NARODNI OBIČAJI UZ BLAGDAN BOGOJAVLJENJA

Blagdan Bogojavljena u narodu se zove “Tri kralja”. To je jedan od najvećih blagdana kršćanstva i on se slavi u Crkvi svečanom liturgijom. No, za njega su vezani i narodni običaji. Tri prikazana običaja zabilježena su u podpapučkom dijelu Požeške kotline, selima Alilovci i Golo Brdo.
Uoči blagdana Sv. Tri Kralja, 5.siječnja, obično u 3 sata popodne, u župnoj crkvi u Kaptolu, župnik je blagoslovio vodu. U cintoru crkve je pripremljena drvena kaca s vodom. To je pripremio zvonar. Kad počne obred svećenik moli Litanije Svih svetih, a onda uz molitvu blagoslova uroni u vodu sol. Po završetku blagoslova svi grabe vodu u svoje posude i nose je kući. Voda čeka blagdansko jutro 6. siječnja te se onda vrše radnje koje su u nastavku opisane. Ostatak svete vode se čuva u boci na ormaru odčepljeno, a koristi se za potrebu: da tko umre, ako kuću pohode kakvi nečisti duhovi, kada je netko jako bolestan, kada se približi veliko nevrijeme. U svim tim slučajevima škropi se svetom vodom uz molitvu.
Sveta voda je znak krštenja u kojoj je na Jordanu kršten Isus Krist – Spasitelj svijeta, ona je moćno sredstvo obrane od navale Zloga.