Dan Sloge – Greda Sunjska

Dan Sloge

Dana 30. kolovoza održana je manifestacija povodom obilježavanja Dana Sloge u Gredi Sunjskoj. Malo selo, ali čuva i njeguje veliko bogatstvo kulturne baštine, u što su se mogli uvjeriti svi posjetitelji koji su nam se taj dan pridružili.
Društvo „Seljačka sloga“ je osnovano 1936. godine na inicijativu seljana koji su svoj rad temeljili na folkloru, sportu i gimnastici te glumačkim predstavama u kojima su sami nastupali. Danas je u društvu aktivan 301 član, uglavnom su to seljani našeg sela i oni koji su na neki način povezani sa selom.
Bila nam je izuzetna čast ugostiti ove godine i naše drage goste – KUD Matice hrvatske Tomislavgrad, KUD Rešetare i naše susjede, KUD „Sunjanka“ Sunja koji su mimohodom kroz selo i nastupom u društvenom domu učinili taj dan vrijednim pamćenja.
Kao i nekada, tako i danas – osim folklora selo njeguje i narodnu baštinu. Tako je naš mještanin, Mijo Matković (Tomac) predstavio svoju bogatu zbirku starina koju zaista vrijedi pogledati. A da bi ugođaj kod etno zbirke i u samom društvenom domu prošao u što boljem tonu, pobrinule su se naše „Gredske sneje“ – marljive žene koje su izložile vrijedno narodno ruho staro i preko stotinjak godina.
„Selo Greda, stoji u dva reda. Izdaleka, k’o varoš izgleda“. Ovogodišnja obilježba Dana Sloge je pokazala zajedništvo i marljivost seljana koji su se zajedničkim naporima pobrinuli da naš mali „varoš“ pokaže veliko srce i bogatstvo kulturne baštine. Nadam se da smo vas ovime zaintrigirali da nas posjetite i sljedeće godine, jer imamo što za pokazati. Vjera u Boga i seljačka sloga!
Anita Mlinarić

Portal Selo.hr osvrt;
Dan Sloge u pravom smislu

Po nazivu „Dan Sloge“ reklo bi se ime, je povučeno iz neke daleke povijesti, čisto radi reda, lijepo zvuči, no u Gredi Sunjskoj je u subotu 30.08 2014. bilo zaista mnogo sloge. U ovo vrijeme kada se svi opravdavamo sa nedostatkom materijalnih sredstava kao razlogom naše tromsti, nerada i neaktivnost, Greda Sunjska je pokazala da se i sa malo sredstava može napraviti nešto itekako hvale vrijedno. Digli su cijelo selo na noge, uključili veliki broj mještana predvođeni KUD-m “Seljačka Sloga” Greda Sunjska, g.Miju Matkovića (Tomac) i njegovu etno zbirku, Gredske sneje i Lovačko društvo. Kroz okičeno selo prošetali su gosti iz Tomislavgrada, Rešetara, Siska, Sunje i okolnih mjesta. Uz kvalitetne nastupe društava, dobre atmosfere, ljubaznih domaćina, dobra atmosfera je bila zagarantirana te potrajala dugo u noć. Svi oni koji nisu došli imati će priliku ispraviti grešku sljedeće godine.
Posebno se zahvaljujemo predsjedniku KUD-a “Seljačka Sloga” Greda Sunjska g.Zvonku Klariću i voditeljici folklora gđa.Aniti Mlinarić na iskazanom domaćinstvu i ugodnom druženju.
Ivica Huzjak

Fotografije – Josip Hren