KUD Dangubice Kuterevo
KUD Dangubice Kuterevo
KUD Dangubice Kuterevo
KUD Dangubice Kuterevo
KUD Dangubice Kuterevo

KUD “Dangubice” Kuterevo

 

Loki pazi kako snimaš!

 

 

Loki pazi kako snimaš!

 

KUD “Dagubice” Kuterevo

KUD Dagubice Kuterevo
SeloHr
o nama

KUD “Dangubice” Kuterevo je osnovanno 08.10 2011. godine. Osnovano je sa željom da sačuvaju tradiciju i običaje svog sela Kutereva i cijele Like. Ono što žele sačuvati od zaborava je sviranje kutarevke ili dangubice i govor svog sela. Ime su dobili po Kuterevskoj tamburici zvanoj kuterevki ili dangubici koja je izvorni instrument sela Kutereva i koja se još uvijek izrađuje u Kuterevu kod obitelji Šporčić. U KUD-u djeluje 50 članova različitoga uzrasta.

Nastupali smo po raznim smotrama i priredbama, a od nekih su “Kuterevsko veče” u Zagrebu, 14. Smotri Ličko-Senjske županije u Otočcu, Ilinju u Sincu, 11. Međunarodnoj smotri izvornog folklora pod nazivom “Stara je škrinja otvorena” u Muću, te na 47. Vinkovačkim jesenima, a najviše se ponose svojom izvedbom Kuterevskog prela, čijanja perja, prosidbom, zarukama i pletenjem pavenke koju su izveli u Kutervu.
Ženska narodna nošnja

Ženska nošnja se sastoji od kuterevskih ručno izrađenih cokalja sa gumom i vunenih bijelih čarapa,na sebi nose bijelu košulju koja se sastoji od dva dijela opleća i donjeg krila. Opleće je od nekog kupovnog materijala i širokih rukava na kojima je prišita čipka,a donje krilo biva od domaćeg tkanog bijelog platna i na kraju je isto čipka il šlinganje. Na košulju se oblači tzv kod nas kiklja, koja se također sastojii od dva dijela. Gornji dio je od domaćeg sukna obično crnog, a donji dio kiklje je širok i bio je od nekog kupovnog materijala. Ispred sebe cure imaju zaslone tkane ili kupvne crne. Oko pasa tkani pojas. Na glavi se nosi rubac,mlađe cure su nosile obično bijele štikane,a starije žene tamnije. U hladnije vrijeme nosio se sepleteni ogrinjač, pleteni bušta, majice ili neki kaputić, a i po potrebi je svaka cura imala čobansku ili veliku tkanu ličku (Kutervsku) torbu.

Muška narodna nošnja

Muška nošnja se sastoji od ličke kape, od bijele košulje i bijelih gaća koje su od domaćeg platna. Oko pasa se nosio široki pojas od kože il nekog dr. materijala, i po košulji se oblačila crna ječerma koja je bila od domačeg sukna, a u hladnije vrijeme su se nosile crne tzv. hlače i kaput koji su također bili od domaćeg sukna i razne pletene majce i pleteni bušt, itd. Na nogama su se nosile bijele, sive i crne vunene čarape i kuterevske coklje sa gumom i lička (Kuterevska) torba po potrebi.

Autor teksta; Mira Mihaljević