SOTONA I DEMONI GOSPODARE NAŠIM ŽIVOTIMA

Demonolog Milan Mile Lovrić temeljem svojih bogatih iskustava o djelovanju zlih sila na ljudske duše, zdravlje i živote ukazuje na ovu oblast življenja koja je postala planetarna prijetnja

SOTONA I DEMONI GOSPODARE NAŠIM ŽIVOTIMA

-Sv. Papa Ivan Pavao II. U svojoj katehezi 1986. godine kaže: « Đavo je realnost. Na cijeloj zemlji danas izopačuju ljudsko mišljenje sljedbenici đavla. Nema tog perverziteta koji njima ne pada na pamet. Što nagoni ljude u magiju, vračanje, vještičje opsjene i kult sotone?»
-Tko hoće neka povjeruje, jer se tako daje na znanje silama zla da nam je njihovo postojanje i djelovanje poznato, što ih odvraća od traženja udomitelja i žrtava među ljudima

Dobro-zlo, sreća-nesreća, radost-tuga, život-smrt, ljubav-mržnja, dan-noć, toplo-hladno, svjetlo-tama, zdravlje-bolest…i još mnoge dimenzije vječnog dualizma određuju svijet od njegovog postanka. Kroz to neprekidno sučeljavanje suprotnosti, traje život na Zemlji i na Nebu donoseći uspone i padove, a traženje sreće i slobode traje kao smisao ljudskog življenja. Zašto patnje i ropstvo zbog nečega i nekoga?
Suvremeno doba donijelo je mnoge blagodati za čovječanstvo, a s druge strane mnogobrojnost svekolikih patnji kako bogatih tako i siromašnih. Čovjek današnjice postao je gospodar materije, ali u drogi, alkoholu i drugim sredstvima ovisnosti traži mir i slobodu za svoju dušu. Postao je zarobljenik, uplašeni jadnik koji sve manje vidi bližnje svoje, a i samog sebe. On smanjuje smrtnost dok ga smrt svuda opkoljava, to više što ju pokušava odagnati iz primisli i zaboraviti. U slomu svih vrijednosti koje danas traju visokim intenzitetom, čovjek u sebi sve više otkriva zarobljenost, ništavnost i beskorisnost, kao da ga nitko ne treba. Osjećaj odbačenosti se u velikoj mjeri pokazuje u očajničkoj jasnoći. Najvažnije danas je postalo imati materijalna blaga, a ona posjednicima donose u velikom broju slučajeva samo nesreću.
Ako smo djeca Božja, a Bog je ljubav, sreća i sve što je istinski lijepo, tko nam onda čini sve vrste zla i neizmjernih patnji! Sotona i demoni! I to danas kao nikad prije u povijesti čovječanstva stradavaju jednako vjernici i nevjernici. Da mi je to netko rekao prije tridesetak godina, osjetio bih to ne samo kao provokaciju, već i uvredu. Međutim, dosadašnje iskustvo me uistinu uvjerilo da sile zla gospodare našim životima!
Na poticaj mnogih prijatelja i poznanika koji su kao i ja osobno doživjeli i proživjeli iskustva djelovanja sila tame, odlučio sam nakon dugo vremena nakanjivanja napisati knjigu u kojoj ću brojnim primjerima posvjedočiti da zlo kroji naše sudbine. Suočen s mnogim osobnim nesrećama i razočerenjima, te nesretnim i neuspjelim brakom kao i sličnim sudbinama mnogih prijatelja i poznanika, već tri desetljeća susrećem invaziju zlih sila ukazujući i pomažući brojnim nesretnicima. Njih su dotakle ili opsjele moći tame svojom nasilnom nakanom, putem nasljeđivanja ili su osobe na to dragovoljno pristale. Pored djelovanja sila tame u našoj svakodnevnici, ukazat ću na načine oslobađanja, te na mjere i postupke zaštite. Ako Bog dopusti i pomogne, knjiga bi trebala biti gotova do Uskrsa o čemu ću zainteresirane čitatelje obavijestiti preko ovog Portala.
Budući da sam odrastao u obitelji i sredini u kojoj je kršćansko vjerovanje bilo na razini folklora, duhovnoj strani nisam davao važnost, te sam sve što je dolazilo s te strane doživljavao kao mitove i legende sve do slučaja kada sam moju tek rođenu stariju kćerku i bivšu suprugu odvezao u posjetu mojim roditeljima. Došavši u rodnu kuću moje zdravo i zbrinuto dijete je mirno spavalo sve dok nije došla moja strina, karakterno dobra žena koja nije imala svoje djece. Pogledala je djevočicu, kratko s nama popričala i otišla. Nakon toga dijete je počelo intenzivno plakati trzajući i grčeći svoje tijelo. Bivša supruga kao zdravstvena djelatnica je sve poduzimala, ali bez uspjeha. Nakon nešto više od pola sata agonije odlučio sam potražiti pomoć u zdravstvenoj ustanovi. I dok smo se pripremali za odlazak, čuvši plač, u kuću je došla jedna starija susjeda držeći Bibliju u ruci, te ponudila pomoć. Budući da smo supruga i ja imali akademsko obrazovanje, ponuda polupismene susjede bila nam je neprihvatljiva. Međutim, želja da se na bilo koji način pomogne djetetu je prevagnula, pa smo ipak pristali. Baba je izrekla molitvu i tek što je završila ne tražeći bilo kakvu naknadu ni zahvalnost, dijete je prestalo plakati, a na njene obraščiće se vratila zdrava boja. U ovom slučaju radilo se o urokljivim očima što sam kasnije istraživao i susretao u bezbroj primjera. Ovaj događaj učinio je prekretnicu u mojem životu, pa sam ovim pojavama započeo posvećivati više pozornosti, a posebice nakon završetka studija novinarstva od kada sam profesionalno pristupao istraživanju ove oblasti i slučajeva izvan ruba znanstvene prakse. Novinarski rad omogućio mi je upoznavanje s ovim područjem i u islamskoj kulturi arapskih zemalja. Ni u snu nisam mogao povjerovati da će me slučaj s urokljivim očima moje strine potaknuti i otvoriti mi mnoge pravce istraživanja i susretanja s raznim pojavama sila tame, te mnogim jadnim ljudskim sudbinama pa i tragedijama. O njima sam pisao u više tiskovina koje su izlazile na prostoru bivše države, te govorio preko elektronskih medija. Kada su napomenute urokljive oči, mnoge osobe imaju tu sposobnost iako toga nisu svjesne, pa ni nesreća koje nenamjerno čine. Tako se događa da takva osoba kad posjeti nekakav stambeni prostor dođe do sušenja cvijeća ili na poljoprivrednim imanjima masovnog obolijevanja i ugibanja mladunaca domaćih životinja. Oči su ogledalo duše, te su sredstvo za slanje usmjerenog snopa energije poput ubojitog mača. U nazočnosti takvih osoba osjeća se nelagoda i dugotrajniji bol u glavi, a tko je «ljepljiviji» pati od neuroza, nesanice, razdražljivosti, gubitka koncentracije…Urokljive oči najčešće uspješno djeluju na sprovodima i u svadbenim veseljima. Pogledajte oči duševnih bolesnika, ovisnika o alkoholu i drogama!

Svijet je od postanka u posjedu Sotone i demona

Budući da se o Sotoni i demonima govori u svim vjerskim krugovima širom svijeta, između ostalih svetih pisama drugih vjera, Biblija kao riječ Boga živoga jasno i vjerno svjedoči o postojanju i djelovanju zla, pa ću se ovom prigodom pozivati na taj izvor. Riječ je o duhovnim bićima koja su postojala i postoje prije svega. Vjerojatno je u Nebesima došlo do velike svađe i pobune kada je Bog odlučio stvoriti Zemlju kao nešto najljepše u svemiru i čovjeka sličnog sebi. Takva odluka je izazvala ljubomoru i neprijateljstvo protiv Stvoritelja pa je On odlučio nezadovoljnicima otkazati suradnju i protjerati ih iz svoje blizine. Bliski suradnik anđeo iz reda kerubina postao je protivnik-Sotona koji se stavio na čelo svoje odmetnute «vojske» i od tada čini sve da bi se suprostavio Bogu. Počinje borba suprotnosti: -što je za Boga zlo i loše, za Sotonu je dobro. U knjizi Postanka 1. i 2. Izvještaj govori se o stvaranju Neba i Zemlje, te čovjeka (muško i žensko) i njihovog grijeha zbog kojeg ih je Bog istjerao iz Raja zemaljskog. Stvoritelj je volio sve što je stvorio, a najviše čovjeka pa mu je dao da vlada svime što je na Zemlji. Ali ljubomorni Sotona pronalazi način da preko žene Eve zavadi Boga i muškarca Adama, te zavlada Svijetom. U ovom početku ljudskog roda pojavljuje se uplitanje nekoga i nečega između muškarca i žene, te grješna pojava ljubomore koja traje do današnjih dana i razara prije svega bračnu zajednicu. Koliko je samo danas grijehova preljuba, te rastavljenih brakova i velike međusobne mržnje koja se umnožava, te u istoj maniri odgaja potomke!? Zlo se prenosi, traje i uvećava!
O Sotoni i demonima danas se vode mnoge rasprave ne samo u vjerskim već i u svjetovnim krugovima i to na visokoj znanstvenoj razini. Budući da je djelovanje zlih sila prepoznatljivo u cijelom svijetu, zapadni dio naročito prednjači. Tako primjerice u Europi svaki četvrti stanovnik vjeruje da postoji Sotona. U njega najviše vjeruju Španjolci sa 45 posto ispitanika. Za njima su Britanci sa 40 posto, 32 posto stanovnika Italije vjeruje u sotonsko i demonsko djelovanje, a isto tako i svaki treći Francuz vjeruje u postojanje zlih sila. Najmanje je vjernika u boga ovog svijeta u Norveškoj, Švedskoj, Finskoj, te Danskoj sa 12 posto. U SAD sotonizam je odavno poprimio široke razmjere. Najpoznatiji kult 60-tih godina prošlog razvio je Charles Manson koji je odgovoran za ritualno umorstvo glumice Sharon Tate i njenih gostiju. Široko djelovanje ima i New Age pokret. Još prije 30-tak godina jedan promatrač američke scene je napisao da tisuće djece svake godine postaju žrtve satanizma, da se 10 milijuna Amerikanaca bavi crnom magijom, te da 100 milijuna stanovnika ima neko od iskustava okultne prakse. U Engleskoj se temeljem prastare religije razvio feministički Wicca-kult (kult vještica) koji ima mnogo sljedbenica u anglo-saksonskom području.
Tragovi djelovanja sila tame vidljivi su posvuda, pa čak i u onom što se smatra normalnim životom. Sotona, Vrag, Đavo, Lucifer kao vrhovnik ovog svijeta je prisutan u svim jezicima. Arapski Šejtan, grčki Diabolos, egipatski Set, hebrejski Satan, japanski O Yama, perzijski Dev, ruski Čort, sirijski Beherit, velški Pewcca… Sotona pomaže onima koji bez biranja načina i sredstava žele ostvariti neki (đavolski) cilj, ili su ga već postigli po nečasnoj recepturi. Nije ga potrebno zazivati, jer će preko svojih demona doći do svih koje želi i koji ga žele. Jer, danas svatko i sve ima svoju cijenu. Pored svega, Sotona kao «otac laži» je duboko ukorjenjen u politiku, pa ludaci iz politike koji u velikom broju kroje mnoge sudbine, nastupaju kao «vuci u janjećoj koži». U svojim nakanama vođeni su nepogrješivom rukom Sotone koristeći laži, prijevare, obmane, ucjene i sve druge moguće i nemoguće opačine da bi osvojili vlast i što duže bili u centru svjetovne moći. Međutim, u današnjem svijetu straha, patnji i beznađa Sotona mnogima postaje inspiracija i motiv. Tako je za širenje ideja sotonizma među mladima poslužio i Hard Rock. Krajem 60-tih glazbeno tržište osvaja kompozicija Rolling Stonesa «Sympathy for the Devil», a od 70-tih je nekoliko hitova grupe Black Sabbath sa đavolskim temama. Godine 1980. pojavio se naslov «Hells Bells» od AC/DC koji je postao veliki hit. Dvije godine kasnije Iron Maiden ima veliki hit «The Number of thr Beat». Od tada pa do danas Hard Rock i slični glazbeni izričaji kontinuirano koriste temu sotonizma.

Kanali doticaja i opsjedanja

U Svetom pismu Ivan (1 Iv 2,15-17) savjetuje vjernike: «Nemojte ljubiti ni svijeta ni onoga što je u svijetu! Ako tko ljubi svijet, u njemu nema ljubavi Očeve, jer ništa od onoga što je u svijetu – požuda tijela, požuda očiju i oholost zbog imetka – ne dolazi od Oca, nego dolazi od svijeta. A svijet sa svojom požudom prolazi; a tko vrši volju Božju, ostaje zauvijek».
Tri kanala kušnje jesu požuda tijela, požuda očiju i oholost zbog imetka. Požuda tijela vreba na naše tjelesne nagone i njihovo zadovoljenje u ovome svijetu. Sotona je u Adama i Eve potakao požudu da jedu plodove sa zabranjeg drveta nakon čega su zgriješili prema Bogu te izgubili njegovu naklonost i zaštitu. U vrijeme Isusovog posta u pustinji Sotona je pokušao isto, ali mu nije uspjelo. On i u nama traži slabe točke i ranjiva mjesta glede nagona prema hrani, odmoru, lagodnom životu i seksu. Hrana je neophodna za život, ali Bog ovog svijeta pomoću demona učini nervozu pa se jede previše ili premalo – i eto bolesti! Uzme li se primjer obične zabave kada uobičajena čašica pića preraste u veću količinu i dovede do velikih nesreća nakon kojih se događaju patnje, a zli se smiju i uživaju. Droge! Kako samo ovo zlo porobljava i oduzima živote mladih!
Seks, kao što je bila Božja nakana jest divan i dobar, a seksualno iskustvo može tjelesno-duševnu narav čovjeka dovesti do vrtoglavice kao ništa drugo na svijetu. Međutim, sebični seks, homoseksualnost i zadovoljavanje seksualnih potreba izvan braka je đavolski scenarij. U svim ratovima od pamtivijeka, silovanja su bila glavna sastavnica. Od početka po vodstvom Sotone i demona ljudski rod je ispoljavao svoju povkvarenost kroz seks. Knjiga Postanka 6 svjedoči: «Kad su se ljudi počeli širiti po zemlji i kćeri im se narodile, opaze sinovi Božji da su kćeri ljudske pristale, pa ih uzimahu sebi za žene koje su god htjeli…» Iz veza demona i žena rađali su se Nefili – po snazi glasoviti ljudi. Vidjevši da ti ljudi nisu po prvotnoj Božjoj zamisli, Bog je odlučio demone okovati i baciti u pakao, a ljude izbrisati s lica zemlje velikim Potopom. Nakon te katastrofe ljudski rod se uz ponovni blagoslov Boga oporavio, ali je seksualna požuda poprimila nedopustive dimenzije. Homoseksualnost, incesti, pedofilija, seks sa životinjama, grupne orgije… Bog to ne dopuša i za opomenu uništava sve živo u gradovima Sodoma i Gomora, od čega i danas svjedočimo kroz AIDS i druge spolno prenosive bolesti.
Požuda očiju je stanje koje danas više nego ikad prije stavlja ljude u svekolike oblike ropstva. Razvoj znanosti i tehnologije podario je ljudskom rodu virtualni svijet u kojem ima svega, a istine najmanje. Pod pojmom suvremeni marketing razvijen je cijeli niz disciplina kako bi se i najlošiji proizvodi skupo prodali. Laž! Svaka treća reklama odnosi se na lijekove u kojima nema ni djelića ljekovitosti. Kad se sve to vidi u slatkorječivim ponudama i privlačnim bojama, skladno oblikovano, ponudi je teško odoljeti. Kupuju se proizvodi koje mnogi kupci čak nikad ne koriste. Od svih osjetila vid je moćno oružje zavođenja i porobljavanja. Njuh, sluh, okus, dodir u tom smislu ne mogu se uporediti s vidom. Najbolje jelo ako nije prikladno servirano je odbojno. Ludaci iz politike moraju se stalno ukazivati narodu, pa je u svemu danas najvažniji vizualni efekt. Preko raznih sredstava gledanja ljudski rod je izložen stravi i užasu, a posebice oni najmlađi. Budući da su sinovi tame na vlasti, oni postaju idoli i obrazac ponašanja, pa nije čudno da se najmlađi naraštaji poistovjećuju s negativcima i sami postaju osobe zla. Zahvaljujući sredstvima masovnog komuniciranja današnjica je postala velika mreža raznih idola među kojima rijetki šalju istinske poruke poštenog i čestitog rada i ponašanja.
Oholost zbog imetka je moćno oružje Sotone i demona. Zbog bogatstva ljudi postaju neljudi, pa čine razne vrste grijehova i u konačnici pokreću ratove. Kad je Isus bio u pustinji Sotona mu je ponudio sva bogatstva svijeta da mu se pokloni, što nije prihvatio. Glede imetka Sotona preko svojih misionara djeluje smišljeno i planski. Odabere pogodne ljude i pruža im podršku u poslovanju. U početku im ide sve od ruke. Oholost poduzetnuika postaje sve veća jer im se uvećava bogatstvo. Sukobi s obitelji i suradnicima postaju pravilo. Na višoj razini stečenog imetka zlo u većini uzima svoj danak. Rastura se obitelj, tvrtke propadaju, a zaposlenici ostaju bez posla. U agoniji bogataši završe jadno, a u velikom broju slučajeva i tragično. Što će čovjeku sva silna bogatstva ako izgubi dušu! Vidimo da je to danas upravo cijena đavolske razmjene.

Opsjednutost je jasan znak djelovanja zlih duhova

Stvarajući čovjeka «Jahve, Bog, napravi čovjeka od praha zemaljskog i u nosnice mu udahne dah života. Tako postane čovjek živa duša». Ovaj dah-duh je za razliku od svih živih bića naš privilegij i poveznica s Bogom, te smo po tome najveličanstveniji dio od svega što je Bog stvorio. On nas je preko Duha obdario silnim darovima da bi nam život na Zemlji bio sretniji i ugodniji. Pored svega Bog nam je dao i slobodnu volju da možemo birati. Naše materijalno tijelo je preslika Zemlje s istim postotkom vode i drugih elemenata. Drugi dio je naša duša koja objedinjuje um, volju i osjećaje, a treći je duh koji je primo-predajnik prema Bogu. Nakon fizičke smrti sve se vraća na početak, tijelo Zemlji, a duh Stvoritelju. Duh određuje našu osobnost, a budući da je iste strukture kao sve duhovno, pa i zle sile, ponuđeni smo ovim putem za njihovo djelovanje. Udaljavanjem od Boga i njegovih zapovijedi duh postaje slabiji, čime postajemo lakš plijen Sotone i demona. Žene kao slabija i ljepša bića su češće mete napada zlih sila. Pored toga mete napada su i osobe čiji su preci bili u doticaju s bilo kojim oblikom magije. Zli duhovi se trude da ljude uvuku u njihove negativne slobodne odluke. Oni to čine prije svega što ljude navode na grijeh, na odricanje Božjih zapovijedi, te u konačnici propast. Kada čovjek doživi takve kušnje, tada ga one prije svega vode u oblast ljudske prirode koja je uvijek spremna i sklona na zlo. Sotona i demoni djeluju na čovjekovu fantaziju, kojoj oslikavaju zbunjujuće lažne slike i tako potiču razne vrste požuda. U svojim nastojanjima služe se i socijalnim mehanizmima koristeći ljudsku povodljivost u međusobnim ljudskim odnosima kroz psihologiju masa. U stanju su činiti i razna izliječenja, izvanredna djela na razini čuda, a sve u cilju zavođenja ljudi u zablude.
Pored prije rečenog o djelovanju sila tame u normalnom životu, Sotona i demoni svoje postojannje i gospodarenje ovim svijetom ispoljavaju preko svojih obožavatelja, te preko opsjednutih osoba. Njihova je maksima «Radi što hoćeš!». Obožavatelji zadržavaju svoju ljudsku osobnost, a za provođenje po Bogu zabranjene prakse i zapovijedi dobivaju «nagradu» u obliku izvanrednih moći do određenog stupnja kao što je vračanje, vidovitost, proricanje, komunikacija s mrtvima, pravljenje uroka…
Za razliku od obožavatelja sila tame, zli duhovi imaju sposobnost iskoristiti ljudsko tijelo za svoju materijalnu egzistenciju u ovom svijetu pa se u nesretnih ljudi javlja psihičko stanje opsjednutosti. Ono se ispoljava kroz znakove: promjene osobnosti, osoba poprima «demonski» karakter, te posjeduje neuobičajene sposobnosti. Suvremena psihijatrija uvažava i obrađuje pojavnost opsjednutosti.
Pogođeni povremeno u stanjima napada postaje druga ličnost. Njegovo cjelokupno vladanje, izraz lica, zvuk i boja glasa se mijenjaju. Poneki svjesno doživljavaju svoje stanje, ali se ne mogu oduprijeti. Kod drugih je normalna svijest potpuno isključena i oni se nakon napada opsjednutosti ničega ne sjećaju da se s njima bilo što dogodilo. Znakovi su identični s napadima epilepsije, iako u ovom slučaju osbe imaju zdrav mozak. Žrtve u ovom stanju obično traže pomoć i aktivno sudjeluju u ozdravljenju.
«Demonski» karakter opsjednutih tijekom napada očituje se kroz neobuzdanu agresivnost, govor i ponašanje. Bijesne psovke naročito svetaca, Boga, kruha, Sunca; govorenje vulgarnosti, cinizam, provokacije prisutnih… Opsjednuti se nasilnički ponašaju, škrguću zubima, javno pokazuju spolovila, bacaju i razbijaju predmete, ispoljavaju neobjašnjivu fizičku snagu, skloni su brutalnim silovanjima osoba istog i različitog spola, te seksualno opće sa životinjama… Osobe u ovoj fazi odbijaju svaki oblik liječenja, a najčešće završavaju u specijalističkim ustanovama ili tragičnim gubitkom života.
Opsjednuti posjeduju nadljudske sposobnosti kao što su: govore i razumiju nepoznate im strane jezike, znaju sadržaj svijesti drugih ljudi, znaju o događajima u budućnosti, pokreću predmete svojim pogledom, pretvaraju se u druge ličnosti, primjerice pokojne umjetnike, te stvaraju ili izvode originalna umjetnička djela…Parapsihologija evidentira brojne slučajeve iz ove domene. Ovaj tip «nagrađenih» drži da je to Božji dar kao i sredina u kojoj žive. Ovi darovi ne traju dugo, a nakon prestanka moći osobe najčešće obolijevaju od neizlječivih raznih bolesti mozga.

Noćni pohodi zla stvaraju zlo

S padom mraka ljudi kao i druga živa bića provode svoj noćni odmor. S druge strane u ovo vrijeme počinje aktivnost drugih bića koja su prema stvorenjima svjetla u najvećoj mjeri protivnici-predatori. I to je njihov život u kojem su mračni sposobniji i jači od svijetlih. Tek što se upale umjetna svjetla kreće provod. Raznobojna paleta svjetlosti priječi san i poziva na zabavu. A zabave nema bez noći. Pod okriljem mraka Sotona provodi svoju ofanzivu. Obožavatelji smišljaju i provode svoje zamisli, a još preostali slobodnjaci htjeli to ili ne, stavljaju svoje osobnosti u ponudu. Umjesto radosti, opuštanja i sreće, doživljavaju prijevare, nasilje, nesreće, pljačke, silovanja…Oni koji su legli u postelju teško mogu zaspati bez tableta, a mnogi provedu noć u budnom stanju zureći u ekrane i zaspu u svitanje kad se moraju ustati i otići na posao. Iznureni ne mogu kvalitetno raditi, pritišću ih koje-kakve misli, pa tako razdražljivi i nervozni, posežu za sredstvima umirenja. Plan zlih sila je ostvaren. U gluho doba noći, oko tri sata, vojska tame ima najveći utjecaj. Koliko od nas se ne budi u ovo vrijeme, ako zbog ničeg drugog, a ono zbog odlaska u WC, iako smo prije počinka izbjegavali popiti uobičajenu količinu tekućine.
Ako nas je slučajno tijekom dana zaboljelo uho, zub ili koja druga bolest, s padom mraka bolovi postaju nepodnošljivi!
O Isusovom djelu protiv noćne i dnevne aktivnosti demona svjedoče evanđelisti.
«O zalazu sunca, koji su god imali bolesnike što su patili od raznih bolesti, dovodili su ih k njemu. On bi na svakog od njih stavljao ruke, te ga izliječio. Iz mnogih su izlazili zli duhovi i vikali: « Ti si sin Božji». (Lk 4:40-41)
Evanđelist Luka kao liječnik ovdje govori o bolestima, a Matej o istom događaju kaže: «Kad je pala večer, dovedoše mu mnoge opsjednute. On riječju istjera duhove i sve bolesnike izliječi». (Mt 8:16)
Kad se govori o bolestima one mogu biti: nasljedne, spontane, nastale zbog nečije pogreške, poslane od Boga (za neku svrhu), te uzrokovane demonima (neke od njih). Kako je čovjek ustrojen od tijela, duše i duha, liječenjem tijela se bave liječnici specijalisti, duše-psihijatri i psiholozi, a duha dušobrižnici.

Zaštita i uklanjanje demonskog djelovanja

U današnje doba oslanjamo se na tjelesna osjetila, slušamo glas svog razuma i razmišljamo na svjetovni način. Duhovna strana se drži po strani kao nešto staromodno i davno prevaziđeno. Međutim, iskustva i vijesti sa svih strana svijeta svjedoče o mnogim patnjama ljudi o kojima znanstvene metode ne pronalaze rješenja. Daleko je lakše povesti i dobiti bitku s vidljivim svijetom, nego onim koji se ne vidi. A taj nevidljivi svijet je svijet duhovne razine koji se može vidjeti jedino duhovnim očima. A i u tome svijetu postoji dobro i zlo. Kako smo našim postankom dobili i slobodnu volju da biramo dobro ili zlo, Stvoritelj nam je jasno rekao i zapovijedio što je grijeh i što ne smijemo činiti. Međutim, zlo nam se samo nameće i potiče nas da upravo to činimo: »Radi što hoćeš!». Sotonina moć je u laži i stvaranju krivih slika. Isus je rekao: «…đavo… ne stajaše u istini jer nema istine u njemu: kad govori laž, od svojega govori, jer je lažac i otac laži» (Iv 8,44). Koliko smo danas opsjednuti lažima! Lažni lijekovi, lažna hrana, lažne informacije i vijesti, lažne slike…Sotona preko demona zaposjeda naše misli koje nas potiču na «Radi što hoćeš!». Ipak bog ovog svijeta nije općenito toliko moćan, a njegova moć se zasniva na našem dopuštenju da djeluje. Istina je u svemu naša najbolja zaštita. Za suprostavljanje zlu pomažu: vjera, molitva i post. U svom činu stvaranja Bog (Alah) je stvorio i Sotonu i demone, te kao Stvoritelj ima apsolutnu vlast nad svime. U to treba vjerovati i moliti se Stvoritelju da nas zaštiti. Ujutro prije svih poslova zamolite Ga iz dubine srca svojim riječima da vam bude na pomoći, a navečer prije počinka zahvalite Stvoritelju za potporu i zaštitu proteklog dana. Uzdržavanje od hrane, pića, cigareta… – post, samo jedan dan u tjednu je izvrstan trening za naše duhovno i tjelesno zdravlje. Kroz post stječemo obrambenu snagu da vladamo našim tijelom od svih požuda. Postajemo vlasnici nad svojim tijelom, te čvrst bedem protiv zlih sila da nas kušnjom bace u ropstvo ovisnosti. Veliko je zlo imati sve što poželimo, pa i kada bi se to dogodilo, zahtjevi i težnje ne bi prestajali! Sve previše stvara patnje i vodi u propast. Tako je bilo od davnina. Odricanjem- postom naše unutarnje «ja» raste, a ono vanjsko- tjelesno se obuzdava i dovodi u ravnotežu. Probajte se odreći bar na jedan dan vaših svakodnevnih navika ili nečega što van se nameće – osjetit ćete ugodnu promjenu u vašem životu! Pored toga, učinkovita mjera odvraćanja zlih sila je radost, spontano veselje i ljubav prema bližnjima, potrebitima, životinjama i prirodi. Unatoč svim teškoćama radujte se i pjevajte. Zabrinutost, tuga, srdžba…su otvorena vrata da malo zlo u nama postane preveliko.
Kod opsjedanja obično se događa da jedan demon nije sam nego je u osobi više njih. Njihovo istjerivanje naziva se egzorcizam. Isusovo egzorcističko djelovanje zauzima opsežan prostor i izvještajima evanđelja. Prema svjedočanstvu evanđelista on je mnoge ljude, koje su dovodili kao opsjednute, pomagao tako što je nad njima vršio egzorcizam, tj. iz njih izgonio demone koje su često označavali kao «nečiste duhove». Isus je svoju sposobnost istjerivanja demona prenio na svoje učenike, te i na mnoge od nas. Osoba koja zapovijeda demonu da napusti žrtvu – egzorcist koliko god imala veliku duhovnu snagu i vjeru je u ovom poslu nemoćna bez zazivanja pomoći Isusa Krista. Katolici uz Kristovo ime traže pomoć Bogorodice Marije i arhanđela Mihaela. Od egzorcista se zahtijeva da budu hrabre osobe, duboke vjere, visokog morala, te da imaju iskustva u dušobrižništvu. Jer, scene istjerivanja demona su od strane žrtve popraćene najčešće neugodnim, pa i stravičnim prizorima. Primjerice, ženska osoba ugodnog izgleda i glasa tijekom postupka «obrade» u nekom lakšem slučaju počne govoriti hrapavim muškim glasom, pokazivati zube, sliniti, grčiti ruke i tijelo…Istjerivanje demona unatoč želji i trudu u nekim slučajevima ne donese uspjeh. S druge strane, žrtve koje su egzorcizmom oslobođene od demona ne dobivaju trajnu zaštitu, te i dalje ostaju pogodan medij za napad ne jednog već više zlih duhova.

Sa zlim silama se ne treba igrati

Ne zovite Vraga – on i njegovi podanici dolaze i bez poziva! Jedno zlo nikad ne dolazi samo! Svaka igra s nevidljivim svijetom koliko god izgledala zabavno i bezopasno, u najvećem broju slučajeva završava nesretno. Istaknut ću samo nekoliko primjera s kojima sam se susreo, od brojnih za koje bi trebalo više od jedne knjige.
Pohlepni imućni gospodar u jednom selu kod Siska ograđujući svoje imanje uzeo je nasilno komad posjeda od svoje susjede koja je bila samohrana majka dvoje maloljetne djece. Nesretna žena je nakon neuspjelih pokušaja zaštite svoje zemlje proklela nasilnog susjeda da mu u svakoj generaciji njegovog potomstva jedan muški kad postane punoljetan, izgubi život. Gazda je imao četvero maloljetne djece – dvije kćeri i dva sina. Nakon što je napunio 18 godina njegov najstariji sin je pao s voćke i smrtno stradao. Budući da je čuo kletvu koja se obistinila, gazda nije ispravio svoju pogrešku prema susjedi. Prošle su godine, kćeri se poudale, a mlađi sin se oženio i dobio dva sina i kćer. Njegov najstariji tek što je navršio 18 godina prevrnuo se s traktorom i poginuo. Vidjevši da kletva djeluje i na unucima sada već iznemogli starac vraća sinu od susjede uzeto zemljište. Međutim, kletva se ispunjava i na praunuku jedincu koji je smrtno stradao na motociklu.
U trenucima kućnog druženja i zabave četiri gospođe srednje životne dobi započele su održavati spiritističku seansu – zazivati duhove pokojnika. U početku to im nije polazilo za rukom da bi nedugo zatim dostigle zavidnu razinu. Jednu od njih, Ivanku sam osobno poznavao, te s vremena na vrijeme susretao. U jednom susretu zamolila me za razgovor pri čemu sam zamijetio da s njom nešto nije u redu. Ispričala mi je već na rubu živčanog sloma u povjerenju sve o svom i problemima njenih prijateljica. Ona osobno je izgubila unutarnji i fizički mir. S padom mraka u njezinom stanu su zveckale čaše i posuđe, pucketao namještaj, kvarili se električni uređaji, propuštala voda na instalacijama… Kad bi upalila svjetlo pojave se prestajale, pa je u svim prostorijama imala noću upaljeno svjetlo. U početku je mislila da ima halucinacije pa je pozvala prijateljicu koja je tijekom noćenja kod nje potvrdila čudne pojave. S upaljenim svjetlima u stanu Ivanka je imala nekakav mir, ali onaj duševni nije mogla postići ni s lijekovima. U spiritizmu se često događa de se pored dobrih duhova, oni zli duhovi «prilijepe» za žrtve i uživaju u svojoj zabavi, što je bilo i u ovom slučaju. Pokretačica ove seanse Mirela se počela naglo debljati i u dva mjeseca je dobila oko 15 kilograma, te povišen tlak i šećer. Marina je postala razdražljiva i nasilna prema suprugu i djeci, pa je završila u bolnici i na teškim sredstvima za umirenje. Adela koja je u svemu sudjelovala kao broj, bez naročitog interesa, ostala je pošteđena. Pružio sam im pomoć, ali posljedice osjećaju i danas nakon šest godina od završetka njihove zabave.
Tomislav, taj dobri čovjek je zbog svoje lakovjernosti gotovo propao. Prodao je naslijeđenu kuću i imanje, te se povjerio «iskrenom» prijatelju, a ovaj svojim istomišljenicima. Njih petorica su nesretnom Tomislavu nudili dobru zaradu da uloži svoj novac u njihove «programe». Prošli su mjeseci i dvije godine, a dobiti i novaca nije bilo. Osjećajući da je prevaren Tomislav se razočarao i oslonio na alkohol. Pomogao sam mu da se izvuče iz duševne krize. Bilo je to prije 10 godina. U međuvremenu četvorica prevaranata su umrla, a peti je postao trajno nepokretna osoba zbog prometne nezgode i danas živi u socijalnoj ustanovi.
Nakon dugo vremena susreo sam prijatelja Ivana koji me pozvao u gostionicu na druženje i razgovor. Tek što smo ušli, nesretnika je privuklo blještavilo poker-aparata. Izvinio mi se – samo da okuša sreću. Vidjevši da ubacuje i ostaje bez poveće svote novca, nastojao sam ga odvratiti od daljnje igre, ali nisam uspio. Nakon kraćeg vremena Ivan me zamolio za pozajmicu u želji da vrati izgubljeno, na što nisam pristao. Unatoč ponovnom pokušaju da ga odvratim od kockanja nisam uspio, pa sam ga ostavio da igra s preostalim svojim novcem na manje uloge. Međutim, otišao je nesretnik u banku i zadužio se, da bi te noći do jutarnjih sati prokockao svoju polugodišnju zaradu. Nastavio je i dalje, a meni se povjerio i zatražio pomoć kada je potpuno propao.
Studirajući na fakultetu u Ljubljani kćerka prijatelja Dušana se priklonila sotonističkoj grupi. Nesretni otac ništa nije znao, ali je zamijećivao kod kćerke promjene u karakternim osobinama i stilu oblačenja. Misleći da je to posljedica mladalačkog bunta, nije reagirao ni on ni majka prema svojoj kćerki jedinici. S vremenom je komunikacija postajala sve teža da bi na jedno vrijeme potpuno prestala. Uslijedila je zabrinutost i provjera pohađanja predavanja na fakultetu. Međutim, kćerka je od zimskog semestra napustila fakultet i promijenila adresu stanovanja u nepoznato. Za 01. svibanj je došla pokajnički u obiteljski dom. Sutradan je uzela uz dopuštenje očev automobil i otišla sama u kupovinu da bi na ravnoj cesti bez naročitog prometa doživjela nezgodu i izgubila život. Tek na sprovodu nesretni otac i majka su saznali čim se kćerka bavila.
Osman i Mirsada su bili par srednjih godina života koji su živjeli u sretnom braku. Budući da nisu imali djece iskazivali su osjetljivost jedno prema drugom, te prema prijateljima i poznanicima. U želji da steknu dijete prošli su sve medicinske pretrage, ali rezultata nije bilo, pa se Mirsada bez znanja supruga odlučila potražati pomoć vračare. Nakon toga Mirsada je dobila povećanu seksualnu sklonost koja joj je narušila ugled, te počela razarati brak. Nakon patnji i trpljenja Osman mi se povjerio. Nastojao sam pomoći, ali Mirsada uopće nije pristajala na razgovor. Odselili su se u neku od europskih zemalja.
Brak u kojem su živjeli Mate i Anita je bio mrak. Anitina majka još za svojih djevojačkih dana posjećivala vračare i bavila se spiritizmom, a to je nastavila tijekom udaje i trudnoće. Rodila je Anitu sa sedam mjeseci da bi se tijekom odrastanja na djetetu zamjećivale neuobičajene pojave. Mala Anita je bila potpuno asocijalno dijete koja je grizla svoje vršnjake, pa i starije koji su njima dolazili u kućne posjete. Tijekom vremena je teškom mukom završila osnovnu i srednju školu, te stasala u tjelesno lijepu djevojku. Ne znajući ništa o prošlosti Anite, nakon skoro dvije godine zajedničkog druženja Mate s njom sklapa brak i nakon godinu dana dobivaju kćerku. Umjesto sreće i zadovoljstva počinje zlostavljanje i nasilje. Anita razbija stvari po kući, izbacuje odjeću kroz prozor, svađa se sa svakim s kim dođe u kontakt… Mate sve trpi, nadajući se da će nakon četiri godine rođenjem druge kćerke zajednički život doći u normalu. Međutim, zlo ne prestaje. Kćerke odrastaju, a majka Anita se i prema njima ponaša nasilnički, a naročito za vrijeme punog mjeseca. Na zamolbu sam pokušao pomoći i u dva navrata doživio velike neugodnosti od strane Anite. U nesretnom braku Mate uspjeva izdržati 25 godina koji prekida kad su se kćerke sretno udale i započele svoj život.

Vračanje postalo uspješna djelatnost

Kako vrijeme prolazi a čovječanstvo se tehnički modernizira i postaje «veliko selo» ljudi postaju sve više pritisnuti mnogim nedaćama pa se današnji čovjek sve više predaje vračanjima, horoskopima, vidovnjacima, spiritistima, gatanjima, zazivanjem pokojnika i drugim načinima djelovanja «tamnih moći» da bi saznao o čudima i svojoj budućnosti.
Pored modernih astroloških «baba-vračara» danas su u procvatu i klasični oblici kakvih je bilo u srednjem vijeku ili biblijskom dobu, kada se vračalo pod šatorima i kada su mudraci s dugom bijelom kosom i bijelim bradama za nekoliko novčića proricali bolesnicima kada će ozdraviti, nerotkinjama kada će roditi, nesretnim ljubavnicima kada će im se ljubav ostvariti…
Koristeći ljudsko beznađe suvremeni vračari razvijaju uspješan biznis koji i u nas legalno postoji i živi unatoč velikom postotku vjerničkog stanovništva. Oni jako dobro znaju obraditi korisnike njihovih usluga da odriješe kesu da bi čuli lijepe riječi o budućnosti života i rada. Životni ritam i stalni pritisak da se sve brže i bolje radi, nesigurnost posla i materijalne egzistencije, te masovno formiranje čovjeka-stroja koji 99 posto svojih misli koncentrira na biznis, probuđuju u ono malo preostale svijesti nužni zahtjev da se bar na pola sata smire živci. Tako mnogim ljudima bez obzira na razinu obrazovanja, moderni vračari postaju «pouzdani» savjetodavci i velika utjeha bilo da svoje usluge pružaju osobnim kontaktom ili preko medijskih sredstava.
Na mnogim mjestima u Svetom pismu nalazi se ovaj problem i Božje upozorenje. U 5. knjizi Mojsijevoj, poglavlje 18, 9-14 Bog zapovijeda svom narodu Izraelu da se drži zakona kad dođe u Kanansku zemlju: « Kad uđeš u zemlju koju ti Gospod, Bog tvoj daje, ne uči se činiti gadna djela tih naroda. Neka se ne nađe u tebe nitko koji bi vodio sina svoga ili kćer svoju kroz oganj, ni vračar, ni koji gata po zvijezdama ili pticama, ni uročnik, ni brojač, ni koji zaziva duhove, ni opsjenar, ni koji pita mrtve. Jer je gad pred Gospodom ko god tako čini, i za takve gadosti Gospod Bog tvoj, tjera te narode ispred tebe. Budi sasvim vjeran Gospodu, Bogu svome. Jer ti narodi slušaju gatare i vračare, ali tebi to ne dopušta Gospod , Bog tvoj.» Ne slušajući upozorenja i opomene Izraelci su prihvatili idolopoklonstvo i vračanje, a Bog ih je kaznio, te su dospjeli u ropstvo Asiraca.
U dubini čovječjeg srca postoji želja da se ukloni zavjesa koja pokriva tajne njegove budućnosti, a i tajne carstva drugog svijeta. Pored toga postoji želja da čovjek upozna Božju volju za svoj život, kako bi bio siguran na svom životnom putu. Gospod na te želje odgovara preko Svetog pisma i Svetog duha da sve o budućnosti i o drugom svijetu što se treba znati, objavljuje Božja riječ. Međutim, ljudi se ne zadovoljavaju time što Gospod kaže, već žele znati više. Ako njihove želje nisu brzo ispunjene, odgovore traže od proroka budućnosti čiji je rad Gospod zabranio za sva vremena, a Sotona im je upravo dao te ovlasti.
Suvremeno vračanje ima korijene u dalekoj prošlosti, a predskazivači budućnosti se danas nameću javnosti tvrdeći da su vođeni višim svjetovima i da su taj dar dobili od Boga. Da je to potpuna laž i obmana svjedoči biblijski događaj u kojem je apostol Pavle u Filipima susreo služavku koja je posjedovala pogađački duh i govorila narodu. Djela apostolska poglavlje 16. kažu da je Pavle prepoznao da iz nje govori demonski duh, te ga je istjerao, iako služavka nije ništa drugo rekla osim: » Ovi ljudi su sluge veličanstvenog Boga, koji vam svjedoče put spasenja». Djevojka je rekla pravu istinu, ali je Pavle iza svega toga otkrio oca laži i raskrinkao ga. Zapovijedajući stao je pred duha, koji je govorio iz djevojke. Đavo mu se odmah osvetio, jer se u trenu na ulici okupilo mnogo naroda koji su Pavla i Silu krvavo napali, zatim ih vezali i bacili u tamnicu.
Za proricanje budućnosti vračari su koristili prije i danas razne načine da se ukloni neko zlo ili postigne neko dobro. Međutim, iako je cilj vračanja prividno dobar, rezultat vračanja je zao jer se ne poštuje Božja volja koja je objavljena u Svetom pismu. Đavo se vrlo raduje kad gleda ljude kako trče onom cilju koji se Gospodu ne dopada, a zli svoju «pomoć» ne nudi besplatno, nego samo onima koji ostave Božji put. Kad se vrača izgleda da vračar prisiljava đavla da izvršava njegove želje, a u stvari zli se pokorava vračaru, jer na taj način pod sotonski utjecaj ne dolazi samo vračar, nego i onaj čovjek koji je ovim putem tražio pomoć. Najvažnija đavolska preokupacija je da zavede duše i navede ih na grijeh i ovisnost od vračanja, kako bi im učinio zlo koristeći se i svetim Božjim simbolima i riječima.

Stvoritelj je naš jedini oslonac i spasenje

Mnoga su svjedočanstva koja potvrđuju da su vradžbine sastavni dio života suvremenog čovjeka. Koliko samo čitatelja kad uzme bilo koju tiskovinu rutinski traži i čita horoskop stvarajući veoma lošu naviku iza koje ne stoji nimalo istine. Ma kako se nazivao čin magije: horoskop, amulet, relikvija, talog kave, čišćenje prostora, visak, otklanjanje uroka, tarot…predstavlja istu vradžbinsku formu, iako ima za cilj ostvariti neko dobro. Primjerice, zaštita zdravlja, ali se zdravlje ne traži biblijskim putem, Bogu ugodnim putem, već samoizabranim putem vračanja. Ako je cilj da se otkloni neka loša pojava, opet se ide putem đavola, a ne Božjim horizontom ravnice.
Đavo uvijek oponira Bogu. Taj sotonski čin, pa makar zaodjenut kršćanskom bojom i plaštem, kao primjerice spominjanja svetog Trojstva, Isusovog imena ili neke molitvene forme, ne mijenja taj čin, jer je to sotonska taktika poganskog ophođenja i zarobljavanja.
Mnogi ljudi današnjice pritisnuti raznim nevoljama često se pitaju zašto im se nesreća nameće?
Da bi preispitao čovjekov odnos prema sebi Gospod mora ponekad i za neko vrijeme čovjeka lišiti dobra da bi ga opominjao i odgajao. Ali čovjek nestrpljivo iznuđava svoj cilj pomoću vračanja. Zbog svoje velike ljubavi prema ljudima Gospod je taj grijeh zabranio. Međutim, čovjeku je i danas mnogo lakše i ugodnije pribjeći vračanju, nego pokajati se i obratiti Bogu, iskrenom i smirenom vjerom i podrediti se Božjem vodstvu
.
Zabranjujući vračanje Gospod je Mojsiju zapovjedio (3. Moj. 20,27) da se svaki muškarac ili žena koji se bave spiritizmom ili vračanjem smrtno pogube, kamenjem da se pogube. Ali Gospod ide i dalje. Ne prijeti samo onima koji su vračari, čarobnjaci, proricatelji budućnosti, već i onima koji se njima obraćaju za bilo kakvu pomoć. Gospod kaže: « Ne obraćajte se onima koji duhove prizivaju, ni vračarima, niti ih tražite da se skvrnite o njih. Ja sam Gospod, Bog vaš.»
U 3.Mojsijevoj knjizi 20,6; čovjeku je izrečena još oštrija opomena: «Ako se ko obrati mrtvima ili duhovima da se pored njih sramoti, okrenuću lice svoje, nasuprot njemu i istrebiću ga iz naroda njegovog!»
Unatoč mnogim znanjima i upozorenjima zlo je danas naročito privlačno i rasprostranjeno širom svijeta. Ono za sobom povlači i mnoga druga zla. Zlo razara međuljudske odnose, destabilizira strukture društvenog poretka, dovodi do psihičkog sloma, kulturnog rasula, ubojstava, ratova, razaranja okoliša, pa i mogućnosti nuklearne katastrofe. Kada zlo ne bi postojalo, svijet bi i dalje bio pun poteškoća i problema, ali bi se oni lakše i brže rješavali. Zbog toga je obveza svih nas dok smo u ovoj životnoj dimenziji da uz Božju pomoć ne dopustimo da zlo ovlada našim srcima. Neka nas sve Bog blagoslovi i osnaži u toj nakani!


Poštovani čitatelji,
u ovoj korisnoj knjizi na oko 200 stranica šire će se progovoriti o zlim silama s posebnim naglaskom na tekstove učinkovitih molitvi kako za osobne potrebe, tako i za potrebe bližnjih. U koliko imate želju da posjedujete ovu knjigu, kliknite slovo «K» kako bi se znao okvirni broj za tiskanje. Prema okvirnoj procjeni primjerak će za čitatelje Portala «Selo» koštati ne više od 120 kuna, a u tržišnoj prodaji cijena će biti viša za oko 50 kuna. O načinu uplate i dostavi slijedi obavijest preko ovog Portala u proljeće kada materijel bude pripremljen za tiskanje.