Predsjednica; Tamara Pleić
Podpredsjednik: Damir Mahaček
Tajnica: Marijana Kondres

KUD Mijo Stuparic
KUD Mijo Stuparic
KUD Mijo Stuparic
KUD Mijo Stuparic
KUD Mijo Stuparic
KUD Mijo Stuparic


KUD”Mijo Stuparić” Pjesme i plesovi Moslavine


KUD”Mijo Stuparić” Pjesme i plesovi Moslavine


KUD Mijo Stuparić Velika Ludina


KUD “Mijo Stuparic” Velika Ludina

KUD Mijo Stuparic
SeloHr
o nama

Kulturno-umjetničko društvo „Mijo Stuparić“ Velika Ludina svoje ime nosi po piscu i zastupniku seljaka, Miji Stupariću. Utemeljeno je 1. prosinca 1994.godine. Broji 85 članova u 5 sekcija u kojima danas djeluje (dječja i odrasla plesna, tamburaška, pjevačka, te sekcija ručnoga rada). Njeguje običaje, pjesme i plesove Moslavine, kraja iz kojeg i dolazi, te izvodi pjesme i plesove: Posavine, Međimurja, Podravine, Sjeverne Moslavine, Bilogore, Turopolja, Slavonije, otoka Ugljana, otoka Murtera, Šibensko-primoštenskog priobalja i otoka – stara kola, te Gradišća.Logo Izuzetno se ponosi velikim brojem mladih koji će jednoga dana biti spremni prenijeti ovu bogatu tradiciju, putem riječi i djela, na svoje potomke. Voditelj tamburaške sekcije je Dominik Durbek, voditeljica pjevačke sekcije, ujedino i predsjednica – Tamara Pleić, voditeljica sekcije ručnoga rada, a ujedino i garderobijer društva – Diana Kondres, a voditeljica plesnih sekcija Diana Jagodnik. Društvo je organizator manifestacija: „Miholje u Ludini“, „Proljeće u Ludini“, „Božićnog koncerta“, „Proljetnog koncerta“, te “Tamburaških susreta mladih“, te mnogobojnih radionica i seminara. Tokom 2015. godine zabilježilo je rekordan broj od 50 nastupa, a jedan od njih je i prvi inozemni nastup.
O mjestu

Općina Velika Ludina je smještena u sjeverozapadnom dijelu Sisačko-Moslavačke županije, u regiji Moslavina. Broji oko 2800 stanovnika u 12 naselja. Nalazi se u neposrednoj blizini Popovače, Kutine, Križa, te Čazme, dok je do središta županije-Siska, udaljena 20-ak kilometara.Omeđena je rijekom Česmom na zapadu, te Lonjom na jugu, dok se na sjeveru protežu obronci Moslavačke gore.Može se pohvaliti dvjema povjesnim ličnostima, i to književnicima Milutinom Mayerom i Mijom Stuparićem. Od znamenitosti i spomenika bitno je istaknuti današnju Crkvu sv. Mihaela Arkanđela, koja se nalazi u samom centru općinskog središta- Velikoj Ludini, ali i na orisima temelja crkve sv.Marije; zatim dvjema manjim Crkvama u Okolima i Gornjoj Vlahiničkoj, te kapelicama. Također, ”ruševinama” nekadašnjeg Jelengrada i Košutgrada, te ostacima franjevačkog samostana-Warally.No, Ludinčani su najponosniji na svoje 3 kapi: vodu, vino i crno zlato; uz koje valja spomenuti i zemni plin te činjenicu da broji najviše stabala jabuka na području Republike Hrvatske.

Nošnje
Nošnje: Ženska nošnja sastoji se od dvije podrubačke (podsuknje), rubače (suknje), zaslona (pregače), opleća ili švabice, a u hladnije doba godine žene oblače i cabajke, reklece, lajbeke (duge i kratke), te vunene marame. Male djevojčice često nose samo duge bijele košulje (haljine), često bez uzorka.
Muška nošnja sastoji se od gača (hlača) s resama, košulje, lajbeka (prsluka), te šešira.Osnovni dijelovi nošnje izrađeni su od domaćeg lanenog platna, a našiveni uzorci su pretežito od vune i svile. Uzorci mogu biti geometrijski ili cvjetni. Boje koje prevladavaju su bijela i crvena, a česte su i različite nijanse smeđe i zelene boje.
Kosa djevojčica, djevojaka i žena, razdjeljena je stazicom po sredini glave. Djevojčice i djevojke dugih kosa nose po dvije pletenice na čijim su krajevima svilene crvene mašne. Kod djevojčica i djevojaka kraćih kosa pojavljuje se samo razdjeljak i po jedan usukani pramen sa svake strane. U svečanim prilikama djevojke nose i parte. Udane žene nose poculice i peče.Na ušima se nosi nakit od zlata ili dukati. Oko vrata se nose kraluži (crveni koralji), sekanci, dukati i škude, nakit od zlatnog i srebrnog novca, a djevojke i mlađe žene nose i crvene svilene mašne.Na nogama su opanjci ili čizme.

Kulturno-umjetničko društvo „Mijo Stuparić“ Velika Ludina svoje ime nosi po piscu i zastupniku seljaka, Miji Stupariću. Utemeljeno je 1. prosinca 1994.godine. Broji 85 članova u 5 sekcija u kojima danas djeluje (dječja i odrasla plesna, tamburaška, pjevačka, te sekcija ručnoga rada). Njeguje  običaje, pjesme i plesove Moslavine, kraja iz kojeg i dolazi, te izvodi pjesme i plesove: Posavine, Međimurja, Podravine, Sjeverne Moslavine, Bilogore, Turopolja, Slavonije, otoka Ugljana, otoka Murtera, Šibensko-primoštenskog priobalja i otoka – stara kola, te Gradišća. Izuzetno se ponosi velikim brojem mladih koji će jednoga dana biti spremni prenijeti ovu bogatu tradiciju, putem riječi i djela, na svoje potomke. Voditelj tamburaške sekcije je Dominik Durbek, voditeljica pjevačke sekcije, ujedino i predsjednica – Tamara Pleić, voditeljica sekcije ručnoga rada, a ujedino i garderobijer društva – Diana Kondres, a voditeljica plesnih sekcija Diana Jagodnik. Društvo je organizator manifestacija: „Miholje u Ludini“, „Proljeće u Ludini“, „Božićnog koncerta“, „Proljetnog koncerta“, te “Tamburaških susreta mladih“, te mnogobojnih radionica i seminara. Tokom 2015. godine zabilježilo je rekordan broj od 50 nastupa, a jedan od njih je i prvi inozemni nastup.