IME ISUSOVO

Alilovci

Blagdan Imena Isusova se slavi u Katoličkoj crkvi 3. siječnja. Prije reforme Rimskog kalendara ovaj se blagdan slavio sredinom siječnja, pa se zato u našoj župi, u selu Češljakovci slavi u nedjelju iza nedjelje Krštenja Gospodinova.
Selo Češljakovci postoji u Srednjem vijeku, a već iza oslobođenja od Turaka, u kanonskoj vizirtaciji župe Kaptol, spominje se kapela koja postoji u tom selu a posvećena je Preslavnom Imenu Isusovu. Sadašnja kapela Imena Isusova sagrađena je 1782. godine i najstarija je kapela župe Kaptol, od ukupno šest kapela koliko ih u župi ima.

Alilovci

Kako je odabran blagdan i njegov naziv za titulara ove kapele ne znamo. Poznato je da je pobožnost Imenu Isusovu širio Sv. Bernard, a da su nakon njega i njegovih redovnika ovu pobožnost prigrlili franjevci, potaknuti pobožnošću njihova osnivača Sv. Franje i Sv. Bernardina Sijenskog. Kako su franjevci u vrijeme Turaka bili jedini dušobrižnici u našim krajevima, moguće je da su oni donijeli pobožnost Imenu Isusovu u Češljakovce.Kršćani su od početka Crkve zazivali Ime Isusovo u molitvi (…sveti se ime Tvoje ), u potrebama (što god zaištete od Oca u moje ime, dat će vam se. Iv 16,23) i u svojoj dubokoj vjeri u uskrsnuće (…jer nema pod nebom drugog imena dana ljudima po kojem se možemo spasiti. Dj 4,12). Zato je potrebno naše štovanje Imena Isusova (…da se na ime Isusovo prigne svako koljeno… Fil 2,9). Mi se kršćani danas pozdravljamo: Hvaljen Isus!
Ime Isus dolazi od Hebrejskog imena Jošua ili Jehošua, a znači: Bog je Spasitelj ili Bog spašava. Naš naziv Isus potječe od grčkog IESOUS. U grčkom se „ie“ čita kao dugo „i“ pa su prva dva slova spojena u „i“. Glasovi „ou“ se čitaju kao „u“ pa je tako iz grčkog IESOUS nastalo staroslavensko ime ISUS. Često se u liturgiji i u ikonografiji (slikarskom prikazu) susrećemo s monogramom IHS. Mnogi pitaju što to znači? Po jednom tumačenju je to skraćenica latinskog izričaja: Jesus hominum Salvator – Isus Spasitelj ljudi. Drugi ga tumače kao skraćenicu grčkog IHOSOUS XPISTOS SOTEP – ISUS KRIST SPASITELJ.

AlilovciAlilovci

Zanimljivo je, da je još danas moguće ovaj monogram pronaći urezan na dovratniku glavnih vrata starih kuća. To je radosna spoznaja. Ljudi su živjeli u znaku Imena Isusova. Neka nama, ovoj generaciji Kristovih sljedbenika, naš Gospodin udijeli milost da se i mi posvetimo Imenu Isusovu. Mi, zajedno sa svojom djecom, svojim obiteljima, svojim kućama i cijelom svojom Domovinom Hrvatskom!

za portal Selo.hr Tomislav Ciganović