Dopredsjednik; Marko Božičković
Tajnica; Gordana Peić

Najmlađi folkloraši
KUU Voćin
KUU Voćin
KUU Voćin
KUU Voćin

KUU Voćin – Suhopolje, 5.8.2012.

 

KUU Voćin 8.9.2011. – Ej, mjesečino, dovedi mi dragog

 

KUU “Voćin”

Članovi KUU Voćin
SeloHr
….o nama….
  Kulturno-umjetnička udruga njeguje tradiciju, pjesmu i plesove brdskog područja sjeverozapadnog dijela Slavonije, kroz folklornu i tamburašku sekciju.
Posebnost ovog kraja je brđanski TARABAN i ostala brđanska kola. Održavamo još i tradiciju starog Božićnog običaja “KRISKINGLE” i “ADAMAŠI”.
Pojavljujemo se na smotrama folklora. Sudjelujemo na svim događajima i hodočašćima vezanih za crkvu Pohođenja Blažene Djevice Marije Voćin koje je glavno Marijansko svetište Požeške biskupije.
….Ženska narodna nošnja….

KUU Voćin Ženska narodna nošnja
Podsuknja je sa kupovnom čipkom, a naprijed je rasporak. Unterok je od tvorničkog pamučnog platna, ima šlingu pri dnu i dulji je od suknje. Šlinga ili vez može biti u raznim bojama. Suknja je od tvorničkog jednobojnog materijala, rips, kašmir i slično, plisiran, nabran ili legovan. Fertun je od bijelog tvorničkog platna, različitih veličina i oblika dok je ukras ili umetnuta heklana čipka ilišlinga. Oplećak je od četiri pole čistog platna s ušitim naborima, šlingan na prsima, a rukavi su stegnuti oko zapešća, dugačak do pojasa. Ukrasne marame se nose na oplećku. Velike su, svilene ili kašmirne s ružama te dugačkim resama. Čarape na nogama su bijele boje, pletene. Kao obuća su se nosile počne kao radna obuća ili opanci. Cipele na peticu za svečanije dane.

 

 

 

 

….Muška narodna nošnja….

KUU Voćin Muška narodna nošnja
Gaće od 4-5 pola, za radne dane bez ukrasa, a u svečanije obliku oskudno ukrašene bijelom šlingom. Košulja-rubača se nosila dugo do ispod bokova ukrašena bijelom šlingom ili vezena crvenom i plavom vulom na prsima. Stegnuta u zapešću i ima ovratnik. Prosluk je crne ili tamnoplave boje, ukrašen tankim strojnim prošivima raznobojnim koncem, metalnim gumbićima, kratak do pasa, podstavljen tkaninom iznutra. Kapa je naziv za crni šešir uskog oboda dok je remen široki i kožni. Na nogama su u radne dane drvene klompe, kožnate opanke, a u svečanijim prigodama čizme.