Predsjednica; Marija Dejanović
Tajnica; Sanja Stulić

KUD Branimir Nin
KUD Branimir Nin
KUD Branimir Nin
KUD Branimir Nin
KUD Branimir Nin
KUD Branimir Nin

Kud Branimir Nin


Kud Branimir, Nin – San na Krki


Kud Branimir, Nin – Sepia Vals


Kud Branimir, Nin – Na Valovih Jadranskog Mora

KUD “Branimir” Nin

KUD Branimir Nin
SeloHr
o nama

Kulturno umjetničko društvo “Branimir” Nin osnovano je 1996. godine s osnovnim ciljem brige i unaprijeđenja tamburaške glazbe u Ninu, promociju i isticanje vrijednosti  spomenute nematerijalne kulturne baštine Grada Nina,  njegovanja narodnih običaja te okupljanja mladeži i građanstva kroz aktivnosti kulturno umjetničkog amaterizma. Povod osnivanja društva bio je formirani tamburaški orkestar pri osnovnoj školi o kojem je valjalo pomnije brinuti i razvijati glazbenu aktivnost na tamburici. Lokalna samouprava od prvih dana osnivanja tamburaškog orkestra pri školi podupire financijskim sredstvima kulturno umjetnički amaterizam i bez te financijske pomoći amaterizam bi se teško tako uspješno razvijao. O dugoj tradiciji tamburaške glazbe u Ninu saznajemo iz povijesnih izvora koji govore da se tamburica svirala u najstarijem hrvatskom kraljevskom gradu još u 19. st. Arhivski tragovi govore o iznimno uspješnom tamburaškom zboru u tridesetim godinama prošlog stoljeća, a bilo je još nekoliko pokušaja obnavljanja zbora, no najuspješniji se pokazao ovaj posljednji. Izuzetne društvene okolnosti, prvenstveno vrijeme poslije Domovinskog rata i činjenica da u kraljevskom Ninu nije bilo organiziranih slobodnih aktivnosti, utjecale su na poketanje tamburaštva što je rezultiralo visokim rezulatima na Nacionalnim festivalima tamburaške glazbe u Osijeku. Budući je postojala tradicija i obiteljska ljubav prema tamburici, proizašla iz činjenice da je ranije netko od predaka svirao taj instrument, roditelji su djecu bodrili i stoga su se na tom instrumentu u Ninu događala prava virtuozna čuda  koja su rezultirala čitavim nizom odličja.

Na svega 1500 stanovnika u Ninu ima više od 10 % školovanih svirača, a malobrojna mjesta u Hrvatskoj se mogu dičiti takvim uspjehom.

Tamburaški orkestar Kulturno umjetničkog društva “Branimir” Nin djeluje već punih osamnaest godina. Unutar tamburaškog orkestra naučilo je svirati po jedan ili više instrumenata oko 160 tamburaša, ponajviše učenika osnovne škole pri kojoj je 1994. godine tamburaški orkestar osnovan. Tijekom svog postojanja orkestar je nastupao i održao bezbroj koncerata u gradu Ninu i Zadarskoj županiji za državne i crkvene blagdane, na smotrama i koncertima diljem Hrvatske i na gostovanjima u inozemstvu. Svake godine tamburaški orkestar sudjeluju na Međunarodnom festivalu Hrvatske tamburaške glazbe, gdje je u natjecateljskom dijelu festivala osvojio 2 brončane, 7 srebrnih i 6 zlatnih plaketa Tambura Paje Kolarića čime se svrstao u sam vrh tamburaštva u Hrvatskoj.

Nadalje, dobitnik je mnogih visokih nagrada i priznanja sve do onog Zadarske županije, Europske federacije turističkih novinara, zatim Zlatnog Čikinog Križića i dr. Izvode bogat program, a posebno njeguju dalmatinsku folklornu glazbu. Osnivač i dugogodišnji dirigent orkestra bio je prof. Andrej Jakuš, dobitnik nagrade “Zlatna tamburica” za zasluge oko afirmacije i unapređenje tamburaške glazbene umjetnosti u Hrvatskoj, jačanja i stimuliranja stvaralačke i izvođačke djelatnosti i ostvarivanje novih oblika rada u razvoju tamburaške glazbe. Ostvarena su mnogobrojna gostovanja u zemlji i inozemstu, a s klapom « Intrade » iz Zadra izdana je kazeta i CD. Zahvaljujući velikoj društvenoj brizi tijekom 2009. godine proslavljena je petnaesta obljetnica kontinuiranog djelovanja tamburaškog orkestra u Ninu koji je na polju kulturno umjetničkog amaterizma proslavio povijesni grad  Nin. Vrijedno je također navesti  još nekoliko sekcija koje su djelovale unutar društva. Folklorna skupina je djelovala od 1997.-1999. god., a dramska grupa od 2000.– 2002. god.  Pored slavnih tamburaša najbolje se razvila sekcija mažoretkinja koja je najprije djelovala od 1997. – 2000. god., a ponovno obnovljena  2002. god. uspješno  je djelovala do 2008. god. U aktivnostima  kulturno umjetničko društvo “Branimir” prati veliki broj sponzora i donatora.

Mlade tamburaše prvim notama uči profesorica Grozdana Klarin, a one iskusnije tamburaše uvježbava i na natjecanja vodi dirigentica Ivana Burela. Kulturno umjetničko društvo “Branimir” Nin već godinama uspješno vodi predsjednica mr.sc. Marija Dejanović.
KUD Branimir Nin KUD Branimir Nin