Legenda o Cresko-lošinjskom arhipelagu

Hrvatske legende

Jedna od najvećih pustolovina Staroga svijeta, ona u kojoj su Argonauti tragali za Zeusovim Zlatnim runom, prema legendi, na neki je način odgovorna i za nastanak Cresko-lošinjskog arhipelaga. U antičko doba Cres i Lošinj bili su jedan otok te su manjim okolnim otočićima činili otočje koje se zvalo Apsyrtides. Nastanak ovih kvarnerskih otoka datiran je u vrijeme oko 25 000 godina prije naše ere. Pretpostavlja se da je do razdvajanja Cresa i Lošinja došlo za vrijeme Rimljana, koji su prokopali kanal u Osoru. Otočje Apsyrtides je dobilo ime po Apsyrtu, sinu kralja Ejeta iz Kohilde. I tu počinje pradavna legenda o nastanku Cresko-lošinjskog arhipelaga koja kaže:

U davno vrijeme Tesalijom je vladao kralj Pelija koji je došao na prijestolje nakon što je ubio svojeg polubrata Ezona. Ezon je imao sina Jazona kojeg je nakon očeve smrti odgojio minotaur Hiron. Prema proročanstvu, Jazon je morao vratiti oteto kraljevstvo i vratiti prijestolje rodnoga Jolka te je, kad je za to stiglo vrijeme, došao k svom stricu i zatražio od njega da odustupi što on nije želio učiniti te je zatočio Jazonovu majku, a njega ucijenio zatraživši da mu u roku od šest mjeseci s obala Crnog mora u Grčku donese zlatno Zlatno runo iz Kolhide. Runo nebeske ovce posjedovao je kralj Ejet, a čuvao opaki zmaj koji nikad ne spava. Jazon se u Kolhidu zaputio na brodu Argo koji je ime dobio po tesaru koji ga je izradio, a u koji je boginja Atena ugradila gredu mudrog dodonskog hrasta zahvaljujući kojem je bio najbrži, najlakši i najbolji brod zaštićen od svih nedaća. Njegovu je posadu činila skupina najhrabrijih mladića, poznatih junaka među kojima su bili i Tezej, Orfej, Heraklo, Pelej, Laert. Njih pedeset i pet po imenu broda nazvali su se Argonauti.
Nakon brojnih pustolovina stigli su do Kolhide, gdje je kralj Ejet nevoljko dopustio Jazonu da pokuša uzeti zlatno runo, ali tek nakon što je u jednom danu savlada tri vrlo teške prepreke. Jazon je pristao na njegove zahtjeve, unatoč velikoj sumnji u neuspjeh. No, u pomoć mu je pristigla lijepa čarobnica Medeja, Ejetova kći koja ga ohrabrila i otkrila mu lukavstvo pomoću kojeg će savladati prepreke i opasnosti na putu do zlatnog runa. Zahvaljujući njoj, uspio je uz pomoć mudrosti prijeći sve prepreke te čarobnim riječma uspavati zmaja, oteti mu zlatno runo i pobjeći zajedno s Medejom i Argonautima. No, Jazonov uspjeh nije ostavio ravnodušnima ni bogove. Posejdon je tako stao na stranu potjere, a Atena na stranu bjegunaca. U sukobu do kojeg je tada došlo Posejdon je udario mačem po Ateninom štitu zvanom Egida Capris, presvučnom kozijom kožom, koji je pao u more. Na Ateninu molbu, Zeus je od štita stvorio poluotok nazvan Histria, a od komadić koji su se od udarca raspršili po moru, stvorio je otoke oko Istre.
U trećem je stoljeću prije Krista pisac zvani Apolonije zapisao kako su Argonauti, pod vodstvom Jazona, bježeć pred Kolhiđnima, koji su im htjeli oduzeti oteto Zlatno runo i vratiti ga kralju Eeti, stigli do Kvarnera. Jazon i kraljeva kći Medeja, koja se zaljubila u njega, pobjegli su, noseći sa sobom runo, na sjeverni Jadran, a kraljev je sin i Medejin brat Apsyrt krenuo u potjeru za otimačima. Iako je njegova plovidba bila duga, na kraju je ipak ih je uspio sustići. No, prijetvorna ga je sestra namamila na pregovore te ga dovela pred Jazona koji ga je ubio. Medeja je tada raskomadala Apsyrtovo mrtvo tijelo i dijelove pobacala u more. Od rasječenih dijelova tijela nastali su otoci koji su ime dobili po njemu – Apsyrtides ili Cresko-lošinjski arhipelag koji čini trideset i šest otoka, otočića, školja i grebena.