Uginulo 37 milijuna pčela na području Elmwooda i Ontarioa

ELMWOOD – Lokalni pčelari Elmwooda nailaze na milijune mrtvih pčela nekoliko tjedana po završetku sadnje kukuruza. Dave Schuit, koji se bavi pčelarstvom u Elmwood, izgubio je 600 košnica, tj, ukupno 37 milijuna pčela.
“Nakon što je započela sadnja kukuruza naše pčele umiru u milijunima”, rekao je Schuit. On, a i mnogi drugi, uključujući i Europsku uniju, upiru prstom u klasu insekticida poznatih kao neonicotinoids, koji se koristi u sadnji kukuruza i nekih drugih usjeva. Europska unija nedavno je izglasala zabranu ovih insekticida na dvije godine, počevši od 1. prosinac 2013, da bi se mogao uvidjeti utjecaj spomenutog instekcitida na smrtnost pčela.
Lokalni pčelar Nathan Carey iz Neustadt, izjavio je da je u proljeće ove godine primijetio ogroman nedostatak pčela i bumbara na svojoj farmi. Vjeruje da postoji jaka veza između uporabe insekticida i smrti pčela-oprašivača, pa se odlučio na organizaciju javnu tribinu na svojoj farmi gdje bi se raspravljalo o razlozima pomora pčela kao i utjecaju instekticida na njih.
Pretpostavka je da na smrtonost pčela utiče neonicotinoid pesticidi koji služi za premaz zrna kukuruza, a uz korištenje novih tehnologija – zračnih sijačica, što dovodi do velike koncentracije insekticida u zraku. Na smrt milijuna pčela reagiralo je i Amerčko sveučilište Purdue, te su otkrili sljedeće; “Pčele su imale neurotoksične simptome, analiza mrtvih pčela otkrila je tragove thiamethoxam/clothianidina i to u svakom uzorku. Ovaj spoj koristi se u proizvodnji sjemena ratarskih kultura (prvenstveno kukuruza) i jedan je od glavnih sastojaka.
Rezultati istrage u blizini Guelpha, doveli su do istog zaključka. Pest Management Regulatorna agencija za istrage potvrdila je da kukuruzne sjemenke tretirane thiamethoxam/clothianidinom uzrokavale velika uginuća pčela.
“Zračni sijačica također je veliki problem”, rekao je Paula Wettlaufer direktor Ontario Federation of Agriculture prvenstveno zbog načina rada koji pospješuje povećanje koncentracije spomenutog insekticida u zraku.
Iako istraživanja pokazuju velike poremećaje u zajednicama pčela, usprkos velikim milijunskim uginućima pčela koji poprima globalni fenomen, entomolog Peter Kevan iz sveučilišta Guelph, nije se složio s EU zabranom tvrdeći; “Postoji vrlo malo dokaza da je neonicotinoids, u širem smislu, glavna komponenta u smrti pčela i drugih oprašivača, bilo gdje u svijetu”
Međunarodni tim znanstvenika na čelu sa nizozemskim Sveučilištem Utrecht došao je do zaključka da; “Velika upotreba prophylaxic insekticida u poljoprivredi, rezultira njegovu visoku postojanost u tlu i vodi, a samim time i prisutnost u biljkama i cvijeću što dovodi u oprašivaće u opasnost.” Ovo istraživanje i rezultati utjecali su na zabranu Eurpean unije.

izvor podataka >>>> livefreelivenatural.com