Međunarodni glazbeni doživljaj u Muzeju Moslavine

U organizaciji Klape Škrlet KUD-a Moslavina i Muzeja Moslavine, u prepunom etnografskom odjelu, u subotu je tj. 9. 11. 2013. u povodu Dana grada Kutine, priređen Međunarodni glazbeni događaj u kome su sudjelovali gosti iz Latvije, Wallesa i Hrvatske.
Gosti su se predstavili svirkom na originalnim insturmentima svoga kraja, te filmom koji predstavlja njihove glazbene korijene, dok su Lana Moslavac i Trio Martinići predstavili i odsivrali niz glazbenih instrumenata od: okarine, jedinke, dvojnica, panove svirale, duda, gajdi, violina…dok su Latvijci svojim tradicijskim instrumentima dočarali duh starih vremena svoga kraja.
Od predstavljenih instrumenata moramo priznati da su krijeni slični našima kao što su frulice, šuškalice, rifljača, „božićno“ drvce i dr…Wallesani nisu donijeli orginalne instrumente već su kratkim 20-set minutnim filmom predstavili svoj kraj, a glavni instrument je harfa. Koja je prema kazivanju i tradicijski i suvremeni instrumet, a može se svirati samostalno, odnosno orkestralno. Uz svirku na jedinki i tamburi samici u Laninom predavanju uključile su se i članice VS Rusalke koje su otpjevale i Uneskov zaštićeni bećarac, tj. moslavačke dvostihove pod nazivom Dođi dragi ti i tvoj kolega…
Na kraju jedno i posatnog programa zajednički su zasvirali Martinići, Lana, gosti ali i ravnateljica Muzeja (naravno instrumet je bila prda ili mrgudo), stari moslavački instrument za stvaranje ritma.
Prevoditeljice na engleski bile su Lana Moslavac i Romana Fezi Martinić

Muzej Moslavine Muzej Moslavine Muzej Moslavine Muzej Moslavine Muzej Moslavine Muzej Moslavine

za portal Selo.hr >>>> Slavica Moslavac – Muzej Moslavine Kutina