadrugama. Sudeći prema etnografskim zapisima, vjerovalo se da roditelji mogu utjecati na život djeteta i prije njegova rođenja, a da je raspoloženje bračnoga para, osobito muža, uz druge okolnosti u trenucima začeća, odlučujuće za spol i osobine djeteta. Sto se majke tiče, odlučujuće je bilo njezino vladanje u trudnoći koje je uvjetovano mnoštvom zabrana i manjim brojem preporuka. Zabilježeno je mnogo toga što se trudnici brani ili ne preporuča, ako želi zaštititi sebe i svoje dijete, osigurati lagan porod zdrava i lijepa djeteta. Svuda je poznato da se trudnica mora čuvati od uroka i mraka, da ne smije jesti određenu hranu, a ako poželi hranu ili piće koje konzumira netko drugi, ne smije joj se uskratiti. Ružno i neugodno što vidi, pa i njuhorn osjeti, može u djeteta uzrokovati………..
više… →

Večer poezije, pjesme i divana

I ove godine u organizaciji KUD-a “Slavko Janković” Rokovci – Andrijaševci i domaćina Đure Smolčić održana je 8. večer zavičajne poezije i divana. Hvala svima koji su dali svoj doprinos zajedničkom sanjarenju uz slavonsku riječ i pjesmu, zvuke samice, dvojnica, gajdi i tambura.


Medičarsko-svjećarski obrt

Licitar

U mnogim je europskim samostanima već u srednjem vijeku, a napose tijekom 16. i 17. stoljeća, zabilježena tradicija izradbe posebno bogato izrezbarenih kalupa za pripremu brojnih vrsta kolača.

Takav način izradbe kolača ubrzo prerasta u obrt, a iz istočnoalpskog područja postupno se prihvaća i u panonskom gdje nalazi širu primjenu i na području dijela današnje Hrvatske u obliku poluseljačkog obrta medičara i svjećara. Do danas su ta dva obrta ostala, u većini proučavanih slučajeva, čvrsto povezana i nadopunjujuća i vezana uvijek za iste majstore, obrtnike i jednako tako vezana ponajprije uz Crkvu i crkvene blagdane.
Osnovni sastojak proizvoda tih obrta jest medeno saće, čijim se izdvajanjem dobivao vosak, a medičari su se već po prirodi tehnološkog postupka udruživali sa svjećarima ili je najčešće jedna osoba obavljala oba obrta.

Pročitaj više….. →