Predsjednica: Jasna Požar
Umjetnička voditeljica: Štefica Požar
Voditeljica pjevanja: Vesna Zaborski
Voditelj tamburaške sekcije: Ivan Božičević

KUD Sveta Ana Vučjak
KUD Sveta Ana Vučjak
KUD Sveta Ana Vučjak
KUD Sveta Ana Vučjak
KUD Sveta Ana Vučjak
KUD Sveta Ana Vučjak
KUD Sveta Ana Vučjak
KUD Sveta Ana Vučjak
KUD Sveta Ana Vučjak

Nastup Drajsani s Vučjaka na Večeri selskih gucov 2015.
Mladi drajsani s Vučjaka na Večeri selskih gucov 2015.

Nastup na Sajma udruga u Karlovcu.

4. smotra folklora u Podravskoj Moslavini.

Nastup na XLIX Vinkovačkim jesenima

Drajsani s Vučjaka (14.12.2014.)

Mladi Drajsani s Vučjaka (14.12.2014.)

Djevojka je…,Sveni veni,Poljka,Drmeš uz rozganje

KUD Sv Ana Vucjak

KUD”Sv.Ana”VUČJAK,Karlovac :folklor Vučjaka

KUD”Sv.Ana”,VUČJAK_Karlovac : PROŠTENJE

II. Međunarodna smotra folklora “GOSPOJINA 2011” – Livno

Drajsani s Vučjaka, 9. večer selskih gucov

Drajsani s Vučjaka, 11. večer selskih gucov

Mladi Drajsani s Vučjaka, 11. večer selskih gucov

Mladi Drajsani s Vučjaka, 10. večer selskih gucov

There was an error retrieving the YouTube video ID for the url you entered, please verify that the url is correct.

KUD Sveta Ana Vučjak – Karlovac

KUD Sveta Ana Vučjak
SeloHr
o nama

Dana 12. ožujka 1995. godine u MO Zagrad – Kalvarija – Vučjak, u prostoru kapele sv. Ane na Vučjaku osnovana je Sekcija žena (okupila je 70-ak žena) sa zadaćom očuvanja kulturnog blaga našega kraja. Iduće godine, točnije 02. ožujka 1996. godine, Sekcija žena MO-a prerasta u KUD “Sv. Ana – Vučjak” s ciljem njegovanja i promicanja izvorne narodne kulturne baštine. Danas KUD broji 68 članova, odraslih i djece, od kojih je 50 aktivno. Rad društva odvija se kroz folklorno-pjevačku, tamburašku i dječju sekciju.
Društvo je dobilo ime po kapeli sv. Ane koja je u selu sagrađena 1984. godine. Njeguje izvorni folklor Vučjaka, Kalvarije, Zagrada i okolice, a izvornost dolazi do izražaja u pjesmi, plesu, nošnjama i običajima. Posebnost je obilježavanje blagdana sv. Ane (krajem srpnja) za koji tradicionalno priređuje u Vučjaku prošćenje uz kulturno-umjetnički program, a početkom listopada svake godine organizira tradicionalnu kestenijadu. Od osnutka do danas društvo još obnavlja običaje paljenja uskršnjeg “krisa”, Jurjeva, obilazak ladarica “krisnica”, košnje, žetve, pranja robe na zdencu, dio svadbenih i božićne običaje. U društvu je od osnutka do danas djelovalo oko 120 članova.
Društvo je predstavljalo Karlovačku županiju na Ljetu Valpovačkom, Međunarodnoj smotri foklora u Zagrebu, Đakovačkim vezovima, Smotri izvornog folklora Hrvatske Vinkovačke jeseni, međunarodnoj smotri „Kolo na gaju” u Kruševici, manifestaciji “Eko-Etno” na Zagrebačkom velesajmu, smotri folklora u Otočcu, Festivalu “Zlatne žice Slavonije” u Požegi, Voloderskim jesenima i Miholjačkom sijelu. Redovito nastupa na Županijskoj smotri izvornog folklora “Igra kolo” u Ogulinu i na Karlovačkoj smotri folklora. Sudjelovalo je i na smotrama folklora u Betini na otoku Murteru, Repušnici, Vrsima, Marjancima, Drežniku, Koritni, Bobovcu, Sunji, Kupljenovu, Podcrkavlju, Letovaniću, Ruščici, Cerni, Kutjevu, Ivanić-Gradu, Jalžabetu, Generalskom Stolu, Zagrađu, Odranskom Obrežu, Vrhovcu, Vidovcu, Vivodini, Poličniku, Ogorju, Cestici, Miljevcima, Sisačkim Selima, Viškovcima i drugdje širom Hrvatske.
Od međunarodnih gostovanja društvo gostuje u Makedoniji (2004.), Njemačkoj (1998. i 2001.), na Svjetskoj olimpijadi gimnastike i tradicijskog plesa, te na Međunarodnoj smotri folklora “Gospojina 2011”, župa Vidoši, Livno, RBiH.
Dječja sekcija društva nastupala je na Karlovačkoj smotri folklora, Županijskoj smotri dječjeg folklora u Rakovici, Dugoj Resi, Garešnici, Ivanić-Gradu, Generalskom Stolu, Maloj Subotici, i na raznim priredbama u Vučjaku i okolici.
U povodu 10. obljetnice društva, KUD “Sv. Ana – Vučjak” održao je svečani koncert 29. travnja 2006. u Gradskom kazalištu “Zorin dom”. Koncert Društva snimila je TV 4 rijeke na DVD pod nazivom “Lipi naši običaji stari”. U više navrata gostovalo je u emisijama Hrvatske televizije, TV 4 rijeke i snimalo emisije za fonoteku Hrvatskog radija. Nekoliko pjesama i instrumentala KUD-a “Sv. Ana – Vučjak” uvršteno je na dva CD-a tradicijske glazbe središnje i sjeverozapadne Hrvatske, te na CD “Tradicijska glazba nizinske i središnje Hrvatske” u izdanju Instituta za etnologiju i fokloristiku iz Zagreba. Nekoliko pjesama i instrumentala uvršteno je i na CD “Igra kolo” Županijske smotre izvornog folklora u Ogulinu.
KUD Sveta Ana VučjakDruštvo je 2008. godine objavilo CD “Sa Vučjaka nek se pjesma čuje”, uz prigodnu brošuru. Gostujući u glazbenoj kontakt emisiji „Rubalica show“ na televiziji Z1 promovira novi CD, te predstavlja naš grad i kulturno stvaralaštvo našega kraja.
TV 4 rijeke snimila je 2008. godine DVD o njegovanju običaja KUD-a “Sv. Ana – Vučjak” pod nazivom “Običaji o Božiću na Vučjaku”.
U povodu 15. obljetnice društva, dana 06.05.2011. godine u Gradskom kazalištu „Zorin dom“, društvo je prijateljima, donatorima i svim ljubiteljima izvorne narodne baštine poklonilo svečani koncert pod nazivom „A haj’mo se veseliti“.
Društvo isprva nije imalo vlastiti prostor, već probe održava u privatnoj kući u prostoriji od samo 16 četvornih metara. Zahvaljujući podršci velečasnog Marijana Radanovića i uz odobrenje Duhovnog stola Zagrebačke nadbiskupije, od 1997. koristi podrumske prostorije kapele sv. Ana na Vučjaku (uz uvjet da održava okoliš i prostor kapele). Dobiveni prostor (dvorana od oko 110 četvornih metara i pomoćne prostorije) je postepeno uredilo uz pomoć donacija i dobrovoljnim radom članova.
Kako su članovi društva vrijedni sakupljači oruđa i ostalih pomagala gospodarskog života oformili su zbirku koja prezentira način života, odijevanja, privređivanja i umijeća žitelja naselja Vučjak. S obzirom da se zbirka nalazila na tavanima i u podrumima kuća članova, te joj je prijetilo propadanje 2007. godine počinje ostvarenje zajedničkog sna, odnosno započinje zajednički rad svih članova na projektu „Preseljenje stare drvene hiže, uređenje etno kuće i postavljanje zavičajne zbirke“.
Grad Karlovac predaje na korištenje zemljište u svome vlasništvu, odnosno parcelu kraj crkve sv. Ane, a za potrebe izgradnje etno kuće. Krajem 2012. godine etno kuća sa zavičajnom zbirkom dobila je završni sjaj, te je otvorena za posjetitelje. U zavičajnoj zbirci se nalaze različiti oblici keramičkih i drvenih posuda, alati za obradbu drva, za obradbu zemlje, tkalački stan sa priborom i pomagalima za izradu tekstila, škrinje različitih veličina i namjena, kosljini, ladice, postelj, zivke, stol, klupe, košare, te vrijedni oblici tekstilnog rukotvorstva. Etno kuća služit će, osim kao izložbeni prostor, i za organiziranje raznih radionica: izrada platna na tkalačkom stanu, narodni vez, izrada predmeta od terakote, izrada tradicijskog nakita, škola sviranja, prikazivanje starih običaja prela, bala, čihanja perja, svadbi.
Želja članova društva je da etno kuća sa zavičajnom zbirkom postane nova turistička destinacija grada Karlovca i Karlovačke županije, te da se u skoroj budućnosti uz nju izgradi cijelo malo gospodarstvo, odnosno dvorište, pivnica i sjenik.