Predsjednica; Ivana Odobašić
Tajnica; Ana Odobašić
Voditeljica: Marijana Zarožinski

KUD Vrba Donja Vrba
KUD Vrba Donja Vrba
KUD Vrba Donja Vrba
KUD Vrba Donja Vrba
KUD Vrba Donja Vrba
KUD Vrba Donja Vrba
KUD Vrba Donja Vrba
KUD Vrba Donja Vrba

KUD “Vrba” – Donja Vrba

Donja Vrba

SeloHr

o nama

KUD „Vrba osnovan je u rujnu 2010. godine s ciljem očuvanja pjesama i plesova sela Donje Vrbe i Brodskoga posavlja te da bi podigla iz zaborava stare običaje, pjesme i napjeve. Kao mlado društvo održali smo četiri svoja koncerta koja se održavaju sredinom svibnja te pozivamo nekoliko KUD-ova u goste. KUD broji tridesetak članova u dobi od 13 do 60 godina. Godine 2013. osnovali smo dječju folkolornu skupinu, a iste godine održali smo i prvi Božićni koncert. Imali smo veliki broj nastupa. Među zapaženijima su Đakovački vezovi, Miholjačko sijelo u Donjem Miholjcu, Žepče (BiH), Brodsko kolo i okolne manje manifestacije u našoj županiji. Bili smo gosti 4 večeri folklora – tragovima Sidraške županije u Tinju, okolici Zadra. Prvi put smo nastupali i kao ženska pjevačka skupina na korizmenom pjevanju u Bogdanovcima.

Donja Vrba smještena je u blizini grada Slavonskog Broda. Pripada općini Gornja Vrba koja je osnovana 1997. godine. Po posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine, Donja Vrba ima 600 stanovnika. U selu se nalazi i područna škola „Ivan Goran Kovačić“ koju pohađaju učenici od prvog do četvrtog razreda.
Stanovnici se uglavnom bave poljoprivredom i gospodarstvom, a ostali rade većinom u susjednom Slavonskome Brodu.

Na području općine Gornja Vrba nalaze se i najstariji nalazi ljudske prisutnosti još od vremena starijeg neolitika (mlado kameno doba – 8000 godina starosti). Tako su na lokalitetu Saloš kod Donje Vrbe otkrivene metalurške radionice u ostacima naselja badenske kulture.
Donju Vrbu naseljavali su Šokci bježeći od najezde Turaka tijekom 16. i 17. stoljeća. Šokci tada postaju čuvari granice prema Turskoj – poznati graničari.

Narodna nošnja
…..