Predsjednica: Dijana Zetaić
Tajnik: Marija Šimara

KUD Slavonac Podravska Moslavina
KUD Slavonac Podravska Moslavina
KUD Slavonac Podravska Moslavina


ognjište
ognjište
ognjište
ognjište
ognjište

KUD “Slavonac” Podravska Moslavina

KUD Slavonac Podravska Moslavina
SeloHr
 o nama

Kud «Slavonac» osnovan je 1995. godine i okuplja mještane, koji baveći se amaterskim radom, čuvaju izvornost pjesme, plesa, glazbe i narodnog ruha našeg kraja.

U početku svoga rada KUD je djelovao u 2 sekcije- folklorna i tamburaška. Vrlo se aktivno radilo na prikupljanju izvornog narodnog ruha Podravske Moslavine s počeka prošlog stoljeća.

Nažalost, jedno vrijeme društvo nije bilo aktivno, ali potaknuti radom žena koje su organizirale prekrasne izložbe  ručnih radova i na inicijativu većeg broja članova, 2011. godine obnovio se rad društva.

Prvi pisani spomen datira iz 1397. g., kada se P. Moslavina zvala MONOSLOV. Od tada je prošlo više od pol tisućljeća, a mjesto je mijenjalo i stanovnike i gospodare, mukotrpno se radilo po poljima, stradavalo u ratovima, veselilo u svatovima…

1798. godine izgrađena je crkva, 1852.-1855. g. školovala se prva generacija đaka, a 1961. g. u P. Moslavinu je stigla struja. Narednih godina izrađena je cesta, uveden telefon, plin, vodovod…

Stanovništvo se i danas pretežno bavi poljoprivredom, uzgojem stoke kao nekad, a mjesto poznato i po uzgoju graha koji je veoma cijenjen.

Društvo broji oko 100 članova, a djeluje u 5 sekcija- folklorna, odrasli i djeca čiji je voditelj Stjepan Mikolašević, tamburaška koju vodi Darko Nikolić, scenska koju vodi Valerija Benčić i sekcija ručnog rada čija je voditeljica Marija Dubrović.

U ovom kratkom periodu od kada se društvo ponovno okuplja odrađeno je puno kvalitetnog rada. Do sada se gostovalo u Starom Gradacu, Velikim Grđevcima, Otoku, Varaždinskim Toplicama, Kloštar Ivaniću, Donjem Miholjcu, Strahonincu, Budaševu, Forkuševcima, Nedelišću, Harkanju u Mađarskoj, Zenici u Bosni i Hercegovini, a osobito smo ponosni što smo imali čast nastupati u Đakovu, u srcu Slavonije na 46. đakovačkim vezovima.

Dječja folklorna skupina zajedno s tamburašima nastupala je na dječjim smotrama folklora u Satnici Đakovačkoj, Našicama, Valpovu, Donjem Miholjcu i u Đakovu.

Naši najmlađi članovi su i najaktivniji, neumorno plešu, pjevaju, uče svirati, glume u igrokazima i recitiraju. Obavezan su dio svakog programa koji priređujemo povodom raznih događaja. Dolazak sv. Nikole, Majčin dan, Božić, Maškare…

Vezilje su radove izlagale u Viljevu, Orahovici, Valpovu, Donjem Miholjcu, Nedelišću , a gostovale su i u Zdencima. Osobito se ponosimo već tradicionalnom izložbom ručnih radova koja se organizira svakog proljeća, nakon Uskrsa, u mjesnom domu u P. Moslavini. Na izložbi se izlažu radovi svih naših vrijednih članica, raznih tehnika i ideja.

Ponosni smo što je 30. 9. 2012. godine održana prva smotra folklora u Podravskoj Moslavini. Na smotri su nastupala razna društva iz  lijepe naše, a i dragi nam gosti iz Zenice.

Cilj nam je ove godine da kolo zapleše u našoj izvornoj nošnji dokazujući naš identitet, pokazujući da smo ponosni Slavonci iz Podravske Moslavine. Intenzivno se radi na nošnji i u suradnji s radionicom i posudionicom narodnih nošnji u Zagrebu  pokrenuta je rekonstrukcija izvornog narodnog ruha našeg mjesta. Posebno hvala županiji i općini što su prepoznali važnost projekta i pomogli nam da omogućimo već dugo željenu želju ponosnih mještana na svoju prošlost. Ovom prilikom posebno pohvaljujemo vrijedne žene koje su s puno ljubavi i truda izradile prekrasne radove na nošnji.

Vjerujemo da svojim radom činimo dobar temelj budućim generacijama i da će  nastaviti naš rad te prenositi ga sljedećim generacijama.

….Ženska narodna nošnja….
….Muška narodna nošnja….